24 Απρ 2017

Κάτω τα χέρια από το ζεόλιθο - Είναι λαϊκή περιουσία και δεν δωρίζεται σε κανέναν επιχειρηματικό όμιλο

Την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την οποία «δωρίζεται» σε ιδιωτική εταιρεία η εκμετάλλευση κοιτάσματος ζεόλιθου έκτασης 83,42 στρεμμάτων απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία που ανήκει στο λαό μας και δεν πρέπει να λεηλατείται από διάφορους «σωτήρες επενδυτές». Αλλά σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στο κράτος της εργατικής λαϊκής εξουσίας, όπου τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Έτσι, στο κέντρο της προσοχής θα είναι οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής, το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, με προστασία του περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι ο ζεόλιθος είναι πολύτιμος για τη βιομηχανία και συγκεκριμένα για την παραγωγή καυσίμων, απορρυπαντικών, την κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων, την παραγωγή οξυγόνου για ιατρική χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφυγραντικό μέσο, για τον καθαρισμό βιομηχανικών  και αστικών αποβλήτων, σε ζωοτροφές για να δεσμεύει τοξικές ουσίες, για τον καθαρισμό νερού. Χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό του εδάφους και με τη χρήση του επιτυγχάνεται οικονομία στην άρδευση.
Η ανακοίνωση της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με διαδικασίες εξπρές, με ανάθεση, αποφάσισε στις 20 Φλεβάρη 2017 να δώσει άδεια εξόρυξης και εκμετάλλευσης, κυριολεκτικά να δωρίσει έναντι 14 ευρώ το στρέμμα (7 ευρώ για το δήμο και 7 για το Δημόσιο) στην εταιρεία "ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ" την εκμετάλλευση του ζεόλιθου, έκτασης 83,4273 στρεμμάτων στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών. Τα οφέλη για την εταιρεία μεγάλα. Τα οφέλη για το δήμο και το λαό μας ψίχουλα. Υπολογίστηκε ότι μέχρι τη λήξη της εκμετάλλευσης θα προκύψουν για την εταιρεία ζεόλιθος Α΄ ποιότητας 65.000 τόνοι, ζεόλιθος Β΄ ποιότητας 32.500 τόνοι και στείρα υλικά "μπάζα" 32.500 τόνοι που η απόθεσή τους θα γίνει μέσα στο λατομικό χώρο.
Η ιστορία με το ζεόλιθο δείχνει ολοκάθαρα ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που κληρονόμησε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετεί με ζήλο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν είναι τυχαίο πως το νέο αναπτυξιακό νόμο συνοδεύουν δεσμεύσεις για νέα αντεργατικά μέτρα, ώστε με το κλείσιμο της αξιολόγησης η κάθε είδους επένδυση να συνοδεύεται και με πάμφθηνα εργατικά χέρια. Κανένας μεγαλοεπιχειρηματίας δεν επενδύει για την ψυχή της μάνας του, καμιά επένδυση τέτοιων συμφερόντων δεν έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, πάρα μόνο το κέρδος.
Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος πως στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, όπου κυριαρχούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια, μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος του λαού.
Θεωρούμε ακόμα λαθεμένη την άποψη όσων υποστηρίζουν πως στο πλαίσιο μιας γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται προς το συμφέρον των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο επίπεδο της χώρας, με το νομοθετικό πλαίσιο άκρως φιλικό γι' αυτούς, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη με μικρά τοπικά δημοτικά ή κοινοτικά επιχειρηματικά σχήματα.
Το ΚΚΕ ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους "σωτήρες επενδυτές". Ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία που ανήκει στο λαό μας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να "δωρίζεται" σε μεγάλους ντόπιους ή ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πιστεύουμε σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα. Στο πλαίσιο αυτού του δρόμου ανάπτυξης η ευθύνη για την έρευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας στη θάλασσα και τη στεριά πρέπει να ανήκει στο κράτος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
Μια τέτοια ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - κοινωνικό έλεγχο θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής μας, το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων , θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, με προστασία του περιβάλλοντος.
Μπροστά σ' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις κανένας μας δεν μπορεί να παραμένει θεατής. Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός για την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τη ματαίωση της λεηλασίας του ζεόλιθου της περιοχής μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ