12 Σεπ 2017

Αποκαλύψεις...




Με ακροατήριο το κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στο λαό, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει απ' όσα ακούγονταν τα περασμένα χρόνια από το ίδιο βήμα, από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς και από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όλους όσοι υπηρέτησαν από την ίδια θέση το στόχο της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, την οικονομία του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μοιάζει σαν να παίρνει την «μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που αμήχανα τσακώνονται μαζί της για το ποιος είναι ο καλύτερος «ντίλερ» των επιχειρηματικών ομίλων. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιφάσεις στην πολιτική της, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «κάνουν κριτική σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί με απόλυτη συνέπεια τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, επεκτείνοντας περαιτέρω το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Μια ματιά, άλλωστε, στην Ελλάδα «της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά από το βήμα της ΔΕΘ, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Το «νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αρρώστιες του παρελθόντος», για το οποίο μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που ζούμε σήμερα. Δηλαδή, αυτό που βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς, στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, στη γενίκευση της ευελιξίας, συνολικά στα αντεργατικά μέτρα των μνημονίων.
Η κυβέρνηση όχι μόνο τα διατήρησε, αλλά τα επεκτείνει περαιτέρω, ενώ έρχονται και αυτά της τρίτης «αξιολόγησης», για την οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθεί τάχιστα! Εκεί άλλωστε βασίζεται και «το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας» και η «αλλαγή της εικόνας» για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, κόμπασε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, τσακίζοντας αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου στο κεφάλαιο για νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, για διευκολύνσεις και «ζεστό» χρήμα που θα βγαίνει από τα ματωμένα πλεονάσματα, τη φοροληστεία και το τσάκισμα κοινωνικών δαπανών, για ένα αστικό κράτος ακόμα πιο «φιλικό» και στενά προσδεδεμένο στις ανάγκες των καπιταλιστικών κερδών.
Στα παραπάνω πρόσθεσε ότι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας. Της ανάκτησης της γεωπολιτικής δυναμικής και αξίας της χώρας».
Μ' αυτόν τον τρόπο, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο για την πρόθεση της κυβέρνησης να μπλέξει τη χώρα και το λαό ακόμα περισσότερο στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στους σχεδιασμούς ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που «δίνουν και παίρνουν» οι αντιπαραθέσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών, βυθίζοντας σε επικίνδυνες «δίνες» τους λαούς, από τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και τα Βαλκάνια, έως την Ασία και τον Ειρηνικό.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ακόμα χαμηλότερα τον πήχη των λαϊκών προσδοκιών, να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ότι κάτι θετικό μπορεί να περιμένει από την ανάκαμψη υπέρ του κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τα περί «δίκαιης ανάπτυξης».
Η τακτική «σου παίρνω 10 και σου επιστρέφω το ένα» δεν είναι καμιά ανακάλυψη αυτής της κυβέρνησης και δεν πρέπει να δημιουργήσει κανένα κλίμα αναμονής. Το μήνυμα που έστειλε η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο, θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο στην παραπέρα ανάπτυξη των ταξικών αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ