7 Φεβ 2017

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές μάχες στα ανατολικά

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες στα ανατολικά



Ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει βαριά όπλα κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες
Copyright 2017 The Associated
Ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει βαριά όπλα κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες
Κλιμακώνεται καθημερινά η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (αποπροσανατολιστικός όρος αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Οι μάχες διευρύνονται σε όλη τη γραμμή της αντιπαράθεσης που είχε καθοριστεί από τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που ουσιαστικά έμεινε στα χαρτιά. Σε δεκάδες πόλεις και κατοικημένες περιοχές, μόνο την τελευταία μέρα έγιναν πάνω από 1.200 παραβιάσεις της εκεχειρίας με χρήση όπλων διαφόρων διαμετρημάτων και βολών πυροβολικού, ενώ ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει όλο και περισσότερο βαρύ οπλισμό στην πόλη Αντβίγιφκα, που είναι το επίκεντρο των επιχειρήσεών του.
Οι πολιτοφυλακές αναφέρουν το θάνατο 3 στρατιωτών τους (ένας μάλιστα χτυπήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή), ενώ στο Λουγκάνσκ με εκρηκτικό μηχανισμό ανατινάχτηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε διοικητής των πολιτοφυλάκων και ο οδηγός του. Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει τον τραυματισμό 6 στρατιωτών, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διάρκειας μιας ώρας.
Στη συνομιλία αυτή δηλώνεται ότι εκφράστηκε αμοιβαία ανησυχία για την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης γύρω από την πόλη Αντβίγιφκα», αλλά και η «κοινή διάθεση για να υπάρξει διευθέτηση της σύγκρουσης». Η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας σημειώνει ότι ο Ποροσένκο «ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, γιατί αυτές υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας» και ότι «συζητήθηκε η διεύρυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας». Αφορμή γι' αυτό ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση της πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, που μίλησε για «ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία» και για «επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία», ταυτόχρονα με την ευχή να «καλυτερέψουν οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας», αφού η νέα ηγεσία θεωρεί πιο ρεαλιστική λύση για τη δράση των αμερικανικών μονοπωλίων. Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Μ. Ζακχάροβα, επανέλαβε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων από την πλευρά της Ουκρανίας, που παραβιάζει τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ, γίνεται για να εκβιάσει νέα χρηματοδότηση από τους δυτικούς συμμάχους της. Το βέβαιο είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συνεχιστεί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, που και στην Ουκρανία πληρώνει με το αίμα του ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ