19 Ιουν 2017

Ενα αποκαλυπτικό δημοσίευμα




Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 5/6 στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς», με τίτλο «Κατοχυρώνοντας μια μακροχρόνια συμφωνία με την Ελλάδα» και πλάγιο «Ο κόλπος της Σούδας δίνει στις ΗΠΑ ένα μοναδικά πολύτιμο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο», διαβάζουμε:
«Σήμερα, Ρωσία και Κίνα δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αυξανόμενη φιλοδοξία και αποφασιστικότητα να προκαλέσουν την ιστορική ναυτική δομή της Αμερικής και την εκτεταμένη προβολή ισχύος της.
Η Ρωσία υπέγραψε πρόσφατα 49ετή σύμβαση μίσθωσης με τη Συρία, για να αναβαθμίσει την κάποτε μέτρια λιμενική της εγκατάσταση στο Ταρτούς σε ναυτική βάση που θα μπορεί να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα πολεμικά σκάφη της Ρωσίας και πιθανώς ακόμη και πυρηνικά υποβρύχια.
Παράλληλα, με μια μακροπρόθεσμη μίσθωση αεροπορικής βάσης, η Ρωσία οικοδομεί ένα πρωτοφανώς ισχυρό στρατιωτικό συγκρότημα στη Συρία, καθιστώντας δυνατό για πρώτη φορά ρωσικά αεροσκάφη και ρωσικές ναυτικές δυνάμεις να περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να απαιτείται υποστήριξη από απομακρυσμένους λιμένες.
Είναι επίσης η πρώτη φορά σε 70 χρόνια που υπάρχει ένα τέτοιο συγκρότημα βάσεων στη Μεσόγειο πέρα από τον έλεγχο των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, προσθέτοντας εδώ την απειλή των εξελιγμένων συστημάτων απαγόρευσης πρόσβασης σε περιοχές ("sophisticated Area Access Area Denial systems"), τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη πλεύση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και συμμάχων τους, εμπορικών σκαφών.
Σε συνδυασμό με τα σχέδια εκσυγχρονισμού των ναυτικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας στην προσαρτημένη περιοχή της Κριμαίας και την κλιμάκωση της διπλωματικής διαμεσολάβησής της μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης και των στρατιωτικών της αντιπάλων στην ανατολική Λιβύη, η Μόσχα βρίσκεται σε θέση να επηρεάσει σημαντικά τα γεγονότα στη Μεσόγειο και το παρακείμενο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα στο προσεχές μέλλον».
Η εφημερίδα συνεχίζει: «Ομοίως, η Κίνα βλέπει πλέον τη Μεσόγειο ως το δυτικό άκρο της αξίας πολλών τρισ. δολαρίων στρατηγικής υποδομών της, "One Belt - One Road", που συνδέει την κινεζική οικονομία με τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μέσω των χερσαίων διαδρομών της Κεντρικής Ασίας και των θαλάσσιων διαδρομών του Ινδικού Ωκεανού και της Διώρυγας του Σουέζ, μέσω των οποίων 80.000 πλοία μετέφεραν 1,5 εκατομμύρια τόνους εμπορικών αγαθών και ενεργειακών πόρων μόνο τον Μάρτιο του 2017».
«Περαιτέρω κίνδυνοι προέρχονται από τους Ιρανούς πληρεξούσιους στη Δαμασκό, στη Βηρυτό και τη Γάζα, εξασφαλίζοντας στο ριζοσπαστικό σιιτικό κράτος - χορηγό τρομοκρατίας (σ.σ.: το Ιράν) κρίσιμες περιφερειακές βάσεις για κακοήθη συμπεριφορά», συμπληρώνει. Επίσης, ότι «το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί έδαφος κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Λιβύης».
«Σταθμός πρώτης γραμμής» για τις ΗΠΑ
Υπογραμμίζει δε: «Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό χάος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει μια ενιαία πλατφόρμα από την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προβάλλουν αποτελεσματικότερα τη στρατιωτική δύναμη προς κάθε κατεύθυνση: Η Ναυτική Στρατηγική Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση των ΗΠΑ (σ.σ.: "U.S. Navy Strategic Forward Operating Base") στον κόλπο της Σούδας, στο ελληνικό νησί της Κρήτης.
Μόλις 785 μίλια από τη Συρία, 570 από το Σουέζ και 200 από την Ανατολική Λιβύη, η βάση της Σούδας λειτουργεί ως Ναυτική Επιχειρησιακή Βάση, Σταθμός αεροσκαφών που εξυπηρετούν ανάγκες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, και Σταθμός αποθήκευσης όπλων του (...)
Ο Κόλπος της Σούδας προσφέρει το μοναδικό βαθύ λιμάνι σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το μόνο μεταξύ του Norfolk (σ.σ.: στη Βρετανία) και του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο δίπλα σε ένα αεροδρόμιο, επιτρέποντας στο Στόλο να δένει και να πραγματοποιεί επισκευές, συντήρηση και ανεφοδιασμό».
Και η «Ουάσιγκτον Τάιμς» καταλήγει: «Η στρατηγική αυτή τοποθεσία, όπως αναγνωρίστηκε άλλωστε από τον υπουργό Αμυνας Τζ. Μάτις, όταν καλωσόρισε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, στο Πεντάγωνο τον Μάρτιο, καθιστά τον Κόλπο της Σούδας ένα σημαντικό σταθμό πρώτης γραμμής για τις Διοικήσεις των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική».
«Η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο Πέλαγος έχουν ύψιστη σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα».
«Οι ΗΠΑ θα επωφελούνταν σημαντικά από μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ανανέωσης με την Ελλάδα, ειδικά για μακρύτερο χρονικό ορίζοντα, έως και 10 χρόνια, για επιδιορθώσεις, αναβαθμίσεις και επεκτάσεις υποδομών στη Σούδα που θα ενισχύσουν την αμερικανική και συμμαχική στρατηγική δομή στην περιοχή».
«Μια επικαιροποιημένη μακροπρόθεσμη αμυντική συμφωνία» θα ενισχύσει «την περιφερειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμαχικών συμφερόντων, αξιοποιώντας την εξαιρετική ναυτική εγκατάσταση στον Κόλπο της Σούδας. Μια τέτοια πολιτική θα έδινε στη διοίκηση Τραμπ ένα πιο άμεσο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό στρατηγικό ναυτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ σε αυτή την όλο και πιο επικίνδυνη γωνιά της υφηλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ