26 Δεκ 2016

Πληροφορία και γνώση

 Πληροφορία και γνώση



Από τη θέση 40 k 48 του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
Oi δυσκολίες αντιστοίχησης της δράσης των οργάνων του ΚΚΕ με τις ανάγκες της ταξικής πάλης
«…Ενα επιπλέον εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε στην παραπάνω προσπάθεια είναι το γεγονός ότι και μέσα στο Κόμμα ασκεί επίδραση η γενικότερη τάση που παρατηρείται στην κοινωνία για υποκατάσταση της γνώσης από την πληροφορία. Εχει σε μεγάλο βαθμό διαρραγεί η σχέση του κομμουνιστή με το διάβασμα, τη μελέτη. Αυτό δημιουργεί αντικειμενικά -πέραν των άλλων προβλημάτων- και κίνδυνο χάσματος και διαφοράς επιπέδου με πολλαπλές επιπτώσεις και στη συλλογικότητα, και στον έλεγχο.»
Ο κίνδυνος να μετατραπούν όργανα και μέλη σε «τρεχαντίρια» πληροφοριών και όχι διαλεκτικών αναλύσεων, σκέψεων, θέσεων και δράσεων, ελλοχεύει. Αυτό είναι και το υπόστρωμα του οπορτουνισμού που αργά ή γρήγορα θα κτυπήσει την πόρτα κάθε αγωνιστή, αν αντί για διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό σύρεται από την αστική νοοτροπία της ρηχής πληροφορίας, αντικαθιστώντας την ανάγκη γνώσης και δράσης για την αλλαγή με την εύκολη πληροφορία σαν περιγραφή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η ύπαρξη και λειτουργία του portal 902, όπως και οποιουδήποτε άλλου portal ή ιστοσελίδας του Κόμματος, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το διάβασμα και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», τόσο για τον εξοπλισμό όσο και για τη διάδοση των θέσεων και της πολιτικής του ΚΚΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει στην καθημερινή καθοδηγητική δουλειά να εξηγείται επαρκώς η μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην γνώση και την πραγματική ενημέρωση από τη μια μεριά και την απλή πληροφόρηση και είδηση από την άλλη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ