10 Ιουλ 2017

Εξήρε τη διαθεσιμότητα κυβέρνησης και αστικής αντιπολίτευσης για «συνεργασία»


...σε «Ασφάλεια», Ενέργεια, προσέλκυση «επενδύσεων», μπίζνες γενικώς του κεφαλαίου

Η «αμοιβαία αγάπη» ΗΠΑ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που περιγράφει στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης, φάνηκε και στη δεξίωση της πρεσβείας την περασμένη βδομάδα...
Eurokinissi
Η «αμοιβαία αγάπη» ΗΠΑ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που περιγράφει στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης, φάνηκε και στη δεξίωση της πρεσβείας την περασμένη βδομάδα...
Τους «δίδυμους» στόχους της επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, με την όλο και ενεργότερη εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, και των επενδύσεων και της επέκτασης των οικονομικών συμφωνιών ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο πλευρών, περιέγραψε σε μια ακόμα αποκαλυπτική και εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, την περασμένη Κυριακή, στον ομογενειακό «Εθνικό Κήρυκα», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ.
Χωρίς να κρύβει τη χαρά του για το γεγονός ότι «όλες οι σημαντικές πολιτικές φωνές τάσσονται υπέρ μιας ισχυρής σχέσης με τις ΗΠΑ», ο πρέσβης μεταξύ άλλων είπε: «Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η δουλειά που κάνουμε στην Ελλάδα. Αυτά που συμβαίνουν με την οικονομία ή όσα σχετίζονται με τη στρατιωτική ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά (...) Ενδιαφέροντες καιροί».
«Γέφυρες» η «στρατιωτική σχέση» και οι «μπίζνες»
Χαρακτηρίζοντας ως μία από τις «γέφυρες» μεταξύ των δύο πλευρών τη «στρατιωτική σχέση», καθώς «η Ελλάδα είναι ένας βασικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και η δουλειά που κάνουμε από κοινού στη Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ, λόγω των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ότι η στρατιωτική συνεργασία «είναι ένας από τους πιο δυναμικούς πυλώνες της συνολικής επίσημης σχέσης».
«Αλλά η Νο 1 δουλειά μου» πρόσθεσε, «όπως λέω διαρκώς, είναι να εξασφαλίσω πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη δουλειά που έχει γίνει, προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεφύγει από την τρομερή οικονομική κρίση που την ταλανίζει και να την επαναφέρουμε στο μονοπάτι της οικονομικής ανάπτυξης».
Με βάση, βέβαια, την εξασφάλιση εδώ πρόσθετων πεδίων κερδοφορίας για αμερικανικά κεφάλαια, εξ ου και αναφέρθηκε στη «νέα εικόνα που έχουμε από μερικούς μεγάλους Αμερικανούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής επιτυχίας που είχαμε με τον (Τζον) Κάλαμο» και την εξαγορά της «Εθνικής Ασφαλιστικής», για την οποία είπε: «Τόνισα στους συνομιλητές μου της ελληνικής κυβέρνησης (...) πως ελπίζουμε ότι (...) θα αποτελέσει τον καταλύτη και για άλλους αμερικανικούς ομίλους».
Σε ό,τι αφορά τις «επιφυλάξεις» των επενδυτών για τα «βήματα» που έχει κάνει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, ο πρέσβης σημειώνει πως αν και η Ελλάδα «δεν έχει βγει από το δάσος, αναφορικά με τις οικονομικές προκλήσεις», με βάση τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων σήμερα μιλάμε για «μία διαφορετική Ελλάδα από αυτή που ήταν ακόμα και έναν χρόνο πριν», στην οποία οι «επενδυτές» «αξίζει να ρίξουν μια δεύτερη ματιά».
Αναζητώντας «σταθερότητα» σε όλα τα επίπεδα
Χαρακτηριστικά πάντως είναι τα όσα λέει για τον ρόλο των ΗΠΑ στη «σταθεροποίηση» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας: «Θεωρώ πως ένα από αυτά που πραγματικά μας βοήθησαν να αλλάξουμε κατεύθυνση είναι ο ρόλος που έπαιξε η ηγεσία των ΗΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια, βοηθώντας την Ελλάδα να διαχειριστεί την κατάστασή της κατά τη σοβαρή οικονομική κρίση, βοηθώντας την να αποφύγει τον πειρασμό του Grexit και της εξόδου από την Ευρωζώνη, βοηθώντας την να βελτιώσει τις σχέσεις της τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με το ΔΝΤ. Και γνωρίζω πως αυτό χαίρει βαθιάς εκτίμησης τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και από όλα τα πολιτικά κόμματα, επειδή υπήρχαν όλες αυτές οι διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πέρασαν από τα διαφορετικά στάδια αυτής της κατάστασης. Από τον Παπανδρέου στην αρχή, τη ΝΔ και τον Σαμαρά στη συνέχεια και τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εξάλλου σημειώνει πως «η στρατηγική μας για την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας θα είναι επιτυχημένη μόνον εάν η Ελλάδα διαβιεί σε περιβάλλον οικονομικής ανάκαμψης, εάν η Ελλάδα διατηρήσει το καθεστώς της ως μέλος της Ευρωζώνης».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρέσβης δεν παραλείπει να σημειώσει και την αξία της στράτευσης των βασικών αστικών πολιτικών δυνάμεων στη «στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ», απαντώντας σε σχέση με το αν οι «επενδυτές» «νιώθουν άβολα με την κυβέρνηση στην Ελλάδα, μία σοσιαλιστική κυβέρνηση» πως «ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει αλλάξει πολύ, μπορείτε να το διαπιστώσετε αν διαβάσετε τη σημαντική ομιλία του στη Διάσκεψη της "Concordia" πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα» και προσθέτοντας πως «είναι ικανοποιητικό για μένα να είμαι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα σε μία στιγμή που όλες οι σημαντικές πολιτικές φωνές τάσσονται υπέρ μιας ισχυρής σχέσης με τις ΗΠΑ».
«Ασφάλεια» και Σούδα
Ξαναγυρνώντας στο ζήτημα της «Ασφάλειας», είπε: «Εχουμε τα ίδια στρατηγικά συμφέροντα όσον αφορά την αντιμετώπιση μιας πολύ περίπλοκης γειτονιάς στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Υπάρχουν προκλήσεις που προέρχονται από την ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα τώρα, όπως και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καταλαμβάνει έναν στρατηγικής σημασίας γεωγραφικό χώρο και έχω πει συχνά ότι βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την περίπλοκη περιοχή. Γι' αυτό ευελπιστώ ότι μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα δουλεύουμε μαζί όχι μόνο σήμερα, το 2017, αλλά πέντε χρόνια ή δέκα χρόνια από τώρα και τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε τα κοινά μας συμφέροντα ασφαλείας και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαφορετικές προκλήσεις».
Σε σχέση με τα επικίνδυνα σχέδια διεύρυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και τον κομβικό ρόλο της βάσης της Σούδας (την ανανέωση της σύμβασης της οποίας παζαρεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για 5-10 χρόνια), στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή, ο πρέσβης είπε: «Η βάση της Σούδας παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και για τις δύο χώρες. Καταρχάς, είναι μία σπουδαία πλατφόρμα για να εργαστούν μαζί οι Ενοπλες Δυνάμεις μας. Εχω επισκεφτεί τη Σούδα σε μια σειρά περιστάσεις και είδα πως οι αξιωματικοί της Αεροπορίας και του Στρατού μας συνεργάζονται από κοινού άψογα. Το τελευταίο αεροπλανοφόρο που πέρασε από τη Σούδα ήταν το "George H. W. Bush". Τα σκάφη του ελληνικού Ναυτικού ήταν σε θέση να παράσχουν μέρος της περιμετρικής ασφάλειας καθώς αυτό προχωρούσε».
Και ακόμα: «Για το Ναυτικό των ΗΠΑ, λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων που συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και ιδίως λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο. Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα, δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».
Μάλιστα ο πρέσβης δεν διστάζει να προσθέσει για τη σχέση αυτή: «Και θεωρώ πως το ελληνικό Ναυτικό (...) κατανοεί πλήρως ότι η παρουσία του Ναυτικού των ΗΠΑ στο νότιο Αιγαίο, στον Κόλπο της Σούδας, συνεισφέρει και στην ασφάλεια της Ελλάδας. Είναι παράγοντας σταθερότητας για μία χώρα, την Ελλάδα, η οποία έχει πολύ μεγάλη αστάθεια γύρω της».
Και εδώ, μάλιστα, ο πρέσβης συμπληρώνει: «Είναι ενδιαφέρον για μένα όταν με ρωτάτε για το πώς η σχέση βελτιώθηκε, καθώς έχω συναντήσει τους περισσότερους προκατόχους μου και μερικοί από αυτούς περιγράφουν πως τις παλιές μέρες υπήρχαν διαδηλώσεις ή θα έπρεπε να έχουν μυστικές επισκέψεις στα πλοία όταν έρχονταν αυτά στην Ελλάδα. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα»...
Ελληνοτουρκικά στους «δρόμους» της Ενέργειας
Την ίδια ώρα συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της στα ελληνοτουρκικά, αλλά και ονομαστικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, που «αξίζει πολλά μπράβο για την απόφαση που έχει πάρει - και που έχω ενημερωθεί γι' αυτήν από τον ίδιο, το έχω ακούσει από την ομάδα του - να μην επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το τουρκικό ζήτημα ως ένα εγχώριο πολιτικό εργαλείο».
Ειπε: «Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν με έμφαση και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των δύο συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας». Οτι «η Ελλάδα έχει μεγάλο συμφέρον η σχέση με τον μεγάλο γείτονα, την Τουρκία, να είναι σταθερή και σε πνεύμα συνεργασίας».
Την οποία συνεργασία πέρασε μέσα από το φίλτρο της Ενέργειας: «Η Ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο και η ελληνοτουρκική ενεργειακή συνεργασία είναι μία από τις σπάνιες "win - win" καταστάσεις που συναντάς στη διπλωματία, κατά την οποία επωφελούνται και οι δύο χώρες. Το έχουμε ήδη δει με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον αγωγό TAP, ο οποίος είναι ένα στρατηγικά σημαντικό έργο, το οποίο η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά. Φυσικά εξαρτάται από τη διασφάλιση του μοναδικού τρόπου με τον οποίο το αέριο μπορεί να φτάσει από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, και αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από την καλή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Και θεωρώ πως αυτό σηματοδοτεί το δρόμο της συνεργασίας και σε άλλα ζητήματα, ζητήματα τα οποία ίσως αποτελούν μέρος αυτής της συνάντησης που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη», αργότερα μέσα στο χρόνο, των δύο κυβερνήσεων στη συμπρωτεύουσα.
«Επικροτώ λοιπόν την ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειες που συνεχίζει να καταβάλλει για να διατηρήσει μια ανοιχτή πόρτα, για να έχει το είδος του διαλόγου που πρέπει να έχουν δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
«Ανησυχίες» στο κουβάρι των ανταγωνισμών
Ο πρέσβης μίλησε και για το «ζήτημα της κινεζικής επιρροής»: «Η Κίνα είναι (...) ένας σημαντικός επενδυτής τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Κάποιες από αυτές τις επενδύσεις έχουν υπάρξει ιδιαίτερα επιτυχημένες. Για παράδειγμα, ο ρόλος της "Cosco" στο λιμάνι του Πειραιά έχει βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, έχει βοηθήσει στην άνοδο του Πειραιά στην παγκόσμια κατάταξη, εν μέρει λόγω του γεγονότος πως οι Κινέζοι έχουν φέρει τεχνολογία, έχουν φέρει μία πειθαρχημένη προσέγγιση στις εργασιακές σχέσεις, έχουν κάνει το λιμάνι να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.
(...) Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η διαφάνεια και οι κανόνες. Είναι πολύ σημαντικό για οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με διαφάνεια και στη βάση του κράτους δικαίου. Αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, στις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, όλοι γνωρίζουν ποια είναι η "Fraport", όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο κ. Κοπελούζος, υπάρχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, που καθορίζει τι σχεδιάζουν να κάνουν. Κάποιοι από τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας δεν συμβαδίζουν με αυτές τις αρχές της διαφάνειας και θα προσέθετα πως σε αυτό το πεδίο οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ένα σπουδαίο πλεονέκτημα.
Μία εταιρεία σαν του Κοπελούζου, η οποία ακολουθεί τα αμερικανικά πρότυπα και τη λειτουργική διαφάνεια, είναι ένας καλός συνεργάτης για τη διαύγεια που έχει (...) πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα για να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της σε μια παγκόσμια αγορά, η οποία γίνεται όλο και πιο απαιτητική, όλο και περισσότερο ανταγωνιστική», πρόσθεσε, στέλνοντας μήνυμα ποιος να επιλεγεί για μπίζνες, την ώρα που στα του «ελλείμματος διαφάνειας» συμπεριέλαβε και τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ