28 Ιαν 2018

Κάλεσμα για «ενοποίηση» της Χερσονήσου από τη Βόρεια Κορέα

        


Η Βόρεια Κορέα απηύθυνε κάλεσμα σε «όλους τους Κορεάτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» ώστε να κάνουν μια «υπέρβαση» για την ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, χωρίς τη βοήθεια άλλων χωρών. Το σχετικό κάλεσμα έγινε μέσω επίσημης ανακοίνωσης που μετέδωσε και το κρατικό πρακτορείο KCNA, αναφέροντας ότι όλοι οι Κορεάτες πρέπει να «προωθήσουν τις επαφές, τις μετακινήσεις και τη συνεργασία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας» αλλά και τονίζοντας πως η Πιονγιάνγκ θα «διαλύσει» οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο για την επανένωση της Χερσονήσου.
Σύμφωνα με δυτικά και ασιατικά ΜΜΕ, που αναμετέδωσαν το βορειοκορεατικό κάλεσμα, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «οι νοτιοκορεατικές αρχές πρέπει να σταματήσουν τα πολεμικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ για πάντα και να μην υποδεχτούν στρατηγικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και επιθετικές (στρατιωτικές) δυνάμεις στη Νότια Κορέα». Συμπληρώνει δε ότι η στρατιωτική ένταση στη Χερσόνησο αποτελούσε «βασικό εμπόδιο» για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και για την επανένωση, όπως και ότι τα κοινά γυμνάσια με «εξωτερικές δυνάμεις» δε βοήθησαν καθόλου στην ανάπτυξη των δια-κορεατικών σχέσεων.

Το παραπάνω κάλεσμα της Πιονγιάνγκ διατυπώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι ευρύτερες διεργασίες σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού. Είναι ενδεικτικό το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την επανέναρξη συνομιλιών στη Χερσόνησο, με πρώτες τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ φυσικά και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε σχετικές «πρωτοβουλίες» – όπως η συνάντηση που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα με τον Καναδά. Πρέπει να είναι καθαρό ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν είναι μέρος συνολικότερων μεθοδεύσεων, σε μια περιοχή στην οποία κλιμακώνονται ενεργειακοί και γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ