9 Ιουν 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΚΟ ζητά τη σύλληψη της αναπληρώτριας διευθύντριας της CIA


Να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά της Τζίνα Χάσπελ, αναπληρώτριας διευθύντριας της CIA, καλεί τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές η γερμανική ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ECCHR). Η Χάσπελ κατηγορείται από την οργάνωση ότι το 2002 επέβλεπε ως επικεφαλής στις φυλακές «Cat's Eyes», στην Ταϊλάνδη, τις επονομαζόμενες «τεχνικές ενισχυμένης ανάκρισης», που αργότερα χαρακτηρίστηκαν βασανιστήρια από την αμερικάνικη Γερουσία. Στη συνέχεια, η ΜΚΟ προέβαλε για πρώτη φορά κατηγορίες κατά αγνώστων συνεργατών της CIA τον Δεκέμβρη του 2014.
Το ECCHR έχει καταθέσει κατηγορίες σε εισαγγελείς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όταν εντόπιζε ονομαστικά τους πράκτορες της CIA και κατά καιρούς κατάφερε να επιτύχει την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Ως αποτέλεσμα, η CIA προειδοποιούσε τους κατονομαζόμενους πράκτορες να μην ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όπου θα μπορούσε να συλληφθούν.
Και η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ενδιαφέρον στη σημερινή συγκυρία, όσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα, όπως φάνηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία. Οπως σχολιάζεται σε μερίδα του αμερικανικού και γερμανικού Τύπου - στοχοποιώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ - ο διορισμός της Χάσπελ ως αναπληρώτριας διευθύντριας της CIA φανερώνει μια πιο ...«φιλική διάθεση» απέναντι στις «ενισχυμένες ανακρίσεις». Πάντως, ούτε επί προεδρίας Μπ. Ομπάμα είχαν ασκηθεί διώξεις κατά πρακτόρων της CIA που είχε πιστοποιηθεί ότι συμμετείχαν ή επέβλεπαν α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ