9 Δεκ 2017

Περιμένοντας τον Σπάρτακο…

Όταν γεννήθηκε, μια μέρα σαν σήμερα, το ημερολόγιο έδειχνε 9 του Δεκέμβρη 1916. Ο Κερκ Ντάγκλας συμπληρώνει σήμερα 101 χρόνια ζωής και με το δίκιο του θα μπορούσε να καυχηθεί ότι, στον «αιώνα του», είδε να συντελούνται κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Περιμένοντας τον Σπάρτακο...
Κερκ Ντάγκλας
Ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός με την τεράστια διαδρομή στο χώρο της υποκριτικής τέχνης, σημαδεύτηκε και μας σημάδεψε με την εμβληματική ερμηνεία του στο ρόλο του Σπάρτακου, του ηγέτη των εξεγερμένων καταπιεσμένων δούλων.
Όπως έλεγε ο ίδιος, πριν ένα χρόνο τέτοιες μέρες, στη ζωή του είδε τον κόσμο να εξελίσσεται με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί και που συνεχίζουν να τον εκπλήσσουν. Ο Κερκ Ντάγκλας έζησε την οικονομική κρίση («κραχ») του 1929 και δύο παγκόσμιους πολέμους, ενώ ήταν 16 όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία: «Για μια δεκαετία πριν από την άνοδό του όλοι γελούσαν μαζί του – δεν τον έπαιρνε κανείς στα σοβαρά. Τον αντιμετώπιζαν όλοι σαν ένα μπουφόνο που δεν μπορούσε να κοροϊδέψει έναν σπουδαγμένο, πολιτισμένο πληθυσμό με την εθνικιστική και γεμάτη μίσος ρητορική του. Οι «ειδικοί» τον απέρριψαν σαν ένα ανέκδοτο. Είχαν κάνει λάθος…», είπε χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για το σήμερα.
Αίσθηση προκάλεσε και η εναντίωση του Κερκ Ντάγκλας στην ρητορική μίσους του Τραμπ για τους μετανάστες,  ένα μήνα πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, που τη συνέκρινε με αυτή του Χίτλερ.
Ο Κερκ Ντάγκλας έζησε και συνεχίζει να ζει μια πλούσια από κάθε άποψη ζωή, μα δεν κλείνει τα μάτια στη σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτή όπου οι κινηματογραφικές σκηνές του «Σπάρτακου» προβάλλονται δίπλα στις πραγματικές σκηνές της αποκρουστικής εκμετάλλευσης που βιώνουν εκατομμύρια σύγχρονοι δούλοι στις ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο, περιμένοντας έναν Σπάρτακο να τους απελευθερώσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ