2 Ιουν 2018

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Οι εσωτερικές κόντρες και η πίσω όψη της «βιτρίνας»



Με αφορμή τη διεξαγωγή του Φάιναλ 4 της Ευρωλίγκας στο Βελιγράδι στις 18 - 20 Μάη, η διοργανώτρια αρχή για μία ακόμα φορά βρήκε την ευκαιρία να διαφημίσει τη διοργάνωση, μέσω επίσημων και ανεπίσημων δηλώσεων. Αυτή η προσπάθεια εξωραϊσμού, όμως, δεν μπορεί να κρύψει τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Λίγκας.

Οι «τριγμοί» που εμφανίστηκαν τη σεζόν που τελειώνει φάνηκαν δυνατότεροι από ποτέ, παρά το κλίμα ομοψυχίας που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα μέσω των 10 από τις 11 ομάδες που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο με τη Λίγκα και αποτελούν τον βασικό πυρήνα της. Χαρακτηριστικότερο κρούσμα υπήρξε η αντιπαράθεση της Ευρωλίγκας (διά του γενικού διευθυντή της, Τζόρντι Μπερτομέου) με τον Παναθηναϊκό. Για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο αποχώρησης ομάδας από τη διοργάνωση, και μάλιστα με εγγυημένο συμβόλαιο συμμετοχής, κάτι που - τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα - παραμένει σε πλήρη ισχύ.
Στην επιφάνεια οι ίντριγκες
Μπορεί να ήταν το «Τριφύλλι» που επέλεξε την τακτική των «χαρακωμάτων» απέναντι στη Λίγκα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, με διάφορες αφορμές, κι άλλοι φρόντισαν να εξαπολύσουν τα «βέλη» τους ενάντια στη διοργανώτρια αρχή. Οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές, σε κάθε περίπτωση όμως αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα για τη διοργάνωση και ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο» των ισχυρών, το οποίο έχει ως μοναδικό σκοπό το κυνήγι του κέρδους, ακολουθώντας πιστά τις πρακτικές που επιτάσσουν οι επιχειρηματικές λογικές και η εμπορευματοποίηση του αθλήματος. Αποτέλεσμά τους είναι και οι ίντριγκες και κόντρες συμφερόντων, που σκοπό έχουν την απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου στην «πίτα» των κερδών μεταξύ των εμπλεκομένων.

Στο στόχαστρο της κριτικής για τις τακτικές του στη διοργάνωση έχει βρεθεί ο ισχυρός άνδρας της Λίγκας, Τζ. Μπερτομέου
Στο στόχαστρο της κριτικής για τις τακτικές του στη διοργάνωση έχει βρεθεί ο ισχυρός άνδρας της Λίγκας, Τζ. Μπερτομέου
Την ίδια στιγμή, προσπαθώντας να προστατεύσει το εγχείρημά της αλλά και να καλύψει τις εσωτερικές διαφωνίες, η Λίγκα επέλεξε τη φετινή σεζόν να εφαρμόσει την πλέον αμείλικτη έως τώρα τακτική της στην αντιπαράθεση με τη FIBA, δείχνοντας ξεκάθαρα πως αυτό που την ενδιαφέρει είναι το «προϊόν». Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε τόσο από τις προτάσεις προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούσαν ωμή παρέμβαση στη διεξαγωγή των εθνικών πρωταθλημάτων (για το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής κ.λπ.), όσο και από την επιλογή της να μην διακόψει το πρόγραμμά της για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.
Η κόντρα με τον ΠΑΟ και οι αποκαλύψεις
«Κρατάει χρόνια η κολόνια» της κόντρας του Παναθηναϊκού με την Ευρωλίγκα, φέτος όμως έδειξε να φτάνει στην κορύφωσή της. Με αφορμή τοποθετήσεις του ισχυρού άνδρα της «πράσινης» ΚΑΕ για μια σειρά ζητήματα και τις ποινές που του επιβλήθηκαν από πλευράς Λίγκας, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει εκτός ορίων.
Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση των μελών της Λίγκας. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έθεσε θέμα παραμονής του Μπερτομέου στη θέση του γενικού διευθυντή, ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως σχετικά με τα «σκοτεινά σημεία» - όπως τα χαρακτήρισε - στη διαδρομή και κατάληξη των χρημάτων από τα έσοδα της διοργάνωσης. Οι σαφείς αιχμές που άφησε η ελληνική ομάδα για τη διαχείριση του «προϊόντος» δείχνουν τη λογική που το διέπει, ενώ το θέμα αποχώρησής της από τη διοργάνωση δεν έχει κλείσει μέχρι σήμερα.
«Τριγμοί» με αφορμή τη διαιτησία

Στα άκρα έφτασε φέτος η κόντρα ΠΑΟ - Ευρωλίγκας, με τον πρώτο να απειλεί με αποχώρηση
Eurokinissi Sports
Στα άκρα έφτασε φέτος η κόντρα ΠΑΟ - Ευρωλίγκας, με τον πρώτο να απειλεί με αποχώρηση
Στο ήδη τεταμένο κλίμα στη διοίκηση της Λίγκας ήρθαν να προστεθούν το τελευταίο διάστημα και τα μαζικά παράπονα για τις διαιτητικές αποφάσεις, που επισκίασαν τους περισσότερους αγώνες των προημιτελικών, από τους οποίους κρίθηκε η τετράδα του Φάιναλ 4. Εκτός του Παναθηναϊκού, που θεώρησε ότι «πλήρωσε» τη διαφωνία του με τη Λίγκα και εντός αγωνιστικών χώρων με άνιση αντιμετώπιση, αρκετές ήταν οι ομάδες που - με έντονο ή ηπιότερο τρόπο - εξέφρασαν παράπονα για τις διαιτησίες των αγώνων τους. Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις στα προημιτελικά του Ολυμπιακού και Ζαλγκίρις (για τα μεταξύ τους ματς), της Κίμκι (για τη σειρά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και της Μπασκόνια (για τη σειρά με τη Φενερμπαχτσέ). Οι αιχμές για τη διαιτησία δεν έλειψαν ούτε στη διοργάνωση του Φάιναλ 4 στο Βελιγράδι, με παράγοντες της ηττημένης του τελικού Φενερμπαχτσέ να εκφράζουν σοβαρά παράπονα για τις διαιτητικές αποφάσεις, και ιδιαίτερα αυτές στα τελευταία λεπτά του αγώνα, υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα όσα ειπώθηκαν αποτελούσαν μέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού, που υπάρχει πάντα σε κρίσιμους αγώνες όπου κρίνονται πολλά, σίγουρα όμως η γενικευμένη δυσαρέσκεια στο κομμάτι «διαιτησία» αποτύπωσε μια συνολικότερη δυσπιστία, ακόμα και σε ανθρώπους που έχει ορίσει η ίδια η Λίγκα ως επικεφαλής του (π.χ. Ρίτσαρντ Στόουκς).
Σε κομβικό σημείο
Το προσεχές διάστημα αναμένεται κρίσιμο σε ό,τι έχει να κάνει με την Ευρωλίγκα, με βάση τα όσα έχουν συμβεί φέτος αλλά και άλλες, υποβόσκουσες κόντρες στις τάξεις της Λίγκας (π.χ. παράπονα για «ισπανοποίηση» της διοργάνωσης με ευθύνη της διοργανώτριας αρχής). Την ίδια ώρα, από πλευράς Μπερτομέου έχουν επισημοποιηθεί η αύξηση των ομάδων (με την αναμενόμενη προσθήκη των Βιλερμπάν και Μπάγερν Μονάχου) και τα υπό μελέτη σχέδια για σύνδεση της διοργάνωσης με το Eurocup. Στην προσεχή συνέλευση των μετόχων (οι 11 ομάδες με το εγγυημένο συμβόλαιο), πέρα από την υπόθεση του Παναθηναϊκού, αναμένεται να κριθούν πολλά για το μέλλον της διοργάνωσης αλλά και για την ίδια τη διοίκηση της Ευρωλίγκας.
Για την τελευταία τα προβλήματα δείχνουν να αυξάνονται και σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεύτερη διοργάνωσή της, το Eurocup, παρά τα σχέδια για αναβάθμισή του, προκειμένου να χτυπηθεί το Champions League της FIBA. Η πρόσφατη απόρριψη από τη φετινή νικήτρια του Champions League, ΑΕΚ, της πρότασης της Ευρωλίγκας για συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στο Eurocup, απ' ό,τι φαίνεται δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Οπως ανέφερε και σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «Marca» την περασμένη βδομάδα, αρκετές είναι οι ομάδες που προτίθενται με τη σειρά τους να απορρίψουν πρόταση προσχώρησης στο Eurocup, ενώ άλλες που ήδη συμμετέχουν σ' αυτό εξετάζουν την αποχώρησή τους και την προσχώρηση στη διοργάνωση της FIBA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ