2 Ιουν 2018

Συνεχίζεται ο αγώνας στην Cosco με νέα απεργία στις 6 Ιούνη-Πληροφορίες για κομπρεμί κυβέρνησης και εταιρείας

Μετά τη νέα κήρυξη της απεργίας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που κάλυπτε εκείνη του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ως παράνομης και καταχρηστικής, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν πριν λίγο να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους. Στόχος η ανασύνταξη και η καλύτερη οργάνωση του νέου αγώνα που θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης 6 Ιούνη.
Στη θετική πείρα που ήδη αποκόμισαν οι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του σωματείου, Μάρκος Μπεκρής: “Ήδη μετράμε θετικά αποτελέσματα, με την ενότητά μας σπάσαμε το όργιο τρομοκρατίας της εργοδοσίας, τσακίσαμε τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και καταφέραμε το σωματείο να πατήσει γερά το πόδι του στους χώρους δουλειάς”, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Νίκος Ξουράφης χαιρέτισε την απεργιακή μάχη που υπό αντίξοες συνθήκες έδωσαν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι το Εργατικό Κέντρο θα σταθεί στο πλευρό τους ό,τι κι αν αποφασίσουν, προειδοποιώντας την εργοδοσία πως θα το βρει μπροστά της αν τολμήσει να προχωρήσει σε αντίποινα κατά απεργών.
Είχε προηγηθεί πανομοιότυπη δικαστική απόφαση την Πέμπτη, με πρόσχημα τη μη αναγγελία της απεργίας 24ωρες πριν την έναρξή της, όπως ορίζει ο αντεργατικός νόμος που διατηρεί εν ισχύει η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων. Μόνο νέο στοιχείο η προσθήκη του όρου “άμεσα εκτελεστέα”, με προφανή στόχο την αύξηση της πίεσης στους απεργούς και τη “νομιμοποίηση” της παραπέρα παρουσίας δυνάμεων καταστολής στις πύλες του ΣΕΜΠΟ.
Το πραγματικά εξοργιστικό όμως είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες της απόφασης είχε προγηθεί συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προφανώς όχι για τσάι και συμπάθεια, αλλά για τη διευθέτηση του ζητήματος των “ενοχλητικών” απεργιών. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Cosco από το τμήμα εργατικής πολιτικής του Σύριζα, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι από κάθε άποψη βαριά υπόλογη για το νέο πλήγμα στο απεργιακό δικαίωμα και τις πλάτες που κάνει στην κλιμακούμενη αποθράσυνση της εργοδοσίας.
Με πληροφορίες από 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ