9 Απρ 2017

Η απαντητική επιστολή του καθηγητή Γ. Μαργαρίτη στο υβριστικό άρθρο του Θ. Καρτερού (που η Αυγή κράτησε αναδημοσίευτη μια ολόκληρη βδομάδα…)

 

Στην εφημερίδα «Αυγή», στο φύλλο της 1ης Απρίλη, δημοσιεύτηκε από τον Θανάση Καρτερό άρθρο με τίτλο «Ηθος Μαργαρίτη», το οποίο περιλάμβανε συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για τον καθηγητή Γιώργο Μαργαρίτη, με αφορμή άρθρο του τελευταίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (30 Μάρτη). Μεταξύ των ύβρεων που μεταχειρίστηκε ο Θ. Καρτερός είναι αυτές του «αμοραλιστικού ρεαλισμού», της κοροϊδίας και της εξαπάτησης.
Ο Γ. Μαργαρίτης απέστειλε στις 2 Απρίλη απαντητική επιστολή στην εφημερίδα «Αυγή», με αίτημα να δημοσιευτεί αυτούσια, κάτι το οποίο μέχρι και την Παρασκευή 7 Απρίλη δεν είχε γίνει. (βλ.* στο τέλος της ανάρτησης) Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα δημοσιεύει ολόκληρη αυτή την επιστολή του Γ. Μαργαρίτη, η οποία έχει ως εξής:
«Μαργαρίτης Γιώργος
Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2017
Προς τον Διευθυντή της εφημερίδας "Αυγή"
Κύριε διευθυντά,
Παρακαλώ να δημοσιεύσετε αυτούσια στην εφημερίδα σας την παρακάτω διαμαρτυρία μου.
Σχετικά με το υβριστικό και συκοφαντικό σε βάρος μου άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου, 1 Απριλίου 2017, στην τελευταία σελίδα, με τίτλο "Ηθος Μαργαρίτη".
1. Το επιστημονικό και συγγραφικό μου έργο, η εργογραφία μου, όπως και όλα τα στοιχεία της ακαδημαϊκής μου ζωής βρίσκονται αναρτημένα σε αριθμό ιστοτόπων, επισήμων (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων κ.λπ.) ή λιγότερο επίσημων, στη διάθεση του όποιου ενδιαφέρεται. Υποθέτω ότι σε μια διαδρομή 33 χρόνων ακαδημαϊκής ζωής θα σας είναι εύκολο να βρείτε το οτιδήποτε σας κινεί την περιέργεια.
Προκαλώ δημόσια την εφημερίδα σας να εξηγήσει μέσα από ποια από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνεται η εκφρασμένη στο άρθρο σας εκτίμηση ότι πρωταγωνιστώ "στον πιο αμοραλιστικό ρεαλισμό, που γνώρισε ο πανεπιστημιακός βίος ετούτου του τόπου".
Σε ενάντια περίπτωση παρακαλώ να δηλώσετε δημόσια - μέσα από την εφημερίδα σας - ότι τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο σας είναι ανακριβή, εκ προθέσεως συκοφαντικά και στοχευμένα υβριστικά.
2. Η πολιτική μου αρθρογραφία περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άρθρα, σημειώματα, παρεμβάσεις, ομιλίες. Υποθέτω ότι είναι εύκολο σε οποιονδήποτε να την επισκεφθεί είτε διαμέσου του διαδικτύου, είτε σε οποιαδήποτε βιβλιοθήκη. Για να σας διευκολύνω σημειώνω ότι ο όγκος αυτού του υλικού έχει φιλοξενηθεί στα περιοδικά "Ο Πολίτης" και "Ο Δεκαπενθήμερος Πολίτης" (μέλος της συντακτικής επιτροπής των οποίων υπήρξα για είκοσι πέντε χρόνια). Υποθέτω ότι τα έντυπα αυτά σας είναι γνωστά.
Προκαλώ δημόσια την εφημερίδα σας να εξηγήσει μέσα από ποια από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνεται η εκφρασμένη στο άρθρο σας εκτίμηση ότι "Ο ανερχόμενος (υποδεικνύει το πρόσωπό μου) πρόδωσε, ξεγέλασε, εξαπάτησε, κορόιδεψε, πούλησε επανάσταση, και φυσικά πέτυχε και έγινε διάσημος πανεπιστημιακός".
Σε ενάντια περίπτωση παρακαλώ να δηλώσετε δημόσια - μέσα από την εφημερίδα σας - ότι τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο σας είναι ανακριβή, εκ προθέσεως συκοφαντικά και στοχευμένα υβριστικά.
3. Σε όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου ζωής και της πολιτικής μου δράσης δεν υπήρξα μέλος κανενός πολιτικού κόμματος εκτός από την για μια περίπου δεκαετία συμμετοχή μου στη φοιτητική παράταξη ΠΠΣΠ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι απέφυγα να τοποθετηθώ θετικά ή αρνητικά - συνήθως το δεύτερο - για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η εδώ και δώδεκα χρόνια συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ οφείλεται στην κοινωνική - ταξική του αντίληψη, στην ουσία του πολιτικού του λόγου και στην ηθική του διάσταση - την οποία εξάλλου σπεύδει, κατ' αντιδιαστολή, να επιβεβαιώσει και η δική σας εφημερίδα φιλοξενώντας πονήματα του είδους που εδώ μας απασχολεί.
Προκαλώ δημόσια την εφημερίδα σας να εξηγήσει μέσα από ποια από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνεται η εκφρασμένη στο άρθρο σας εκτίμηση ότι "(Ο ανερχόμενος... έγινε διάσημος πανεπιστημιακός) Με προστασία κομματική, για το δικό του καλό και για τη συμφορά των πολλών".
Σε ενάντια περίπτωση παρακαλώ να δηλώσετε δημόσια - μέσα από την εφημερίδα σας - ότι τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο σας είναι ανακριβή, εκ προθέσεως συκοφαντικά και στοχευμένα υβριστικά.
4. Επιπρόσθετα θα επιθυμούσα να μου υποδείξετε σε ποια σημεία των πρόσφατων ή των παλαιότερων παρεμβάσεών μου προσέφυγα "σε χρυσαυγίτικο υβρεολόγιο, είτε επειδή ο δράστης πιστεύει στη βρισιά ως επαναστατικό εργαλείο, είτε επειδή θεωρεί ότι έτσι κερδίζει μπόι".
Σε ενάντια περίπτωση παρακαλώ να δηλώσετε δημόσια - μέσα από την εφημερίδα σας - ότι τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο σας είναι ανακριβή, εκ προθέσεως συκοφαντικά και στοχευμένα υβριστικά.
5. Επίμετρο. Το άρθρο μου στην "Εφημερίδα των Συντακτών" γράφτηκε πριν την τελετή των εγκαινίων του Μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα και τον εκεί λόγο του πρωθυπουργού. Η τρέχουσα αγωνία του, που συνοδεύει την υιοθέτηση και την προώθηση των πλέον αντιλαϊκών μέτρων κάτω από "αριστερή" πολιτική εμφάνιση, διεύρυνε την επιχείρηση παραπλάνησης, εξαπάτησης και παραχάραξης από το σήμερα προς το ιστορικό χθες. Η προσπάθεια για εξωραϊσμό των σημερινών πολιτικών επιδιώξεων της άρχουσας τάξης και των κοινωνικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από αυτά οδήγησε στην εξύβριση της ιστορικής αλήθειας. Ο λόγος του πρωθυπουργού απέδωσε την εκτέλεση του Μπελογιάννη στο τότε "παρακράτος"! Η θέση αυτή διαψεύδει συλλήβδην όλα τα λεξικά πολιτικής ορολογίας. Τα ανάκτορα, οι μετεμφυλιακές αστικές κυβερνήσεις, οι νόμοι, τα στρατοδικεία, τα εκτελεστικά αποσπάσματα, γνωρίζουμε ότι είναι ΚΡΑΤΟΣ, όχι παρακράτος. Ο κος πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει το σημερινό σκηνικό της αντιλαϊκής επέλασης, της πρόσδεσης στο άρμα των πολεμόχαρων ιμπεριαλιστών, της προγραμματισμένης εξαθλίωσης των εργαζομένων - σκηνικό που διαχειρίζεται και προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - δικαίωσε όλο το μετεμφυλιακό καθεστώς που οικοδόμησε η άρχουσα τάξη μετά τη νίκη της στον εμφύλιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία υπογράφοντας μνημόνια και επιθυμίες δανειστών και καπιταλιστών και αλλοιώνοντας υβριστικά την Ιστορία του εργατικού, του λαϊκού κινήματος. Στην περίπτωση που η εφημερίδα σας ενδιαφέρεται πραγματικά για το "ήθος της αριστερής πολιτικής" να ασχοληθείτε με αυτήν την περίπτωση και να περιορίσετε τις υβριστικές επιθέσεις σε τρίτους.
Θα βοηθήσει την υστεροφημία σας.
Περιμένοντας την οφειλόμενη αποκατάσταση
Γιώργος Μαργαρίτης».

* Σημείωση Οικοδόμου: Η απαντητική επιστολή του Γ. Μαργαρίτη δημοσιεύτηκε τελικά από την Αυγή μόλις χτες και ενώ είχε τυπωθεί ήδη ο -σημερινός- Κυριακάτικος Ριζοσπάστης. Δεν είναι, βέβαια, αυτή η «λεπτομέρεια», που θα βοηθήσει τον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του, ούτε και η «ανταπάντηση» του Θ. Καρτερού. Ο κατήφορος της «εφημερίδας της Αριστεράς» και του στελέχους της, ούτε τώρα ξεκίνησε, ούτε -φαίνεται να- έχει τελειωμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ