24 Μαρ 2018

Αστυνομικοί στις ΗΠΑ πυροβολούν 20 φορές Αφροαμερικανό επειδή πέρασαν το κινητό του για όπλο


Αστυνομικοί στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας πυροβόλησαν με 20 σφαίρες τον Αφροαμερικανό Stephon Clark στην αυλή του σπιτιού του, επειδή διέκριναν ένα αντικείμενο στα χέρια του που θεώρησαν πως είναι όπλο. Το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ έγινε γνωστό μετά τη δημοσίευση βίντεο από τις κάμερες που φέρουν στο σώμα τους οι αστυνομικοί  της πόλης εν ώρα περιπολίας, την Τετάρτη το βράδυ. Οι δυο εμπλεκόμενοι αστυνομικοί έρχονταν μετά από κλήση στην άμεση δράση για ένα άτομο που έσπαγε παράθυρα οχημάτων, όταν συνάντησαν και σκότωσαν τον άοπλο Κλαρκ. Οι δυο αξιωματικοί βλέποντας τον Κλαρκ να πλησιάζει ένα σπίτι φώναξαν: “Δείξε τα χέρια σου! Σταμάτα! Σταμάτα!”. Ο Κλαρκ έτρεξε και οι αστυνομικοί τον βρήκαν κάτω από ένα σκεπαστό αίθριο. “Δείξε μου τα χέρια σου! Όπλο!”φώναξε ένα αξιωματικός και στη συνέχεια η διαταγή ξανακούστηκε, πριν ανοίξουν και οι δυο πυρ εναντίον του νεαρού. Τα ονόματα των αξιωματικών δεν ακούγονται στο βίντεο. Στην πραγματικότητα, το “όπλο” του νεκρού Αφροαμερικανού ήταν ένα λευκό iphone.
Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, που μίλησε με τη μητέρα του θύματος και σχεδιάζει να μεταβεί στην Καλιφόρνια για να συναντήσει την οικογένεια δήλωσε: “Είναι αποτρόπαιο ένας άοπλος νέος άνδρας να πυροβολείται 20 φορές στην ίδια του την αυλή κι αυτό δείχνει την επείγουσα ανάγκη για παρέμβαση κατά της αστυνομικής παράβασης καθήκοντος” , “Θα ζητήσουμε μια πλήρη κι ενδελεχή έρευνα για το θάνατο αυτού του νέου άνδρα”. Το αστυνομικό τμήμα της πόλης λέει πως ο άνδρας που θεωρούν ότι έσπαγε τα παράθυρα ήταν ο ίδιος με αυτόν που σκότωσαν οι αστυνομικοί, η γιαγιά του θύματος ωστόσο, Σεκίτα Τόμσον, αμφισβητεί την εκδοχή αυτή, λέγοντας πως ο εγγονός της ήταν κοντός, κι όχι σχεδόν δυο μέτρα, όπως περιγράφεται ο ύποπτος για τη θραύση τζαμιών. Για εκείνη, ο Κλαρκ, που ζούσε στο ίδιο σπίτι με εκείνη, απλά βρέθηκε στην αυλή του τη λάθος στιγμή. “Το μόνο που άκουσα ήταν μπαμ, μπαμ, μπαμ κι έπεσα στο πάτωμα”. “Είπα στους αστυνομικούς, είστε φονιάδες. Φονιάδες”, “Τον πήρατε μακριά από τα παιδιά του”, δυο μικρούς γιους, τον Κάιρο και τον Έιντεν.
Η λακωνική ανακοίνωση της αστυνομίας έχει ως εξής: “Πριν τον πυροβολισμό, οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί είδαν μπροστά τους τον ύποπτο να προχωρεί με τα χέρια απλωμένα, κρατώντας ένα αντικείμενο στα χέρια του. Τη στιγμή του πυροβολισμού, οι αξιωματικοί θεώρησαν πως ο ύποπτος τους σημάδευε με όπλο. Μετά από εξαντλητική έρευνα, οι ερευνητές δε βρήκαν κανένα όπλο. Το μόνο που βρέθηκε κοντά στο ύποπτο ήταν ένα κινητό τηλέφωνο.”
Τον περασμένο χρόνο 987 άτομα έπεσαν από πυρά αστυνομικών, εκ των οποίων 68 άοπλοι, εκ των οποίων 30 ήταν λευκοί, 20 μαύροι και 13 λατινοαμερικανοί, με τους αφροαμερικανούς να υπερεκπροσωπούνται σε σχέση με το ποσοστό τους επί του πληθυσμού των ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα πέντε θύματα ήταν άλλης εθνοτικής ή αδιευκρίνιστης ταυτότητας. Μέσα στο 2018 230 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από πυροβολισμούς αστυνομικών. Ο αδελφός του θύματος δήλωσε: “Θα ξέρετε το όνομά του για πάντα. Θα τον θυμάστε σαν τον Μάικ Μπράουν, τον Έρικ Γκάρνερ, τον Ταμίρ Ράις. Θα τον μάθετε. Θα το θυμάστε αυτό”. Ο δήμαρχος του Σακραμέντο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, δηλώνοντας “συντετριμμένος”. Οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί βρίσκονται σε διοικητική άδεια μετ’αποδοχών μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα από το αστυνομικό τμήμα, διοικητής του οποίου είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης ο Αφροαμερικανός Ντάνιελ Χαν.
Με πληροφορίες από: washingtonpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ