16 Ιαν 2018

Ακροδεξιός επίδοξος φονιάς αφήνεται ελεύθερος στη Βρετανία

Εν μέσω έξαρσης των περιστατικών ρατσιστικής και γενικότερης ακροδεξιάς βίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, τίθεται επιτακτικά το ερώτημα της δυνατότητας της αστικής δικαιοσύνης, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε υποκειμενικό επίπεδο, όχι απλώς να θέσει φραγμό στα περιστατικά αυτά, αλλά έστω και να δράσει εκ των υστέρων σωφρονιστικά με τρόπο στοιχειωδώς επαρκή.
Τελευταίο κρούσμα η ιδιαίτερα επιεικής αντιμετώπιση ενός οπαδού της ακροδεξιάς οργάνωσης “Πρώτα η Βρετανία”, ο οποίος τον περασμένο Ιούνη είχε επιθετεί πέφτοντας με το βαν του πάνω στη τζαμαρία, σε μουσουλμάνο εστιάτορα. Όχι απλώς πρόκειται να αφεθεί σύντομα ελεύθερος, λόγω του ότι εξέτισε την ποινή του στη διάρκεια της προφυλάκισης, αλλά ακόμα και οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε, δε σχετίζονται καθόλου με την ουσία της πράξης, καθώς δεν περιλήφθηκε τελικά στο κατηγορητήριο ούτε η απόπειρα δολοφονίας, ούτε τα ρατσιστικά κίνητρα της πράξης του. Επί της ουσίας καταδικάστηκε μόνο για παραβάσεις του βρετανικού ΚΟΚ και τον ξυλοδαρμό της γυναίκας του.
Χωρίς να θέλουμε να χαρακτηριστούμε κακοπροαίρετοι, δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι δε θα θεωρούνταν τρομοκρατική ενέργεια μια αντίστοιχη πράξη, αν στη θέση του δράστη βρισκόταν μουσουλμάνος. Παραθέτουμε μεταφρασμένο το σχετικό άρθρο του Γκάρντιαν, από τις 12 Γενάρη 2018.
Βρετανός οπαδός του κινήματος “Πρώτα η Βρετανία” που οδήγησε βαν εναντίον λονδρέζικου εστιατορίου αφήνεται ελεύθερος.
Ο Μάρεκ Ζακρόκι, που επίσης χαιρέτησε ναζιστικά και φώναξε “Λευκή Δύναμη” (White Power) εξέτισε την ποινή του κατά την προφυλάκιση.
Ο Μάρεκ Ζακρόκι δήλωσε ένοχος για επικίνδυνη οδήγηση, κακοποίηση της συζύγου του, και οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
Ένας υποστηρικτής του κινήματος “Πρώτα η Βρετανία” που επιτέθηκε με το βαν του στον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου με κάρυ λέγοντας “Θα σκοτώσω ένα Μουσουλμάνο” πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αφότου εξέτισε την ποινή του κατά την προφυλάκιση.
Το κεντρικό ποινικό δικαστήριο άκουσε πως ο Μάρεκ Ζακρόκι, 48 ετών, χαιρέτισε επίσης ναζιστικά και φώναξε “Λευκή δύναμη” πριν να οδηγήσει το βαν του πάνω στον Καμάλ Αχμέτ έξω από το εστιατόριο Spicy Night στο Χάροου του νοτιοδυτικού Λονδίνου, στις 23 του περασμένου Ιουνίου -πρώτης επετείου του δημοψηφίσματος για το Μπρέξιτ.
Όσο ήταν στο βαν, είπε σε έναν αστυνομικό: “Θα σκοτώσω ένα Μουσουλμάνο. Το κάνω για τη Βρετανία. Έτσι θα βοηθήσω τη χώρα. Εσείς όλοι δε μπορείτε να κάνετε τίποτε. “
Ο πολωνικής καταγωγής τεχνίτης παραθύρων σκαρφάλωσε με το όχημά του δυο φορές στο πεζοδρόμιο, προσπαθώντας να καρφώσει τον Αχμέτ στο τζάμι του εστιατορίου, το οποίο έσπασε, ειπώθηκε στο δικαστήριο.
Την Παρασκευή, ο Ζακρόκι καταδικάστηκε σε 33 εβδομάδες φυλάκιση από τον δικαστή Άντονυ Λέοναρντ, αφότου δήλωσε ένοχος για επικίνδυνη οδήγηση και κακοποίηση της συζύγου του. Την Παρασκεύη, παραδέχτηκε επίσης πως οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης. Θα απελευθερωθεί λόγω του χρόνου που πέρασε προφυλακισμένος.
Αρχικά είχε κατηγορηθεί επίσης για απόπειρα δολοφονίας και τρεις κατηγορίες με επιβαρυντικό στοιχείο το ρατσισμό, ωστόσο η δίωξη αυτών δεν προχώρησε από την Εισαγγελία του Στέμματος. Επιπλέον κατηγορίες σοβαρής σωματικής βλάβης και οπλοφορίας (μαχαίρι) σε δημόσιο χώρο, διατάχθηκε να τεθούν στο αρχείο.
Όταν οπλισμένοι αστυνομικοί συνέλαβαν το Ζακρόκι, βρήκαν ένα ναζιστικό νόμισμα στην τσέπη του και μια σειρά φυλλαδίων της ακροδεξιάς οργάνωσης “Πρώτα η Βρετανία” και εφημερίδες στο σπίτι του στο Χάροου.
Στο δικαστήριο ακούστηκε πως έπινε πολύ εκείνη τη μέρα, είχε αρπάξει το χέρι της συζύγου του και απειλούσε να σκοτώσει κόσμο και μετά τον εαυτό του. Πριν οδηγήσει το όχημα του κατά του Αχμέτ, είχε σπρώξει έναν άγνωστο Ασιάτη άνδρα, φωνάζοντας “Λευκή δύναμη, λευκή δύναμη”.
Ο Νένις Μπάρυ, εκ μέρους της πολιτικής αγωγής, είπε: “Είναι καθαρό πως η συμπεριφορά του είχε πιθανότατα ως κίνητρο τις απόψεις του για τη διαφορετικότητα της κοινωνίας μας” Ο Μπάρυ είπε πως ο Ζακρόκι είχε εμμονή με τους μουσουλμάνους και είχε κάνει δωρεές στο “Πρώτα η Βρετανία” στο παρελθόν. Η ακροδεξιά οργάνωση έγινε διαβόητη διεθνώς όταν της έκανε κοινοποίηση (RT) στο τουίτερ ο Ντόναλντ Τράμπ. Οι ηγέτες της, Πωλ Γκόλντινγκ, 35 και Τζέιντα Φρέηζεν, 31 έχουν κατηγορηθεί από την αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας σε σχέση με ομιλίες μίσους που λέγεται πως έβγαλαν στο Μπέλφαστ. Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες.
Ο Ζακρόκι καταδικάστηκε σε 32 εβδομάδες φυλάκιση για επικίνδυνη οδήγηση, μια βδομάδα για ξυλοδαρμό κατά της συζύγου του και έξι εβδομάδες για οδήγηση μεθυσμένος, με την τελευταία ποινή να τρέχει παράλληλα. Επίσης του απαγορεύθηκε η οδήγηση για τρία χρόνια.
Ο Λέοναρντ είπε στο Ζακρόκι […] πως συμπέρανε ότι προσπαθούσε να προξενήσει σωματικές βλάβες όταν ανέβηκε με το βαν του στο πεζοδρόμιο, αλλά ότι η συμπεριφορά του είχε ως βασικό κίνητρο την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Ο δικαστής είπε: “Αυτά τα γεγονότα είναι τα αποτελέσματα των δυο μπουκαλιών κρασί που ήπιες, τα οποία ήξερες πως θα σε επηρεάσουν σοβαρά λόγω του χρόνιου αλκοολισμού σου”. Αποκάλυψε πως ο Ζακρόκι είχε μια παλιότερη καταδίκη για επίθεση σε αστυνομικό, και πάλι μεθυσμένος, το 2011.
Ο Λέοναρντ είπε πως τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε μια περίοδο “οξυμένων εντάσεων” λόγω της επίθεσης με βαν σε μουσουλμάνους έξω από το τζαμί του Πάρκου Φίνσμπερυ στο βόρειο Λονδίνο. Ο δικαστής είπε πως έλαβε υπόψη του το υλικό από το “Πρώτα η Βρετανία” που βρέθηκε στο σπίτι του Ζακρόκι, αλλά πως εκείνος δεν ήταν μέλος οποιασδήποτε ακροδεξιάς οργάνωσης.
Η Τζωρτζίνα Ακούνα, η υπεύθυνη αξιωματικός της υπόθεσης, είπε: “Περίμενα μια κάπως μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ