10 Νοε 2017

Σημαντική μείωση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων στην Αυστρία

        

Σημαντική μείωση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων εργαζομένων από το 2000 έως σήμερα και ταυτόχρονα αύξηση του πλούτου στη χώρα φανερώνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Αυστρίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυστριακά ΜΜΕ που παρουσιάζουν τα βασικά συμπεράσματα των στατιστικών στοιχείων: «Η Αυστρία εξακολουθεί να ανήκει σε μια μικρή ελίτ χωρών με άνευ προηγουμένου πλούτο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει ένα σαφές σημάδι στην κοινωνία».
Συγκεκριμένα, το καθαρό εισόδημα των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 20% τα τελευταία 17 χρόνια, ενώ οι πιο υψηλόμισθοι εργαζόμενοι είχαν μια μικρή αύξηση της τάξης 3% στο μισθό τους (σ.σ. προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό). Στα εισοδήματα των εργαζομένων «μεσαίας κλίμακας» καταγράφεται στασιμότητα.
Ως βασική αιτία για τη μείωση ή τη στασιμότητα στους μισθούς αναφέρεται η μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης, που υπερδιπλασιάστηκε από το 2000 (σ.σ. το 28,7% των εργαζομένων υποαπασχολείται). Μικρή αύξηση στους μισθούς είχαν οι εργαζόμενοι με πλήρη εργασία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του κράτους και των επιχειρήσεων παρουσιάζουν έντονη ενίσχυση. Με άλλα λόγια, έχει αυξηθεί ο παραγόμενος από τους εργαζόμενους πλούτος, όμως αυτός καταλήγει στους επιχειρηματικούς ομίλους είτε μέσω της φορολεηλασίας για να δοθούν κίνητρα και απαλλαγές είτε με ένταση της εκμετάλλευσης στους εργασιακούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ