28 Οκτ 2016

Αντι-ΠΑΜΕ τύφλωση ή καταμερισμός ρόλων;

Αντι-ΠΑΜΕ τύφλωση ή καταμερισμός ρόλων;

Ευθύνες στους εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΣ στην προηγούμενη διοίκηση του ΕΚΑ, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το διορισμό διοίκησης, ρίχνει η «Πρόταση Προοπτικής», η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ). Η «Πρόταση Προοπτικής» ισχυρίζεται ότι πριν το Συνέδριο του ΕΚΑ, η ΔΑΣ είχε αποδεχτεί τη συμμετοχή του σωματείου της Alpha Bank στο Συνέδριο και ότι κακώς το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της προσωρινής διαταγής που επέβαλε τη συμμετοχή του εν λόγω σωματείου στις αρχαιρεσίες του ΕΚΑ.

Μια ματιά, όμως, στα πρακτικά του ΔΣ του ΕΚΑ στις 17 Μάη είναι αποκαλυπτική. Το τελευταίο ΔΣ του ΕΚΑ πριν το Συνέδριο συμφωνεί κατά πλειοψηφία στην πρόταση της ΔΑΣ και αναφέρει ρητά ότι μέρος στο Συνέδριο θα πάρουν μόνο όσοι αντιπρόσωποι έχουν εκλεγεί από τις εκλογές του σωματείου της Alpha Bank στην Αθήνα, φέρνοντας κατάσταση ψηφισάντων από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Εδωσε, μάλιστα, συγκεκριμένη προθεσμία, η κατάσταση ψηφισάντων να έρθει στην οργανωτική επιτροπή του ΕΚΑ έως την επόμενη μέρα, στις 2 το μεσημέρι. Τέτοια κατάσταση δεν πήγε ποτέ και σωστά το Συνέδριο συμφώνησε να αποκλειστούν οι αντιπρόσωποι του σωματείου.

Ποια ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΑΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στη συγκεκριμένη συνεδρίαση; Οτι συμφωνούν να πάρουν μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΑ όσα σωματεία νομιμοποιήσουν τους αντιπροσώπους τους με καταστάσεις ψηφισάντων απ' όποιο Πρωτοδικείο της χώρας! Δεν φτάνει αυτό, αλλά στην ίδια συνεδρίαση τα στελέχη της ΑΤΕ (η δεύτερη εκλεγμένη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο απερχόμενο ΔΣ του ΕΚΑ είναι και η επικεφαλής της «Πρότασης Προοπτικής» στο ΣΥΕΤΕ) στηρίζουν να γίνει μέλος του ΕΚΑ σωματείο που προβλέπει στο καταστατικό του την επιστολική ψήφο, ένα μέτρο για την υπονόμευση των συνδικάτων που σχεδιάζει να γενικεύσει με το νέο συνδικαλιστικό νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ... Τέτοια στάση αρχών!

Μέμφονται το Συνδικάτο Οικοδόμων γιατί υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΕΚΑ και κατέφυγε μαζί με άλλα συνδικάτα ενάντια στη δικαστική απόφαση που είχε κερδίσει με την προσφυγή του το σωματείο της Alpha Bank. Εδώ, βέβαια, δεν πρωτοτυπούν. Την ίδια αιχμή αφήνουν και οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι εκπρόσωποι της διορισμένης διοίκησης στο ΕΚΑ.

Αντι-ΠΑΜΕ τύφλωση και τυχοδιωκτισμός ή καταμερισμός ρόλων στην προσπάθεια το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να μείνει καθηλωμένο και οι διεκδικήσεις του να μην ξεφεύγουν από τα όρια διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, από τα όρια του ρεαλισμού των κυβερνήσεων της αριστεράς; Αλλωστε, γι' αυτά πάλευαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πρώην συμμάχους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και νυν διορισμένους στη διοίκηση του ΕΚΑ. Ισως όλα αυτά μαζί. Η ζωή θα δείξει.

Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά αποτελούν κριτήριο για όσους αγωνιούν πραγματικά για την πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη γραμμή που πρέπει να υπερασπίζεται κόντρα στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και την ΕΕ, την αντίσταση που πρέπει να δυναμώσει και την προοπτική που πρέπει να ανοίξει, κόντρα στη βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ