6 Οκτ 2016

Μοίρασμα της «πίτας» και στη διαχείριση των απορριμμάτων

Μοίρασμα της «πίτας» και στη διαχείριση των απορριμμάτων
Το στόχο για «μπίζνες» στο χρυσοφόρο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με την «Ελληνογερμανική Συμμαχία», φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να προωθήσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θυμίζουμε ότι η «Ελληνογερμανική Συμμαχία» έθετε ως στόχο δήθεν τη μεταφορά τεχνογνωσίας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας από Γερμανούς εμπειρογνώμονες και ουσιαστικά τη διείσδυση επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των έργων και υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι σε εξέλιξη το μοίρασμα της «πίτας» σε επιχειρηματικά συμφέροντα και βέβαια μερίδιο σε αυτό διεκδικούν γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού ήδη έχουν δημιουργηθεί σχήματα στα οποία συμμετέχουν γερμανικά, γαλλικά, ελληνικά αλλά και αμερικανικά κεφάλαια. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνης, με τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, Χανς Φούχτελ, επικυρώθηκε η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών και φορέων στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και περιβάλλοντος. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Τσιρώνης στον Χ. Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά την προώθηση της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας», «η Γερμανία, με πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των απορριμμάτων, από τα οποία οι δήμοι έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, μπορεί να συνεισφέρει, προκειμένου να αξιοποιήσουμε και στην Ελλάδα τα δάση και τα απορρίμματά μας, σε κλάδους που σήμερα στην Ευρώπη θεωρούνται κλάδοι αιχμής, ενώ στον τόπο μας είμαστε ακόμα σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο οικονομικής αξιοποίησης».
* * *
Με λίγα λόγια, η συγκυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να προωθήσει επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τον οποίο λιγουρεύονται εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ερωτηματολόγιο που είχε αποστείλει, το 2014, στους νέους τότε δημάρχους και περιφερειάρχες, ο Χ. Φούχτελ, ως εντεταλμένος της γερμανικής καγκελαρίας, με το οποίο ζητούσε μια πλήρη καταγραφή του προφίλ τους, ώστε να εξεταστούν τα πεδία κερδοφόρας δράσης για το κεφάλαιο. Ανάμεσα σε άλλα, γινόταν ιδιαίτερη μνεία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το αντίστοιχο ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, χρησιμοποιώντας ακόμα και μεθόδους επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως αυτή της καύσης. Συγκεκριμένα, στο ερωτηματολόγιο που συνέταξαν οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες, ζητούνταν αναλυτικά στοιχεία για τα αστικά απορρίμματα, τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα καθαρά μπάζα, τα μπαζοαπορρίμματα και τα ογκώδη απορρίμματα. Η δε συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο Γ. Τσιρώνης με τον Χ. Φούχτελ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, σκοπό είχε την «ανταλλαγή εμπειρίας και ενημέρωση για καλές πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων στη Γερμανία». Εστίασαν δε στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης.
* * *
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις έρχονται ως συνέχεια της συνεργασίας της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας», που εγκαινιάστηκε το 2012, με σαφή κατεύθυνση: «Εξορθολογισμός των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς και μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων». Ορισμένοι από τους τομείς που προκρίνονταν για την εν λόγω συνεργασία ήταν: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, χρήση Νέων Τεχνολογιών, ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας. Αντίστοιχα, η ΚΕΔΕ ως τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος θεωρεί: Παρεμβάσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον. Εξοικονόμηση πόρων Ενέργειας. Διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων. Κοινωνική καινοτομία. Ψηφιακή αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών. «Εξυπνες» πόλεις. Σχετικό ερωτηματολόγιο, που καλούσε τους τότε δημάρχους να στείλουν στοιχεία για το σύνολο της δραστηριότητάς τους, είχε στείλει αρχικά ο Φούχτελ το 2012. Από κοντά ακολουθεί και η ΚΕΔΕ. Τον Οκτώβρη του 2015, σε συνάντηση δημάρχων, εκπροσώπων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και εκπροσώπων επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης, κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τοπική Διοίκηση και να κερδοσκοπήσουν πάνω στα πλεονεκτήματά της. Μάλιστα, είχε καταθέσει κατάλογο με τα πλεονεκτήματα αυτά, που την καθιστούν χώρο... ελκυστικό για επενδύσεις.
* * *
Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ζήτημα αιχμής, και για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που φαίνεται έτοιμη να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του συγκεκριμένου τομέα. Και αυτές οι προθέσεις έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Είτε αφορούν το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρύνει τις λαϊκές οικογένειες από την εμπλοκή ιδιωτών, δεδομένου ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όντως κοστίζει πιο ακριβά από κάποια στιγμή και μετά, είτε τις επικείμενες απολύσεις εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων, αφού θα είναι αχρείαστοι. Και απέναντι σε αυτές τις προθέσεις, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες έχουν όφελος να αντιπαρατεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ