22 Δεκ 2017

Ο κάλπικος κυβερνητικός απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου





Κοινός παρονομαστής της κυβερνητικής τακτικής για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού είναι η αποποίηση ευθυνών, η παραπλάνηση, η αποσιώπηση των πραγματικών αιτίων που προκαλούν καταστροφές. Οσον αφορά τον κυβερνητικό απολογισμό για τις πλημμύρες έχουμε δρόμο ακόμη μέχρι να διαμορφώσουν τα αρμόδια υπουργεία τα ανάλογα «συγκριτικά» στατιστικά στοιχεία με αλλοτινές περιόδους για να τον παρουσιάσουν ως θετικό.

Στον απολογισμό που έκανε η κυβέρνηση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, επιχείρησε να διαμορφώσει θετικό αποτέλεσμα μέσα από μία επιλεκτική αξιοποίηση αριθμητικών στατιστικών δεδομένων. Ανάγει την κλιματική αλλαγή σε βασική αιτία για την πρόκληση των καταστροφών σε καμένες δασικές εκτάσεις, οικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κ.λπ. Από τότε μέχρι και την εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες μέρες για τους προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος, η πολιτική και η φυσική του ηγεσία με κάθε ευκαιρία αναφέρονται σε αυτό το «θετικό» επίτευγμα. Είναι όμως όντως έτσι;

Αν υποθέσουμε ότι ως ένα βαθμό υφίσταται το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το ερώτημα που μπαίνει είναι πολύ απλό. Γιατί η κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα δεν προσάρμοσε το σχεδιασμό της σε αυτά τα νέα δεδομένα; Τι μέτρα πήρε ώστε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις συνέπειες από τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές; Η απάντηση είναι ότι και αυτή η κυβέρνηση όπως όλες οι προηγούμενες προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ και της αστικής τάξης για μείωση των κρατικών δαπανών των υπηρεσιών με κοινωνικό χαρακτήρα. Για αυτόν το λόγο διατήρησε τη μεγάλη μείωση των 120 εκατομμυρίων ευρώ στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τις δαπάνες του Πυροσβεστικού Σώματος με δραματικές συνέπειες σε όλο το φάσμα λειτουργίας του ΠΣ. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι μέσα στην αντιπυρική περίοδο παρέμειναν δεκάδες ακινητοποιημένα πυροσβεστικά οχήματα από βλάβες. Παράλληλα, όμως, απαξίωσε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την πρόληψη που είναι το βασικότερο πλεονέκτημα ενός σχεδιασμού, που όντως στοχεύει στην προστασία του δασικού μας οικοσυστήματος. Πουθενά μέσα στις ομιλίες των εκπροσώπων της κυβέρνησης που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας του απολογισμού για την αντιπυρική περίοδο, δεν ακούστηκε η λέξη πρόληψη παρά μόνο σε αυτήν του αρχηγού του ΠΣ, που αναφέρεται όμως στην ενίσχυση των προληπτικών μέτρων για την επιτήρηση και την ενημέρωση κατά τη διάρκεια των κατασταλτικών ενεργειών και όχι πριν από αυτές.


Οταν, λοιπόν, συνειδητά αδιαφορείς για την πρόληψη, γνωρίζοντας ότι η υποχρηματοδότηση της δασικής υπηρεσίας σημαίνει παραπέρα συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού, έλλειψη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, περιορισμό αναδασώσεων, τότε δεν φταίει η «κλιματική αλλαγή», αλλά η εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντιδασικών πολιτικών της ΕΕ που αφανίζουν συνολικότερα τον δασικό πλούτο και άλλων χωρών - μελών της (βλ. Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ.).

Ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας στην τοποθέτησή του προσδιόρισε, άθελά του βέβαια, ποιες είναι οι βασικές αιτίες και οι κύριοι υπεύθυνοι της εγκατάλειψης των δασικών οικοσυστημάτων στην τύχη τους, όταν μίλησε για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να αυξηθεί η καύσιμος ύλη και φυσικά να γίνουν απροσπέλαστα τα δάση. Μήπως δεν είναι υπεύθυνη η τότε ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας, για τη σημαντική συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού από το 22% το 1980, στο 11% σήμερα και με προοπτική να φτάσει στο 4% όπως έχει αποφασίσει η ΕΕ; Η πολιτική που υπερασπίζεται και η σημερινή κυβέρνηση, διατηρώντας παράλληλα ατόφιο όλο το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο, εμπλουτίζοντάς το συνεχώς με νέους αποχαρακτηρισμούς εμπορευματοποιώντας τη δασική γη;

Eurokinissi
Η κυβέρνηση προσπαθεί «να παίξει» με τους αριθμούς των πυρκαγιών και τον αριθμό των στρεμμάτων που κάηκαν, προκειμένου να παρουσιάσει θετικό απολογισμό, δείχνοντας την ανυπαρξία ουσιαστικών επιχειρημάτων.
Αποφεύγει συστηματικά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να αναφερθεί στον αριθμό των στρεμμάτων που αποχαρακτηρίστηκαν ή μετατράπηκαν σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, με τη διατήρηση του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου με αποκλειστικά δικιά της ευθύνη. Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά αν έγιναν και σε ποιο αριθμό αναδασώσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ που με συνέπεια εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Προωθεί τη δράση επιχειρηματικών ομίλων για τα δασικά οικοσυστήματα. Διατηρεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που εντείνει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, των δασικών οικοσυστημάτων, κυρίως μέσω της αλλαγής χρήσης γης και με την εξασφάλιση παράλληλα του απαραίτητου χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου.

Δυστυχώς και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η πραγματικότητα έτσι όπως αποτυπώθηκε για ακόμη μία αντιπυρική περίοδο είναι ότι ακολουθεί χωρίς καμία παρέκκλιση τον στρατηγικό σχεδιασμό της αποσάθρωσης της πυροπρόληψης και πυροπροστασίας, προς χάριν των επιχειρηματικών συμφερόντων. Επιχειρηματικά συμφέροντα που ήδη καρπώνονται από την ιδιωτικοποίηση μέρος της αεροπυρόσβεσης με ενοικίαση ελικοπτέρων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών πυρασφάλειας όπως τα ιδιωτικά αεροδρόμια και οι ιδιωτικοποιημένοι οδικοί άξονες, τις συμπράξεις μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή πυροσβεστικών υπηρεσιών και από την εμπορευματοποίηση της χρήσης γης. Η διέξοδος όμως από αυτές τις καταστροφικές πολιτικές για το λαό και τον φυσικό πλούτο της χώρας δεν μπορεί να έρθει μέσα από οποιαδήποτε αστική διακυβέρνηση - διαχείριση, γιατί απλά και η καταστροφή ανατροφοδοτεί την κερδοφορία του κεφαλαίου σε περιόδους καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Οι πυροσβέστες πέρα από τη διεκδίκηση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην υπηρεσία τους, πρέπει να προσανατολίσουν τον αγώνα τους και στην κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, που είναι ο κύριος εμπρηστής των δασικών εκτάσεων.
Να οργανώσουν τον αγώνα τους στο πλάι του λαού που παλεύει για έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Μιχάλης ΜΙΧΑΗΛ
Ανθυποπυραγός ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ