14 Νοε 2017

Νέες εκδοχές εξαπάτησης


Το λεγόμενο 1ο Ευρωπαϊκό Πολιτικό Φόρουμ, που οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στη Μασσαλία, από εκπροσώπους της νέας και παλιάς σοσιαλδημοκρατίας της Ευρώπης, παρουσιάζεται ως εγχείρημα που θα συμβάλει στη «σωτηρία της Ευρώπης που είναι σε κρίση». Σε αυτό το εγχείρημα συμμετέχουν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανάμεσά τους ο ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική «Λίνκε», το «Αριστερό Μπλόκο» της Πορτογαλίας, τα διάφορα μεταλλαγμένα Κομμουνιστικά Κόμματα, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπως το «Ποδέμος» στην Ισπανία, σοσιαλδημοκράτες βουλευτές και ευρωβουλευτές, στελέχη των «Πρασίνων» και διάφορα «ερείπια» της ταξικής πάλης, που εμφανίζονται ως «οργανώσεις πολιτών» και είναι στελέχη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, με «περγαμηνές» στην προώθηση της ταξικής συνεργασίας και στους «κοινωνικούς διαλόγους», που συνδράμουν την επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ολοι αυτοί, που στις χώρες τους σπέρνουν αυταπάτες ότι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο, συγκεντρώνονται μαζί με ορισμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές της κλασικής σοσιαλδημοκρατίας για να συνδράμουν το νέο παραμύθι εξαπάτησης των λαών, περί «εναλλακτικής» στο νεοφιλελευθερισμό και τον «ακροδεξιό λαϊκίστικο κίνδυνο», που είναι απότοκο του συστήματος το οποίο υπερασπίζονται και αναδεικνύεται σε ένα από τα κυρίαρχα ρεύματα του αστικού ευρωσκεπτικισμού.
***
Το κάλεσμα στις «προοδευτικές δυνάμεις» για την ανασύνταξη της Ευρώπης κάνει λόγο για «Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει!», γιατί η «ΕΕ έχει βυθιστεί σε μια διαρκή κρίση, μια υπαρξιακή κρίση» και «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, μέλη ή όχι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υφίστανται πολιτικές λιτότητας και τρομερές ανισότητες. Η ειρήνη και το κλίμα απειλούνται». Πίσω απ' αυτά τα γενικόλογα κρύβουν την πλήρη συνθηκολόγησή τους με το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν μαζί με τις «νεοφιλελεύθερες» δυνάμεις, που κατά τ' άλλα ανακηρύσσουν σε βασικό αντίπαλο. Μόνο που οι ευρωπαϊκοί λαοί τους οποίους επικαλούνται, έχουν πείρα και βιώνουν στο πετσί τους τις αντιλαϊκές πολιτικές, που από κοινού εφαρμόζουν «νεοφιλελεύθερες» και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις σε αστικές κυβερνήσεις, μονοκομματικές ή συνασπισμών, που είναι και το πιο συχνό φαινόμενο σε όλο και περισσότερες χώρες. Το κεφάλαιο τους στηρίζει εξίσου, σε μια διαδικασία εναλλαγής, γιατί ξέρει ότι μπορούν να προωθήσουν - όπως κάνουν - τις λεγόμενες «αναδιαρθρώσεις» και «μεταρρυθμίσεις», που είναι μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του, με φοροαπαλλαγές, με διεύρυνση των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, με μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης, με ένταση της εκμετάλλευσης. Το πιο απτό παράδειγμα είναι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Τις ...επιτυχίες της προβάλλουν διάφορα σοσιαλδημοκρατικά επιτελεία, εκφράζοντας μάλιστα την ευχή και η υπόλοιπη σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνθεσης, να συμβάλει στη δήθεν «εναλλακτική», που στην πραγματικότητα είναι εναλλακτική εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.
***
Οι διάφοροι ...προοδευτικοί αξιοποιούν τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και άλλα κέντρα, ειδικά μετά την εκλογή Τραμπ, προβάλλοντας στο πλαίσιο του καπιταλισμού τη δήθεν «άλλη Ευρώπη», της «κοινωνικής και οικολογικής προόδου, του αντιρατσισμού, του φεμινισμού, της δημοκρατίας και της ειρήνης», για την οποία καλούν τους λαούς να βάλουν πλάτη. Σ' αυτό λένε πως θα συμβάλει και το «ετήσιο Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενός νέου χώρου για μακροπρόθεσμη πολιτική συνεργασία, που θα συγκεντρώνει ένα ευρύτατο φάσμα από αριστερά, πράσινα και προοδευτικά κόμματα, πλατφόρμες και πολιτικά κινήματα, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, ΜΚΟ, διανοούμενους και κινήσεις πολιτών από ολόκληρη την Ευρώπη». Ετσι «ξεπλένουν» την ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου, την ΕΕ, που δήθεν μπορεί να αλλάξει. Μάλιστα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας στο εν λόγω Φόρουμ, μαζί με την προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ, που πρέπει «να ξαναβρεί τις ιδρυτικές αρχές της», εκθείασε και διάφορους αστούς διαχειριστές, όπως ο Τ. Κόρμπιν στη Βρετανία ή ο Μπ. Σάντερς στις ΗΠΑ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το συνέδριο που θα γίνει στα τέλη Νοέμβρη στην Αθήνα, με θέμα «Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση: Προοδευτικές απαντήσεις», όπου θα «παρελάσει» το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός. Στόχος του συνεδρίου είναι να διατυπώσει ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των λαών με τη σοσιαλδημοκρατία, που διέρρηξε ο «νεοφιλελευθερισμός»!
***
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρόεδρος του ΟΑΕΔ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Καραμεσίνη, που είναι υπεύθυνη της διοργάνωσης και συμμετείχε στο Φόρουμ της Μασσαλίας, υπερασπίζεται τον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» που έχει προτείνει από το 2016 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ως μέσο για την «Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων και των λαών», που μπορεί να αξιοποιηθεί για την «ευρωπαϊκή αριστερή στρατηγική», ως απάντηση στο «ηγεμονικό σχέδιο της νεοφιλελεύθερης και αντιδημοκρατικής ενοποίησης της Ευρώπης». Θυμίζουμε ότι ο «Πυλώνας» είναι εργαλείο για την κατοχύρωση και την επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας της ΕΕ... Τα εγχειρήματα αυτά, μερεμετιών στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, τα έχουν γνωρίσει οι λαοί σε διάφορες παραλλαγές τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει πλέον αρκετή πείρα για να δουν και να μην πέσουν στη νέα παγίδα εξαπάτησης που στήνουν οι μασκαρεμένοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και οι κολαούζοι τους, που επιδιώκουν την αναβάπτιση της σοσιαλδημοκρατίας και προωθούν «κοινωνικά συμβόλαια» εξωραϊσμού της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την οποία υπηρετούν μαζί με τις άλλες αστικές δυνάμεις, όλων των αποχρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ