22 Μαΐ 2018

Το Ισραήλ αντιδρά στην αποστολή του ΟΗΕ για τη σφαγή στη Γάζα

       


Η απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την Παρασκευή στη Γενεύη, να συγκροτήσει διεθνή διερευνητική αποστολή, με 29 ψήφους υπέρ, 14 αποχές και 2 κατά (ΗΠΑ, Αυστραλία), για την πρόσφατη σφαγή δεκάδων Παλαιστίνιων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Είναι σαφές σε όλους ότι σκοπός αυτός του Συμβουλίου δεν είναι η διερεύνηση της αλήθειας αλλά η υπονόμευση του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ και η δαιμονοποίηση του εβραϊκού κράτους», σχολίασε η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Χοτοβέλι.
Ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε χτες με τους πρέσβεις της Ισπανίας, της Σλοβενίας και του Βελγίου, που ψήφισαν υπέρ της διερευνητικής αποστολής για τα δεκάδες θύματα στη Γάζα, για να… διαμαρτυρηθεί.
Με φόντο την αιματοχυσία στη Γάζα, αλλά και την προ πέντε μηνών απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για αύξηση της 10ετούς αμερικανικής στρατιωτικής «βοήθειας» στο Ισραήλ, μερίδα του ισραηλινού Τύπου προέβαλε χτες την έντονη δυσαρέσκεια ισραηλινών μονοπωλίων πολεμικής βιομηχανίας, που εκτιμούν ότι από τη «βοήθεια» των ΗΠΑ θα χάσουν σημαντικές μπίζνες από την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς θα υποστούν ετήσια «χασούρα» άνω του 1,3 δισ. δολαρίων.
Το ίδιο 24ωρο, αυτοκίνητο του αμερικανικού προξενείου στο Ισραήλ στο Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης δέχθηκε καταιγισμό αυγών που πέταξαν Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, ως αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Παράλληλα, μικρή βελτίωση φάνηκε να παρουσιάζει χτες η κατάσταση της υγείας του 82χρονου Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, που την Κυριακή, για τρίτη φορά μέσα σε μια βδομάδα, εισήχθη στο Αραβικό Νοσοκομείο «Ιστιχάρι», εξαιτίας υψηλού πυρετού που παρουσίασε μετά την υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση στο αυτί την περασμένη Τρίτη.

Τέλος, την Κυριακή εξέπνευσε ακόμη ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που εξέτιε ποινή στις ισραηλινές φυλακές, υπό κάκιστες συνθήκες και βία από τους φύλακες. Ο 53χρονος Αζίζ Εουιστάτ κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή στις αρχές του μήνα, ενώ κρατούνταν σε ισραηλινή φυλακή στην οποία εξέτιε από το 2015 30ετή ποινή κάθειρξης. Ο Σύλλογος Παλαιστινίων Φυλακισμένων υπολογίζει ότι αρκετές δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές μετά τον πόλεμο του 1967.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ