21 Μαρ 2016

Οι Social Waste και η αξιοπρέπεια του hip hop


Οι Social Waste και η αξιοπρέπεια του hip hop


679855-thumbnail-3
Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν οι Social Waste ως χιπ χοπ μπάντα στην Freestyle Productions ξεχώριζαν σαν την μύγα μέσα στο γάλα ανάμεσα στα «μικρά» low bap συγκροτήματα. Οι προσεγμένοι στίχοι, οι ποιοτικές παραγωγές και το έντονο, βαθύ πολιτικό τους στίγμα έδεναν αρμονικά και έδειχναν ταλέντο και ικανότητες από μια παρέα σχεδόν αμούστακων Κρητικών. Έπειτα ήρθε το κενό και στη συνέχεια η δυναμική επιστροφή. Το live του Σαββάτου ήταν η απόδειξη αυτής της δυναμικής. Ήταν μια στιγμή αναζωογόνησης του ελληνικού χιπχοπ που ήταν τόσο απαραίτητη και επίκαιρη όσο ποτέ.
Οι SW χαρακτηρίζονται ως εκφραστές του πολιτικού χιπχοπ. Ακούγοντας τα τραγούδια τους εύκολα κανείς μπορεί να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα. Ωστόσο ο χαρακτηρισμός «πολιτικό χιπ χοπ» ακούγεται στα αυτιά μου ως πλεονασμός: Το χιπ χοπ είναι πολιτικό από τη φύση του. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αν δεν είναι πολιτικό δεν είναι χιπ χοπ. Όμως αυτό που κάνουν οι SW είναι να σκάβουν με τους στίχους τους βαθιά στο «πολιτικό». Δεν θα αρκεστούν σε μια «πολιτικοποίηση» του τύπου «η κοινωνία είναι σκατά και οι πολιτικοί πουλημένοι». Ψάχνουν, μελετούν και γράφουν πάνω σε μια γραμμή που ενώνει ελληνικά και διεθνή γεγονότα, ιστορία, πολιτική και επικαιρότητα ενώ όταν μελοποιούν ποίηση το κάνουν με ιδιαίτερο τρόπο. Έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από την αυτοαναφορικότητα που μαστίζει στο χιπ χοπ της χώρας μας, αλλά και να αποφύγουν την εύκολη και τετριμμένη θεματολογία του είδους
Η επιστροφή τους συνοδεύεται και από μουσικούς πειραματισμούς. Χιπ χοπ με γκάιντα και λαούτο και ταυτόχρονα σεβασμός στον κώδικα του χιπ χοπ με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό από αισθητικής άποψης.
Αν συνυπολογίσουμε και την σκηνική παρουσία που είναι πληρέστερη και πιο επιβλητική από τα μακρινά χρόνια του ξεκινήματός τους τότε μπορούμε να πούμε πως είναι από τα λίγα ελληνικά χιπ χοπ συγκροτήματα που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς..
Όλοι όσοι ακούμε χιπ χοπ έχουμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα: όταν κάποιος αμύητος σε ρωτάει τι μουσική ακούς και του απαντήσεις «χιπ χοπ» αμέσως νομίζει ότι ακούς κάτι μεταξύ 50cent, tus, Goin through κτλ. Μουσική για παιδάκια και σκυλάδες δηλαδή. Ωστόσο υπάρχει χιπ χοπ, ποιοτικό, κανονικό χιπ χοπ. Οι SW είναι από εκείνους που σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για το χιπ χοπ σώζουν την αξιοπρέπειά του.
ΥΓ. Εδώ θα βρείτε παλαιότερο μου κείμενο για το Redflecteur σχετικά με το hip hop.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ