18 Ιαν 2018

Γ. Μαργαρίτης στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Η ΧΑ χτυπάει μετανάστες, συνδικαλιστές, όποιον διαφωνεί και χρειάζεται να απειλήσει

Στη σημερινή κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο πανεπιστημιακος Γιώργος Μαργαρίτης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιδεολογία και την πρακτική της Χρυσής Αυγής, τα ναζιστικά Freikorps που ήταν οι πρόγονοί της, την αρχή του ενός ανδρός και διάφορα άλλα ζητήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει (πολλά εξ αυτών εντελώς αποπροσανατολιστικά από την ουσία, καθώς προέρχονταν από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων). Ακολουθεί η αποδελτίωση με το αναλυτικό κείμενο της σημερινής κατάθεσης, όπως την βρήκαμε στο προφίλ του twitter GoldenDawnWatch, όπου μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη της δίκης.
Από τη συνεδρίαση της Δίκης της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού – 17/01/2018.
Προσέρχεται ο μάρτυρας Γιώργος Μαργαρίτης.
Πρόεδρος: Πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο;
Μαργαρίτης: Πολιτικό
Πρόεδρος: Πείτε μας με τι ασχολείστε.
Μαργαρίτης: Είμαι καθηγητής σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών.
Πρόεδρος: Με τα κοινά έχετε ασχοληθεί;
Μαργαρίτης: Με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, ναι, ασχολούμαι.
Πρόεδρος: Είχατε δεχτεί επίθεση από τη ΧΑ, λεκτική ή οτιδήποτε;
Μαργαρίτης: Αρθρογραφώ, γράφω βιβλία. Υπάρχουν περιοχές από όπου δέχομαι ανώνυμα τηλέφωνα που δεν τους αρέσουν αυτά που γράφω. Προσωπικά η μόνη ενόχληση που έχω δεχτεί είναι να ‘μαι πρωτοσέλιδο σε κάποιες φυλλάδες… Στα αμφιθέατρα ή άλλου είδους χώρους δεν έχω δεχτεί κάτι.
Πρόεδρος: Ασχοληθήκατε και γράψατε για τη ΧΑ επ’ ευκαιρία κάποιου περιστατικού;
Μαργαρίτης: Αυτά που δικάζονται εδώ και μια προσωπική εμπειρία που έκανα άρθρο. Έχω γράψει 300-400 άρθρα. Το έναυσμα είναι αυτός ο άκρατος αντισημιτισμός στα έντυπα της ΧΑ
Πρόεδρος: Ασχοληθήκατε και γράψατε για τη ΧΑ επ’ ευκαιρία κάποιου περιστατικού;
Μαργαρίτης: Αυτά που δικάζονται εδώ και μια προσωπική εμπειρία που έκανα άρθρο. Έχω γράψει 300-400 άρθρα. Το έναυσμα είναι αυτός ο άκρατος αντισημιτισμός στα έντυπα της και η θέση της ΧΑ που δινόντουσαν σε Εβραίους συμπολίτες μας ήταν κάτι που με είχε ενοχλήσει φοβερά και είχα γράψει πάνω σε αυτό. Η προσωπική εμπειρία ήταν το Μάιο του 2011. Ερχόμουν με το τραίνο από τη Θεσσαλονίκη να πάω σπίτι μου στην Αθήνα και στο (λεωφορείο) Β5 είχα μια τρομακτική εμπειρία: άνοιξαν οι πόρτες, με χτυπήματα μπήκαν στο λεωφορείο 5-6 άτομα επικεφαλής ο Κασιδιάρης – τον γνώρισα – είπε «ζήτω το έθνος» και σήκωναν κεφάλια να δουν τα φυλετικά χαρακτηριστικά των επιβατών και αν ήταν κάποιος ξένος τον πετούσαν έξω. Και ήταν γυναίκες και παιδιά και τους έλεγαν «μη βαράτε τα παιδιά» και είπα και γω αν κάτι θέλετε να συμπληρώσω μόλις καταφέραμε να φύγουμε – είχε σταματήσει το λεωφορείο – ο οδηγός τα είχε χαμένα, έλεγε «αφήστε με να κλείσω τις πόρτες». Αυτό που μου έμεινε ήταν τα χτυπήματα, δυνατά χτυπήματα, οι άνθρωποι ήταν φτιαγμένοι για να χτυπάνε. Εγώ μετά τηλεφώνησα στο 100 που με ερώτησε αν εγώ υπέστην επίθεση και είπα «όχι αλλά συνέβη αυτό και κάντε κάτι» και η απάντηση ήταν: «και σας κύριε τι σας ενδιαφέρει;» και κει εξεπλάγην και λέω κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία μας, κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο.
Πρόεδρος: Οι επιβάτες δεν αντέδρασαν;
Μαργαρίτης: Όταν καταφέραμε να σώσουμε τη σωματική μας ακεραιότητα μετά με είδαν να τηλεφωνώ και είπαν σε τι κόσμο ζούμε. Και μέσα στην ακαδημαϊκή μου ζωή με είχαν καλέσει δάσκαλοι να μιλήσω για το ναζισμό. Από το κλίμα που υπήρχε εκεί αντιλήφτηκα τι σημαίνει η πολιτική του φόβου, της απειλής του εγκλήματος. Μπορεί να ζω τη ζωή μου ως ακαδημαϊκός, όμως σαν άνθρωπο μου δίνει μια αντίληψη.
Πρόεδρος: Οι γνώσεις σας είναι από τον Τύπο;
Μαργαρίτης: Ναι και ανθρώπους που γνώρισα. Όλα αυτά είναι και θέματα μεταπτυχιακών της σχολής των πολιτικών επιστημών
Πρόεδρος: Τι θέματα έχουν τα μεταπτυχιακά που δίνετε;
Μαργαρίτης: Ανάλυση πολιτικού λόγου της ΧΑ, η σχέση της με το ναζισμό, είναι μερικά από τα θέματα που έχουμε δώσει ειδικά μετά το 2012 που προκύπτει δυστυχώς ως συνιστώσα της πολιτικής ζωής [η ΧΑ]. Μετά τον τραγικό Σεπτέμβρη υπάρχει προκήρυξη αντιφασιστικής πρωτοβουλίας καθηγητών του ΑΠΘ και αντικείμενο ήταν η καταγγελία του νεοναζισμού που απελαύνει στην κοινωνία μας και κινδυνεύει να χτυπήσει τον ακαδημαϊκό χώρο και δεν έχουν θέση μαχαίρια κλπ. Αυτή έγινε Οκτώβρη του 2013 υπό το βάρος των εξελίξεων.
Πρόεδρος: Οι λόγοι των επιθέσεων αυτών;
Μαργαρίτης: Η ΧΑ, ακαδημαϊκά [μιλώντας], ακολουθεί την πεπατημένη της ναζιστικής πρακτικής που έχει να προσφέρει στο σύστημα το βαρύ χέρι, τη βία. Δεν έχει από μόνη της έναν αυθύπαρκτο λόγο ύπαρξης, εξυπηρετεί συμφέροντα κοινωνικών ομάδων, τάξεων. Η ΧΑ εξυπηρετεί σε καιρούς κρίσης να υπάρχει μια βαριά απειλή που να μεταφέρει την ενοχή από τους πραγματικούς ενόχους στα θύματα και να προτείνει πρακτικές που θα στοχοποιούσαν τα ίδια τα θύματα τη κρίσης. Τότε η ΧΑ πήρε τα πάνω της. Οι φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις φτάνουν κάποτε σε ένα σημείο ανάπτυξης που γίνονται κίνημα, όταν το σύστημα αισθάνεται την ανάγκη να τους χρησιμοποιήσει. Αυτό συνέβη το Σεπτέμβρη του 2013 με τις διακηρύξεις και τη δολοφονία Φύσσα και αυτό είναι προσφορά υπηρεσιών στο σύστημα. Αυτή η πρακτική γίνεται και δεν τους προλαβαίνει κανείς. Γίνονται βίαιοι, ανοιχτά βίαιοι, στρατιωτικά βίαιοι, οργανωμένα βίαιοι. Η κοινωνία μας είναι ιεραρχικά δομημένη και αυτό που λέμε σύστημα εννοούμε το κυρίαρχο.
Εισαγγελέας: Η χρηματοδότηση από ποιους γίνεται, αν γίνεται;
Μαργαρίτης: Από αυτούς που παρέχει υπηρεσίες. Η ΧΑ προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αποδείξεις όταν έχουμε αρχεία. Ενδείξεις, εκείνο τον καιρό κάποιες, αν θυμάστε, πολύ εκλεκτικές συναναστροφές νεαρών της ΧΑ με Κασιδιάρη π.χ. με πολύ σημαντικά πρόσωπα της Μυκόνου
Πρόεδρος: Συγκεκριμένα;
Μαργαρίτης: Φωτογραφίες υπάρχουν. Δε μπορώ να σας πω ονόματα, φωτογραφίες υπάρχουν.
Εισαγγελέας: Από αυτές τις επαφές βγάζουμε το συμπέρασμα ότι ενδεχομένως υπάρχει χρηματοδότηση από άλλα κόμματα…
Μαργαρίτης: Δε βγάζω κανένα συμπέρασμα. Σας λέω ότι με βάση την κοινή λογική έχουμε ενδείξεις.
Εισαγγελέας: Είπατε για μια ομάδα ατόμων στο λεωφορείο. Από πόσα άτομα αποτελείτο;
Μαργαρίτης: Με ακρίβεια δεν μπόρεσα να μετρήσω αλλά σίγουρα 5-6 άτομα.
Εισαγγελέας: Είχε προηγηθεί συγκέντρωση;
Μαργαρίτης: Όχι.
Εισαγγελέας: Τι φορούσαν;
Μαργαρίτης: Σκούρα ρούχα.
Εισαγγελέας: Κρατούσαν κάτι;
Μαργαρίτης: Όχι αλλά ήταν διαστάσεων εντυπωσιακών.
Εισαγγελέας: Τον ακούσατε να δίνει εντολές; [τον επικεφαλής]
Μαργαρίτης: Όχι αλλά ο μηχανισμός των εντολών είναι σίγουρα προετοιμασμένος. Πάντως όταν κατέβηκε τελείωσε η υπόθεση.
Εισαγγελέας: Έγινε γνωστό το συγκεκριμένο;
Μαργαρίτης: Δεν ξέρω αλλά δεν ήταν μεμονωμένο.
Εισαγγελέας: Υπήρξαν σωματικές κακώσεις;
Μαργαρίτης: Ναι δεδομένου ότι πετάχτηκαν από το λεωφορείο
Εισαγγελέας: Έχετε δει συγκεντρώσεις της ΧΑ;
Μαργαρίτης: Ναι μου έτυχε να διασταυρωθώ με μια στη Θεσσαλονίκη. Μου έκανε εντύπωση ότι είχαν ένα τσαντάκι όλοι ομοιόμορφα κάπου στη μέση, μου είπαν εκ των υστέρων ότι ήταν μαθητές.
Σαπουντζάκης ερωτήσεις για πολιτική αγωγή: Είπατε για το «ζήτω το έθνος». Πιστεύουν πράγματι στο έθνος;
Μαργαρίτης: Είναι μια έννοια που διαμορφώνεται αναλόγως τον περίγυρο και τις εποχές. Με την έννοια της εισόδου της φυλής στο έθνος, η ιδεολογία της ΧΑ συνταυτίζεται με το έθνος και όχι με τον ορισμό του έθνους που έδωσε η Γαλλική επανάσταση το γαλλικό «nation». Όταν λέει «έθνος» εννοεί όσοι έχουν τη σωστή ποιότητα αίματος φυλετικά.
Σαπουντζάκης: Μπορεί κάποιος που λέει είναι Έλληνας να είναι και θαυμαστής του κατακτητή;
Μαργαρίτης: Είναι στην υπηρεσία του ισχυρού. Όταν αυτός πουλαει φυλετική ιεράρχηση και τη Νέα Ευρώπη όπως την έλεγαν τότε, η θεωρία των 3 ομόκεντρων κύκλων που είναι στο κέντρο οι Άριοι, γύρω οι υπόλοιποι λαοί, και μετά οι υπάνθρωποι, είναι μια φυλετική ιεράρχηση. Το να μην είσαι στην μεριά των εκλεκτών, σε θέτει εκτός νομικής προστασίας. Στο αρχικό πρόγραμμα του ναζισμού το ναζιστικό κόμμα λέει δεν αποδέχεται το ρωμαϊκό δίκαιο αλλά το γερμανικό -αυτή είναι η έννοια του Έθνους. Εκεί είναι η πηγή, οι πνευματικοί συνεχιστές. Όσοι είναι εκτός αυτού του κύκλου είναι εκτός νόμου και δε δικαιούνται νομικής προστασίας. Δεν μπορούσαν οι Εβραίοι ως «υπάνθρωποι» να πάνε να κάνουν έφεση στο Άουσβιτς. Η οργάνωση είναι τύπου στρατιωτικού με την έννοια της πειθαρχίας. Μια οργάνωση σαν κι αυτή δε μπορεί να κάνει πολιτικές αναλύσεις βαθιές. Στην πραγματικότητα δεν έχει ιδεολογία. Τη μια είναι με τον εθνικισμό την άλλη με τον κατακτητή. Είναι με εγκληματικές προθέσεις όταν χρειάζεται να εξυπηρετήσει την πολιτική της προσφορά στο σύστημα, πίστη στον Αρχηγό, ένα σύστημα μυστικισμού σε υποκατάσταση κάθε λογικής σκέψης. Αυτό προκύπτει όταν στο επίπεδο των συμβόλων ο μυστικισμός επιστρατεύεται να εξηγήσει την πρακτική, τη δράση της ΧΑ.
Σαπουντζάκης: Μετέρχεται εγκληματικές πράξεις;
Μαργαρίτης: Όταν οργανώνεις ένα τέτοιου στρατιωτικού τύπου [σώμα] με την έννοια των SS δεν το κάνεις προφανώς για να μοιράσεις αγαθοεργίες το κάνεις για να χτυπήσεις. Και η ΧΑ χτυπάει. Χτυπάει μετανάστες, συνδικαλιστές, όποιον διαφωνεί και χρειάζεται να χτυπήσει, γιατί κάνει πραγματικότητα την απειλή.
Πρόεδρος: Τι κερδίζει με την τρομοκρατία;
Μαργαρίτης: Όταν ο κόσμος περνάει ό,τι περνάει, να μη ζητήσει βοήθεια. Αν μέσα στο θύματα υποδειχθούν ότι αυτοί φταίνε [τα θύματα] τότε ο ένοχος μια κατάστασης μένει στο απυρόβλητο. Όταν στο Πέραμα για οικονομικούς λόγους φεύγουν τα πλοία και πάνε στην Ινδία, λες «όχι, δε φταίνε αυτοί αλλά οι συνδικαλιστές» και τους χτυπάμε να τους ξορκίσουμε, τότε πρώτον τρομάζει κάποιος που θα σκεφτεί «άλλος με καταδικάζει σε αυτή τη μιζέρια», αντί να πει για τους εφοπλιστές…
Αντανασιώτης για πολιτική αγωγή: Το «αίμα, τιμή, χρυσή αυγή» τι είναι;
Μαργαρίτης: Το αίμα είναι το κριτήριο ότι «ανήκουμε στη φυλή». Το καθαρό αίμα. Όλους όσους της εναντιώνονται τη βγάζουν έξω από τη νομική τάξη. Το «τιμή» είναι ότι το αίμα το υπερασπίζεσαι με τιμή. Βουτάς μετανάστες και τους βαράς. Να κάνεις επιδρομή σε σπίτια αλιεργατών. Γιατί τιμή είναι να κυνηγάς όσους δεν είναι το αίμα τους σαν το δικό μας.
Βρεττός για πολιτική αγωγή: Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ τι γνωρίζετε;
Μαργαρίτης: Είναι μια στρατιωτική επιχείρηση οργανωμένη όπως οι καταδρομικές επιχειρήσεις με συγκεκριμένους στόχους και εκτέλεση. Συσχετισμοί φτιαγμένοι μέσα από αναγνώριση και πληροφόρηση. Τα άλλα τα ξέρουμε από τα sms και «στόχος κατελήφθη» όπως λέγαμε στο στρατό και αυτό δείχνει και το γιατί η οργάνωση είναι οργανωμένη με αυτόν τον τρόπο.
Βρεττός για πολιτική αγωγή: Οι ομοιότητες και οι διαφορές στις επιθέσεις;
Μαργαρίτης: Τρόπος ενέργειας, η πρόθεση, η άνευ ορίων χρήση βίας, η διάθεση να αποτυπώσουν τον τρόμο στην κοινωνία. Οι διαφορές είναι κυρίως τακτικές, μεγέθους.
Βρεττός για πολιτική αγωγή: Είναι μεμονωμένα περιστατικά της ΧΑ ή τα εντάσσετε σε οργάνωση;
Μαργαρίτης: Είναι αλυσίδα πράξεων και είναι τόσο δεμένα που αποκλείεται να έχουν γίνει αυτόβουλα και να μην είναι κομμάτι αναπόσπαστης πολιτικής. Για τη συγκυρία του Σεπτέμβρη σας είπα για το μεγάλο άνοιγμα. Σε μια οργάνωση ένας ανθυπολοχαγός γενικά δεν υπαγορεύει τι θα κάνουμε με τον τάδε λόφο ή σκοπό. Ο στρατός είναι ενιαίο πράγμα. Η ΧΑ λέει ότιι είναι στρατιωτικό σώμα και περηφανεύεται επ’ αυτού.
Βρεττός για πολιτική αγωγή: Παραπέμπονται φυσικά πρόσωπα. Ο Μιχαλολιάκος, η κοινοβουλευτική ομάδα και άλλοι. Ήταν σε γνώση και συναίνεση των ηγετικών στελεχών οι πράξεις αυτές;
Μαργαρίτης: Η έρευνα που έχει γίνει ως τώρα μας έχει δώσει μια σειρά στοιχείων τηλεπικοινωνιών που αποδεικνύουν μια αλυσίδα μεταφοράς…
Πρόεδρος: Ό,τι αποδεικνύουν;

Μαργαρίτης: Στα καταστατικά της κείμενα έχει σαν βάση την «Αρχή του ενός». Στο ναζισμό ο αρχηγός είναι η έκφραση της βούλησης του Θεού. Είναι ένα πρόσωπο παγανιστικά θεϊκό. Η αλυσίδα των αποφάσεων φαντάζεστε να γίνεται ερήμην ενός αρχηγού; Είναι η πίστη. Η κοινή λογική, ακόμα κι αν δεν είχαμε όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία, σε τέτοιου τύπου οργανώσεις λέει ότι θα υπήρχε μείζον πρόβλημα αν όλα δεν απορρέουν από τον Αρχηγό.
Πρόεδρος: Λέτε ότι δόθηκε εντολή για τις πράξεις. Από ποιο πρόσωπο;
Μαργαρίτης: Αύγουστο μήνα δίνεται η υπόσχεση ότι η ΧΑ θα καθαρίσει πέριξ Περάματος και Πειραιά. Λαγός. Ήδη ότι προμαντεύουν σημαίνει σχέδιο. Αυτά που συμβαίνουν είναι μέρος σχεδίου. Είναι δυνατόν να μην το ξέρει η ηγεσία;
Πρόεδρος: Ποιους συμπεριλαμβάνετε στην ηγεσία;
Μαργαρίτης: Τον Μιχαλολιάκο.
Πρόεδρος: Ένα άτομο;
Μαργαρίτης: Ναι. Και από κει και πέρα όσοι εμπλέκονται ως στελέχη.
Βρεττός για πολιτική αγωγή: Με αυτά τα στοιχεία που μας είπατε. Την τότε κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ τη θεωρείτε μέσα στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας της ΧΑ;
Πρόεδρος: Τα μέλη πείτε μας.
Μαργαρίτης: Τα μέλη ονομαστικά δεν τα θυμάμαι.
Βρεττός για πολιτική αγωγή: Στάσεις της ηγεσίας του κόμματος απέναντι στα γεγονότα του Περάματος κλπ, του Φύσσα… Δημόσια καταδίκη αυτών έπεσε στην αντίληψή σας;
Μαργαρίτης: «Κλασικές». Ξεκινούμε από διάψευση «τι μας λέτε εδώ;» και εμμένουμε σε αυτό μέχρι τα στοιχεία να γίνουν συντριπτικά και μετά από καιρό μια πολιτική ευθύνη – δεν υπάρχει ποινική – γιατί τα θύματα τα θεωρούν εκτός νομικής προστασίας…
Πρόεδρος: Την πολιτική ευθύνη πώς την αντιλαμβάνεστε;
Μαργαρίτης: Τονίζει και υπογραμμίζει το δικαίωμα της ΧΑ να χτυπάει όποιον θέλει. «Ναι, τους χτυπήσαμε, αυτονόητο πολιτικό δικαίωμα να χτυπάμε όποιον θέλουμε, αλλά ποινικά δε μας αφορά».
Θεοδωρόπουλος για πολιτική αγωγή: Μιλήσατε για την αρχή του ενός. Ξέρετε αν με το καταστατικό του Αυγούστου του ’12 γίνεται όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις;
Μαργαρίτης: Πρέπει να γίνει στα συνέδρια ένα μεγάλο μέρος διά βοής που να ζητήσει καθαίρεση. Αν δεν τεθεί, στη ναζιστική λογική είναι πολύ δύσκολο να πεις ότι ξαφνικά ο συγκεκριμένος δεν εκφράζει τη βούληση της βουλής. Είναι μεταφυσική η διάσταση του αρχηγού σε μια ναζιστική οργάνωση.
Θεοδωρόπουλος για πολιτική αγωγή: Είναι δυνατόν, μέλη και στελέχη να εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις και να γίνονται σε αντίθεση της ηγεσίας;
Μαργαρίτης: Υπάρχει οργάνωση της ΧΑ και γι’ αυτό γίνονται αυτές οι πράξεις. Γιατί είναι οργανωμένες με συγκεκριμένους εγκληματικούς στόχους. Μίλησα για το παράδειγμα του στρατού που δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Υπάρχουν πολλά κείμενα θέσεων της ΧΑ που πολλά έχουν καταστατικά στοιχεία
Θεοδωρόπουλος για πολιτική αγωγή: Για τους αλλοδαπούς που είπατε ότι είναι μια εκ των κατηγοριών εναντίον των οποίων δρα η ΧΑ. Χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει;
Μαργαρίτης: Απόλυτης απαξίωσης. Όπως «σκουλήκι» από την κυρία Μιχαλολιάκου. Το σκουλήκι μπορείς να το πατήσεις. Ότι είναι υπάνθρωποι, νομίζω από την ίδια. Ότι ανήκει σε μια κατηγορία που βρίσκεται σε μια κατώτερη βαθμίδα
Θεοδωρόπουλος για πολιτική αγωγή: Αυτοί οι χαρακτηρισμοί απευθυνόμενοι στους οπαδούς, τι συνείδηση διαμορφώνουν;
Μαργαρίτης: Το έγκλημα τελικά θα το κάνει κάποιο χέρι που πρέπει να ‘χει προετοιμαστεί για να κάνει έγκλημα. Κι όλη η μύηση αποβλέπει να κάνει τα μέλη της εκτελεστές αυτών των εγκληματικών πρακτικών.
Θεοδωρόπουλος για πολιτική αγωγή: Τι ευθύνη μπορεί να ‘χει μια πολιτική ηγεσία να ένας απο τους 500 χιλιάδες ψηφοφόρους κάνεις ένα έγκλημα;
Μαργαρίτης: Δεν τα κάνουν ψηφοφόροι. Τα κάνουν στελέχη γνωστά. Ο μηχανισμός τα κάνει μέλη του μηχανισμού. Μπορεί να πει ο ψηφοφόρος «δεν είχα οργανικούς δεσμούς». Και όταν υπάρχει και σχέδιο πίσω από αυτά, ο Αρχηγός μετέχει στη διαμόρφωση του σχεδίου.
Θεοδωρόπουλος για πολιτική αγωγή: Τα «τσακίστε το απόστημα» κλπ, μπορεί να θεωρηθεί πολιτικός λόγος επιτρεπτός; Γιατί είναι διαφορετικό αν το κάνει η ΧΑ;
Μαργαρίτης: Γιατί τα σκληρά λόγια που ακούγονται, ενίοτε και από άλλους, συνοδεύονται και από πράξεις. Το «τσακίστε τους» ακολουθεί το τσάκισμα κάποιου.
Θεοδωρόπουλος για πολιτική αγωγή: Έχει η ηγεσία ενός κόμματος, αν διαφοροποιείται με μια εγκληματική συμπεριφορά, να εκδηλώσει αυτή την αντίθεση και να μην πάρει την ευθύνη;
Μαργαρίτης: Αν έβρισκαν αντίθετη τη ΧΑ, μπορεί να καταγγείλει, να διαγράψει, να ζητήσει η ίδια την ποινική δίωξη ανθρώπων που έκαναν τα εγκλήματα αυτά. Δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου.
Μαλαγάρης για πολιτική αγωγή: Μετά την επίθεση στον Πουλικόγιαννη υπήρχε μήνυμα στο κινητό του Αρχηγού «να αγιάσουν τα χέρια σου» και «freikorps».
Μαργαρίτης: Εθελοντικά ακροδεξιά κόμματα που δημιουργήθηκαν με τη λήξη του πολέμου που ευθύνονται για τη δολοφονία πάρα πολλών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Το γεγονός ότι η ΧΑ αναφέρεται σε αυτά για τη δική της δράση επιβεβαιώνει την πρόθεσή της με αυτά τα τάγματα εφόδου να ασκήσει πολιτική.
Μαλαγάρης για πολιτική αγωγή: Η λήψη ενός τέτοιου μηνύματος από τον ίδιο τον Αρχηγό, τι σηματοδοτεί ως προς τη γνώση του;
Μαργαρίτης: Ότι το σχέδιο καλώς εκτελέστηκε.
Μαλαγάρης για πολιτική αγωγή: Οι πρακτικές βίας δεν απωθούν τον κόσμο ώστε να ανεβάσει εκλογικά τη ΧΑ; Πώς συνδυάζονται αυτά;
Μαργαρίτης: Σε περιόδους μη κανονικότητας όπου ο κόσμος θέλει να αποδώσει αυτά που του συμβαίνουν φτιάχνεις πλαστούς ενόχους, έναν αποδιοπομπαίο τράγο, λες στον κόσμο «αυτός είναι ο σωτήρας σου», «εγώ είμαι ο αρχάγγελος που θα σε βγάλω από δω».
Παπαδοπούλου για πολιτική αγωγή: Ποιοι οι στόχοι των επιθέσεων της ΧΑ;
Μαργαρίτης: Μετανάστες, συνδικαλιστές, απειλές έχουν δεχτεί ομοφυλόφιλοι και άλλες ομάδες. Τον έκδηλο αντισημιτισμό να μην ξεχάσουμε, σε όσους έχουν επιβιώσει από την επέλαση του ναζισμού
Παπαδοπούλου για πολιτική αγωγή: Οι πολιτικοί αντίπαλοι;
Μαργαρίτης: Οι εργαζόμενοι. Ο κόσμος της εργασίας που υποφέρει από την κρίση. Είτε άμεσα να χτυπηθούν όσοι εκφράζουν τα συμφέροντα αυτών είτε να εκτραπεί ο κόσμος σε ένα φαντασιακό
Παπαδοπούλου για πολιτική αγωγή: Έχετε υπόψη τι δηλώσεις έχουν γίνει για τον θεσμό της Δημοκρατίας από την ηγεσία της ΧΑ;
Πρόεδρος: Δεν είναι αυτή η κατηγορία…
Παπαδοπούλου για πολιτική αγωγή: Υπάρχει διπλός λόγος στη ΧΑ;
Μαργαρίτης: Ο τρόπος με τον οποίο δηλώνουν εθνικιστές είναι ένα ακόμη εύρημα. Εννοούν ότι “έχουμε το προνόμιο να ανήκουμε σε μια ανώτερη φυλή” και ο εθνικισμός είναι προσχηματικός λόγος που εξυπηρετεί τη φυλετική ιεράρχηση.
Παπαδοπούλου για πολιτική αγωγή: Πόσο κράτησε περίπου η επίθεση;
Μαργαρίτης: 10 -15 λεπτά, επειδή ήταν γεμάτο το λεωφορείο, έπρεπε να προηγηθεί «face control» για να δουν ποιος είναι μελαμψός κλπ.
Τομπατζόγλου για πολιτική αγωγή: Τι επιρροή ασκεί στους δράστες όταν η ηγεσία διαψεύδει τις πράξεις που αυτοί έχουν προβεί;
Μαργαρίτης: Είναι τακτική διδαγμένη: «Θα κάνεις αυτό, θα πούμε ότι δεν τό ‘κανες».  Έλληνες σκηνοθέτησαν ότι δέχτηκαν επίθεση για να δικαιολογήσουν νομικά την επίθεσή τους.
Παπαδοπούλου για πολιτική αγωγή: Έχουν αποπεμφθεί από τον κομματικό ιστό οι δράστες;
Μαργαρίτης: Δημόσια δεν έχουν καταδικαστεί, στιγματιστεί γενικώς. Τα εσωτερικά οργανωτικά της ΧΑ δεν τα ξέρω.
Καμπαγιάννης για πολιτική αγωγή: Αυτό για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και τη στοχοθεσία της ΧΑ αφορά και τους μετανάστες;
Μαργαρίτης: Ενώ η επίθεση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης, ο πολιτικός στόχος διαφέρει.
Καμπαγιάννης για πολιτική αγωγή: Με τον τρόπο που στοιχειοθετεί η ιστορική επιστήμη τη σύνδεση της ηγεσίας του ναζιστικού κόμματος με την τέλεση των εγκληματικών πράξεων. Υπάρχει ιστορικά ένα βίντεο, ένα έγγραφο που να δίνει εντολή η ανώτατη ηγεσία για εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού;
Μαργαρίτης: Υπάρχει γενικό σχέδιο που οδηγεί στην τελική λύση των Εβραίων. Η Βάνζε [Αναφέρεται στην σύσκεψη σχεδιασμού της τελικής λύσης που έγινε στην περιοχή του Βερολίνου Wannsee].
Καμπαγιάννης για πολιτική αγωγή: Η ανώτατη ηγεσία έχει επιχειρησιακό ρόλο;
Πρόεδρος: Αρκετά.
Σκαρμέας για πολιτική αγωγή: Η είσοδος της ΧΑ επηρέασε την εγκληματική της δράση; Και ιστορικά;
Μαργαρίτης: Η είσοδος στη βουλή ήταν μια ενθάρρυνση για πληρέστερη εφαρμογή του σχεδίου που προανέφερα. Ένα κόμμα που πετυχαίνει μέρος του σχεδίου του. Το γεγονός ότι η μερική επιτυχία του σχεδίου αυτού σπρώχνει στο επόμενο στάδιο να κερδίσουμε εύνοια των μεγάλων της κοινωνίας που οδηγεί σε έξαρση της βίας.
Τσάγκας ερωτήσεις για υπεράσπιση: Για το περιστατικό στο λεωφορείο είπατε ότι δε σας έδωσαν σημασία το 100. Κύριε καθηγητά -δυστυχώς καθηγητά… [Ένταση στην αίθουσα από την αναφορά του συνηγόρου] Μήνυση κάνατε;
Μαργαρίτης: Όχι, δεν έκανα.
Τσάγκας ερωτήσεις για υπεράσπιση: Τσ: Στο Εσωτερικών Υποθέσεων πήγατε; στον εισαγγελέα;
Μαργαρίτης: Όχι.
Τσάγκας ερωτήσεις για υπεράσπιση: Όταν μάθατε ότι ξεκίνησε η ανάκριση, σπεύσατε στην ανακρίτρια να πείτε αυτά τα πράγματα;
Μαργαρίτης: Μπροστά στην κλίμακα των υπόλοιπων εγκληματικών ενεργειών της ΧΑ, θεώρησα αυτό το γεγονός επουσιώδες. Μιλάμε για δολοφονικές επιθέσεις, ενέδρες, να πάω εγώ…
Τσάγκας ερωτήσεις για υπεράσπιση: Το λέει μόνος του ότι είναι επουσιώδες!
Τσάγκας ερωτήσεις για υπεράσπιση: Η κατοχή από το ’41-’44 ήταν μόνο γερμανική; Γιατί τους Τσάμηδες τους έχει αποκαλέσει «συμπατριώτες» ο μάρτυρας. Δεν έχω άλλη ερώτηση.
Ζωγράφος ερωτήσεις για υπεράσπιση : Τα περί φυλετικής συνέχειας δείχνει μυστικισμό;
Μαργαρίτης: Συνδέεται. Ακριβώς επειδή δεν είναι αποδείξιμη βιολογικά, πρέπει να ενδυθεί σε επίπεδο ιδεολογικό.
Ζωγράφος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Αυτό είναι δική σας ανάλυση; Γιατί είναι πρωτοφανές.
Πρόεδρος: Συνεχίστε.
Ζωγράφος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Μιλήσατε για εγκληματική κανονικότητα. Στην εγκληματική κανονικότητα που κάνουν ομάδες στο πανεπιστήμιο σας κάνατε τίποτα;
Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.
Ζωγράφος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Ποιος ψηφίζει τη ΧΑ και είναι τρίτο κόμμα;
Μαργαρίτης: Νομίζω ότι με αυτά που είπα πριν το έχω απαντήσει το ερώτημα.
Ερωτήσεις για υπεράσπιση Οπλ: Είπατε για πράξεις που κάνατε στους φοιτητές με έντυπα κ.λπ. Αυτό θα είχε ενδιαφέρον αν φοιτητές δεν έκλειναν καθηγητές σε τοίχους. Δε χτυπούσαν άτομο με ειδικές ανάγκες. Είναι αποτέλεσμα της δράσης της ΧΑ αυτές οι ενέργειες;
Μαργαρίτης: Η ερώτηση είναι δομικά λάθος γιατί αυτό που περιγράφετε δεν το ζούμε στα πανεπιστήμια.
Πρόεδρος: Αυτά δηλαδή δεν έχουν γίνει;
Μαργαρίτης: Τα τελευταία δεν έχουν. Το τελευταίο είναι του Συρίγου που είναι ειδική περίπτωση.
Πρόεδρος: Το χτίσιμο δεν έχει γίνει; Δεν μπορεί να είστε πανεπιστημιακός και να μην τα ‘χετε ακούσει.
Καμπαγιάννης: Παρεμβαίνει: Ήταν στην Ξάνθη και έχουν αθωωθεί
Όπλ: Μόνο η ΧΑ γιγαντώθηκε σε περίοδο κρίσης;
Μαργαρίτης: Το πολιτικό σκηνικό έχει υποστεί αλλαγές από την επέλευση της κρίσης.
Ερωτήσεις για υπεράσπιση: Έχει διασαλευθεί το δίκαιο μεγάλων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας;
Μαργαρίτης: Ασφαλώς.
Ερωτήσεις για υπεράσπιση: Μας είπατε για τα Freikorps. Οι εργατικές κινητοποιήσεις που πολεμήθηκαν από τα Freikorps, πού απέβλεπαν;
Πρόεδρος: Είπε για sms που καταλήγει σε αυτήν τη φράση. Δε θα απαντήσει.
Ερωτήσεις για υπεράσπιση: Με βάση το θέμα της Πολωνίας γνωρίζετε αν η Γερμανία είχε συμμαχία με άλλο κράτος;
Πρόεδρος: Ως εκεί κύριε συνήγορε.
Ερωτήσεις για υπεράσπιση: Χαρακτηρίσατε τις επιθέσεις της ΧΑ. Για να χαρακτηρίσεις κάτι πρέπει να το ‘χεις βιώσει για να βγάλεις συμπέρασμα;
Μαργαρίτης: Από το παραπεμπτικό βούλευμα, από τον Τύπο. Αν πρέπει να έχω μαχαιρωθεί για να καταγγείλω ένα έγκλημα…
Πρόεδρος: Δεν είπε να καταγγείλετε.
Ερωτήσεις για υπεράσπιση: Το βούλευμα σημαίνει τα πραγματικά περιστατικά;
Μαργαρίτης: Είναι όσα έχει διαπιστώσει η ανάκριση.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Ο τόπος που έγινε η «καταδρομή» ήταν σε κεντρικό σημείο;
Μαργαρίτης: Ορισμένες φορές είχε κίνηση, ορισμένες όχι.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Εκείνη την ώρα;
Μαργαρίτης: Εκείνη την ώρα όχι.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Υπήρχε κυκλοφορία που διεκόπη;
Μαργαρίτης: Όχι, δεν ξέρω.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Πάμε για να δούμε τι ξέρετε. Τα sms που αναφέρατε είναι αυτά στην ΕΦΣΥΝ;
Πρόεδρος: Είπε και ότι έχει δει και το παραπεμπτικό.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Ξέρετε πόσες φορές έχει ελεγχθεί η ΧΑ απο το ΣΔΟΕ;
Μαργαρίτης: Όχι.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Το ΚΚΕ;
Μαργαρίτης: Δεν καταλαβαίνω καν γιατί με αφορά αυτό.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Αναφερθήκατε πολύ για την Κατοχή. 6/4/41 που εισέβαλε η πολεμική μηχανή στην Ελλάδα κινούνταν με πετρέλαιο που αγόρασαν από τους Σοβιετικούς;
Πρόεδρος: Άλλο.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Ένα ναζιστικό κόμμα μπορεί να έχει μέλος κάποιον που είναι εβραϊκού θρησκεύματος;
Μαργαρίτης: Όντως υπάρχουν παραδείγματα που σημαντικές εβραϊκές οικογένειες υπήρξαν μέλη του ναζιστικού κόμματος, επρόκειτο για μεγάλες οικογένειες που φρόντισαν να χρηματοδοτήσουν τη σωστή εποχή. Ο ναζισμός είναι πολύ ευέλικτος, όποιος και αν έχει λεφτά τον βάζει.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Γνωρίζετε αν υπήρχε κάποιος Μπολέτης;

Καμπαγιάννης παρεμβαίνει: Έχουμε φέρει το χαρτί που λέει ότι χριστιανός ορθόδοξος ήταν ο άνθρωπος, ας τελειώσει αυτό…
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Αν υπήρχε τρανσέξουαλ;
Μαργαρίτης: Δεν το γνωρίζω, αν και έχω την αίσθηση ότι εδώ πάτε να διακωμωδήσετε.
Πρόεδρος: Να μην έχετε καμία αίσθηση, απαντάτε στις ερωτήσεις.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Επειδή είπατε ότι ο Ρουπακιάς ήταν εξέχον στέλεχος, ο καφετζής της ΧΑ, ξέρετε αν η μητέρα του ήταν οδηγός του Σαμαρά;
Μαργαρίτης: Δεν το ξέρω.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Επειδή είστε και Γαλλοτραφής, ο Βολταίρος ήταν ρατσιστής;
Μαργαρίτης: Ο αντισημιτισμός δεν είναι αποκλειστικό επιχείρημα της ΧΑ. Πάντοτε όμως για συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς.
Ρουσσόπουλος ερωτήσεις για υπεράσπιση: Για τη γενοκτονία των Ποντίων έχετε κάνει εκδήλωση;
Μαργαρίτης: Ναι έχω κατά καιρούς γράψει. Δε λέει σε τίποτα σε μας 2 λέξεις γενοκτονία και ολοκαύτωμα. Ολοκαύτωμα μόνο για τους Εβραίους γενοκτονία για τους Αρμενίους.
Σε αυτό το σημείο η διαδικασία διακόπτεται για τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στην Αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ