18 Μαρ 2017

Πολλές συναντήσεις, μεγαλύτεροι κίνδυνοι...

Πολλές συναντήσεις, μεγαλύτεροι κίνδυνοι...
«Συναντήσαμε τον υπουργό Εξωτερικών, συναντήσαμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και την αναπληρώτριά του. Επίσης, είδαμε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και μια σειρά από άλλα στελέχη που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Είχαμε συναντήσεις με γερουσιαστές, καθώς και με δημοσιογραφικά team», έλεγε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, την Τρίτη, στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για επαφές, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν «το ποιος είναι ο ρόλος της χώρας», παζαρεύοντας εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο προς υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, αφού το ζήτημα της «ασφάλειας και σταθερότητας» είναι ιδιαίτερης σημασίας για την επιχείρηση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αλλά και γιατί συμφέροντα ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και στόχοι όπως αυτοί της μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό» και «διαμετακομιστικό» κόμβο «δένουν» με ενεργειακά και άλλα σχέδια των ΗΠΑ, εμπλέκοντας το λαό σε κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τη λεία της Ανατολικής Μεσογείου και σε μεγάλους κινδύνους.
Πέραν όσων έγραψε αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες σχετικά με την επίσκεψη Κοτζιά στις ΗΠΑ, μερικά πρόσθετα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν όσα σημειώνουμε πιο πάνω και καθιστούν επιτακτική την άμεση ενημέρωση του λαού για το περιεχόμενο των συζητήσεων και των πιθανών συμφωνιών που έκανε ο Ελληνας ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
***
Κατά πληροφορίες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ρον Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη και τη Συνεργασία για την Περιφερειακή Ασφάλεια, με τον οποίο συζήτησε «θέματα ασφάλειας και σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, το Προσφυγικό, τη «διμερή συνεργασία» Ελλάδας - ΗΠΑ, και τη σχέση ΕΕ - ΗΠΑ.
Σημειωτέον, η πανίσχυρη Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων (HSGAC) είναι η κύρια επιτροπή εποπτείας της Γερουσίας με ευρεία δικαιοδοσία επί της κυβερνητικής δραστηριότητας γενικά και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ειδικότερα. Ανάμεσα στις πρωταρχικές ευθύνες της είναι να παρακολουθεί τις διακυβερνητικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων κρατών, καθώς και μεταξύ των ΗΠΑ και των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει.
Η δε Υποεπιτροπή για την Ευρώπη ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Ευρώπης και της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, ή με περιφερειακούς διακυβερνητικούς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Εστιάζει και σε θέματα όπως η «τρομοκρατία» και τα αναγκαία μέτρα για τη «μη διάδοσή» της, τα προγράμματα «εξωτερικής βοήθειας» των ΗΠΑ, την «προώθηση του εμπορίου και των εξαγωγών των ΗΠΑ».
***
Επιχειρώντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και γενικότερα εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης, να κρατήσει τις πόρτες ανοικτές και προς το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, μέλος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Ευρώπη, Μπομπ Μενέντεζ, στον οποίο, κατά τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε το «ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το πώς η χώρα, με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, συμβάλλει στη σταθερότητα όλης της περιοχής σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία».
Συζητήθηκαν επίσης θέματα οικονομίας και ο ρόλος του ΔΝΤ, αλλά και «θέματα ενεργειακής ασφάλειας», το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά αλλά και «ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου». Εξάλλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με το υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών, γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, με τον οποίο επίσης συζήτησε τη «διμερή συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ» και τη συνεργασία σε «θέματα ασφάλειας». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι «αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ».
Αλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το Προσφυγικό, το Κυπριακό αλλά και «θέματα Ανατολικής Μεσογείου». Τέλος, ο υπουργός είχε συναντήσεις με ομογενειακές οργανώσεις, όπου τέθηκαν ζητήματα «συνεργασίας και συντονισμού για καλύτερη προβολή των ελληνικών θέσεων», αλλά και η «συνεργασία με άλλα λόμπι». Ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τους ομογενείς για τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά και τις «επαφές γενικότερα της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική».
***
Μ' αυτά και μ' άλλα, ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ «πολύ πετυχημένη». Και όντως, για τα κεφάλαια που προσβλέπουν στην ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό και διακομιστικό κόμβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και τη διείσδυσή τους στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, μπορεί και να είναι.
Οταν όμως η κυβέρνηση συμφωνεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι μπορεί να παίξει έναν πιο αναβαθμισμένο και ενεργό ρόλο στο πλαίσιο των συνολικότερων σχεδιασμών στην περιοχή, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν γίνεται για χάρη της ειρήνης, της σταθερότητας και της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Είναι ρόλος περαιτέρω εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή, συμμετοχής στη «λεία» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία. Εξ ου και μπρος στα πανηγύρια των αστών οι λαοί πρέπει να ανασκουμπώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ