4 Μαΐ 2017

Κανονική λαιμητόμος


Επιχειρώντας να πουλήσει ως «προστασία» των παλιών συνταξιούχων το πλαφόν του 18% στις περικοπές των κύριων συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, υποστήριξε χτες ότι «για το 2019, τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18%, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης...». Με έμμεσο τρόπο, το στέλεχος της κυβέρνησης ομολογεί πως οι νέες συντάξεις, αυτές δηλαδή που εκδίδονται μετά τις 12/5/2016, θα είναι μικρότερες μέχρι και 30% σε σχέση με τις παλιές! Ενα χρόνο μετά την ψήφισή του, η κυβέρνηση παραδέχεται αυτό που πραγματικά ήταν ο νόμος 4387: Νόμος - λαιμητόμος στην κυριολεξία για τις νέες συντάξεις. Οπως οι περικοπές, έτσι και η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει τέλος και σίγουρα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Δεν θα δυσκολευτούν
 
Τέτοιες μέρες, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να ψηφίσει τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και να ολοκληρώσει έτσι την πρώτη «αξιολόγηση» στο Γιούρογκρουπ που θα συνεδρίαζε στο τέλος του μήνα (23/5). Ανατρέχοντας σ' εκείνες τις μέρες μέσα από τις σελίδες του φιλοκυβερνητικού Τύπου, αισθάνεται κανείς ότι βλέπει το ίδιο ...έργο με αλλαγμένες μόνο τις ημερομηνίες. Ορίστε μερικοί από τους τίτλους της «Αυγής», το Μάη του 2016: «Σε νέα τροχιά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανασυγκρότηση για δίκαιη ανάπτυξη», «Κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας», «Αμέσως μετά την αξιολόγηση: Τα 10 νομοσχέδια για μια νέα αρχή», «2 δισ. ευρώ για υποδομές και επιχειρηματικότητα», «Η ελπίδα επιστρέφει», «Λευκός καπνός από το Γιούρογκρουπ - Η ελπίδα επιστρέφει» και άλλα παρόμοια. Από κοντά και η απαραίτητη σκανδαλολογία, που τότε επικέντρωνε στα «καρτέλ των εργολάβων» και στην «προστασία» τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά διαβάζοντας το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Αυγής», που έγραφε: «Το εισιτήριο που πρέπει να καταβληθεί για να ανοίξει η πόρτα επαναφοράς σε μια περίοδο χωρίς Μνημόνια και διεθνή επιτροπεία θεωρείται η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης». Μετά από αυτά, προβλέπουμε ότι η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει τίτλους και «επιχειρήματα», όταν η κυβέρνηση θα ετοιμάζεται να κλείσει και την τρίτη αντιλαϊκή «αξιολόγηση» σε μερικούς μήνες από τώρα...

Προσφέρουν άλλοθι...
 
Κάλυψη στις νέες αυξήσεις που ετοιμάζει η ΔΕΗ ΑΕ για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος δίνει η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, στο όνομα των «δικαιότερων χρεώσεων» για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, με τις οποίες επιβαρύνονται οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, για να καλύπτεται το μεγαλύτερο κόστος της Ενέργειας στα νησιά. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στο ΔΣ της Επιχείρησης δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «άδικο και στρεβλό το σύστημα της επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρισμού των νησιωτών» γιατί, όπως είπε, «δεν μπορεί φτωχοί κάτοικοι από το χερσαίο τμήμα της χώρας να επιδοτούν πλούσιες επιχειρήσεις στα νησιά». Θυμίζουμε ότι τέτοια επιχειρήματα χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση όταν προχωρούσε στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κ.α.

... στην «απελευθέρωση»
 
Τώρα, προσπαθούν να φέρουν ξανά σε αντιπαράθεση τα λαϊκά νοικοκυριά της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, για να δικαιολογήσουν τις επερχόμενες αυξήσεις σε όλους τους καταναλωτές, την ίδια ώρα που για τους μεγάλους πελάτες, τις ενεργοβόρες δηλαδή βιομηχανίες, διευρύνουν τις εκπτώσεις και τα προνόμια. Χώρια που οι εξελίξεις που δρομολογεί για τη ΔΕΗ η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου στην κατεύθυνση της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς, θα φέρει συνολικά αύξηση της τιμής του ρεύματος για το λαό, επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς και ένταση του κυνηγητού για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτά πρέπει να απασχολούν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τα λαϊκά νοικοκυριά, που έχουν κάθε λόγο να οργανωθούν και να απομονώσουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, να ακυρώσουν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού που γίνεται από διάφορες πλευρές και την αθώωση της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ.

Ριζοσπάστης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ