25 Ιαν 2017

Τουρκία: Ημερολόγιο ενός ταξικού χαστουκιού

 Τουρκία: Ημερολόγιο ενός ταξικού χαστουκιού

 
Η παράνομη απεργία ΝΙΚΗΣΕ...
 
- 19 Γενάρη, το Birleşik Metal İş (το συνδικάτο μεταλλεργατών) κηρύσσει απεργία διαρκείας σε 13 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας & ηλεκτρικών συσκευών με αίτημα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους 2.200 εργαζόμενους.
 
- 20 Γενάρη ξημερώματα, αρχίζει η Απεργία με καθολική συμμετοχή (έτσι, με καθολική συμμετοχή, θα συνεχίση σε ολόκληρη τη διάρκειά της!) ---> 

Ενιαίο Συνδικάτο Μεταλλεργατών – Τουρκία 
(Birleşik Metal İş) 
 
Κατά τη διάρκεια ομαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων στους χώρους εργασίας των GE Grid Solutions, ABB Electricity, Schneider Electricity and Schneider Energy, δεν θα κατέστη δυνατό να φτάσουμε σε συμφωνία. Ως αποτέλεσμα αυτού, στις 20 Ιανουαρίου, 2.200 μέλη του Birleşik Metal İş ξεκίνησαν την “Απεργία στο Μέταλλο” με καθολική συμμετοχή και μεγάλο ενθουσιασμό. Αφού είχαμε ξεκινήσει την απεργία μας, την ίδια ημέρα το μεσημέρι, η κυβέρνηση “ανέβαλε” την απεργία μας για 60 ημέρες. 

Οι μεταλλεργάτες γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει “αναβολή” της απεργίας. Αυτή δεν είναι μια αναβολή, αλλά είναι μια απαγόρευση. Από το 2002, το δικαίωμα στην απεργία των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στους κλάδους του γυαλιού, του πλαστικού και της εξόρυξης, τούς αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση. 

Οι μεταλλεργάτες επίσης γνώρισαν Κυβερνητικές απαγορεύσεις απεργίας πολλές φορές. Το 2015, η απεργία των χιλιάδων μεταλλεργατών απέναντι στην MESS (Ένωση Εργοδοτών Μετάλλου) “αναβλήθηκε” από την κυβέρνηση. Στις 18 Ιανουαρίου 2017, η Απεργία στο χαλυβουργείο της Asil Çelik απαγορεύτηκε επίσης. 

Το δικαίωμα στην απεργία είναι ένα βασικό δικαίωμα το οποίο έχει ιστορία εκατοντάδων ετών και προστατεύεται τόσο από Σύνταγμα όσο και από τα οικουμενικά δικαιώματα. Η αφαίρεση του δικαιώματος στην απεργία από τα χέρια μας, σημαίνει το δικαίωμα σε ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει αφαιρεθεί από τα χέρια μας επίσης. Το δικαίωμα σε συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να απεργείς “δεν σημαίνει τίποτα”. 

Η Κυβέρνηση, η οποία αφού ανέλαβε την εξουσία μετατρέπει την απαγόρευση της απεργίας σε μια συνήθεια, αφαιρεί τώρα το δικαίωμά μας στην συλλογική διαπραγμάτεύση με το να απαγορεύει την απεργία και απλά μας λένε ότι «θα πρέπει να αποδεχθούμε ό, τι μας δίνουν οι εργοδότες “. Αυτό σημαίνει ότι θεωρούν τη φτώχεια ως κατάλληλη για τους σκληρά εργαζόμενους. 

Ως μεταλλεργάτες , δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης η οποία προστατεύει μόνο τα αφεντικά και τους εργοδότες, η οποία δεν λαμβάνει υπόψιν τη δουλειά των σκληρά εργαζόμενων, η οποία αφαιρεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία από τα χέρια τους, η οποία απαγορεύει τη χρήση ενός συνταγματικού δικαιώματος. 

Εμείς, ως εργαζόμενοι μέλη του BİRLEŞİK METAL-İŞ, όπως δηλώσαμε και πριν, δεν υποτασσόμαστε στην απαγόρευση της απεργίας από την Κυβέρνηση. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης με απεργία, το οποίο έχει κερδηθεί από την εργατική τάξη με σκληρές θυσίες στην ιστορία και μετατρέπουμε τους χώρους εργασίας μας σε χώρους κινητοποιήσεων. 

Δεν λαμβάνουμε την απόφαση αυτή μόνο για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς μέλη της EMIS (Ένωση Ηλεκτρομηχανολογικών Εργοδοτών), αλλά λάβαμε την απόφαση για λογαριασμό όλων των εργαζομένων των οποίων το δικαίωμα στην απεργία αφαιρείται από τα χέρια τους τακτικά. Οι ενέργειές μας είναι προειδοποιητικές ενέργειες κατά της Κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί απαγορεύσεις απεργίων ως «Δαμόκλειος Σπάθη» σχετικά με το δικαίωμα των εργαζομένων για συλλογικές διαπραγματεύσεις, η οποία κηρύσσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ως εμπόδιο στη χρήση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η οποία φέρνει την αστυνομία και κανόνια νερού μπροστά στους εργαζόμενους σε κάθε μικρό αίτημα για βασικά δικαιώματα. 

Οι μεταλλεργάτες που έγραψαν ιστορία πολλές φορές στο παρελθόν με τους αγώνες, θα συνεχίσουν με άλλον ένα αγώνα με μεγάλη αποφασιστικότητα που θα αλλάξει και πάλι την ιστορία. Αυτός ο αγώνας είναι ενάντια στα αφεντικά που δεν δίνουν της σκληρής δουλειάς μας τα δικαιώματα και ενάντια στις απαγορεύσεις απεργιών από την Κυβέρνηση, η οποία θεωρεί τις απαιτήσεις των εργοδοτών ως εντολές. 

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι μια συλλογική σύμβαση εργασίας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μελών μας, υπογραφεί με την EMIS. 

Καλούμε όλους τους φίλους της εργατικής τάξης να υποστηρίξουν αυτό το δίκαιο αγώνα. 

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Συνδικάτου BİRLEŞİK METAL-İŞ 
23/01/2017
 - 20 Γενάρη μεσημέρι, το Υπουργικό Συμβούλιο (όχι κάποιο δικαστήριο) αποφασίζει την απαγόρευση της Απεργίας για λόγους Εθνικής Ασφαλείας!
 
Το Birleşik Metal İş ΔΕΝ αναγνωρίζει την απαγόρευση & συνεχίζει την Απεργία.
 
- 23 Γενάρη βράδυ, το Υπ. Συμβούλιο & οι εργοδότες αναγκάζονται σε υπογραφή 2ετή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία προβλέπει: Αύξηση μισθού ~18,5%, αύξηση 27% στα κοινωνικά επιδόματα, αύξηση μεροκάματου αργιών 200%, άδεια πένθους κ.α.
 
Υ.Γ. Τα 13 εργοστάσια ΔΕΝ ανήκουν σε μια εταιρεία ή έναν ενιαίο όμιλο. Οι εργαζόμενοι απαιτούσαν ΣΣΕ απέναντι ας πούμε στον "ΣΕΒ ενέργειας". στον σύνδεσμο πολλών εταιριών...
 
Ξενοφών Τσιαγκλής
(@OzMa13)
Syndicalaizer.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ