25 Ιουν 2018

Πάολα – Από τις μολότοφ στον Ιβάν Σαββίδη

Η Πάολα Φωκά, κατά κόσμον Πάολα, που γιορτάζει τα γενέθλιά της σήμερα, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό ιδίως κάτω από τα Τέμπη (γιατί στη Βόρεια Ελλάδα είχε cult following πολλά χρόνια πριν γίνει κουλ) μετά το 2012 κυρίως. Πριν από αυτό είχε κάνει πανελλαδικό σουξέ το 2007 με τον επικό ύμνο στον έρωτα στην τρίτη ηλικία “Όταν γίνεις γιαγιά”, ένα ντουέτο με τον Σώτη Βολάνη, μια υπεργιγάντια μορφή του πενταγράμμου που χάθηκε άδοξα από το προσκήνιο, πιθανότατα λόγω της υπέρμετρης ροπής του στο αλκοόλ. Το κράτος των Αθηνών αντιστάθηκε ωστόσο λίγα χρόνια ακόμα στην άλωσή του, μέχρι το δίσκο “Γίνε μαζί μου ένα”, που εγκαινίασε μια πορεία πρακτικά αδιάλειπτων επιτυχιών μέχρι σήμερα.
Επιτυχίες που θυμίζουν σκυλάδικο παλιό, το ορθόδοξο, κατά το δυνατόν απαλλαγμένο από τις έντεχνες ή ποπ προσμείξεις που αλλοιώνουν τα αυθεντικά γαβγίσματα, παριστάνοντας κάτι που δεν είναι. Σήμα κατατεθέν της η βαθιά, λαϊκή φωνή της, με ένα γρέζι που μυρίζει “νύχτα”, η οποία έκανε αίσθηση με τη στροφή στην πχιότητα σε χριστουγεννιάτικη εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου το 2016, εμφάνιση που επανέλαβε πριν λίγους μήνες:
Μπορεί όλοι να έχουμε πει ή ακούσει κάποιο από τα μυριάδες ανέκδοτα για τη σχέση Πάολας και συμπαθών τετράποδων, ωστόσο ό,τι γνώμη κι αν έχει κανείς για το ρεπερτόριό της, από άποψη φωνής τουλάχιστον δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να ζηλέψει από άλλες συναδέλφισσες της. Θα μου πείτε φωνή και τραγούδι είναι διαλεκτικά συνδεδεμένα, αλλά ας αφήσουμε αυτή τη συζήτηση.
Διότι το δεύτερο πράγμα για το οποίο είναι διάσημη η Πάολα, είναι οι παρεμβάσεις-φωτιά στην πολιτική ζωή του τόπου. Σπάζοντας το δίπολο συριζαίοι έντεχνοι-χρυσαυγίτες σκυλάδες, η Πάολα το 2013 δήλωσε στον -απερίγραπτα #@$@%@ Αρναούτογλου (αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο) -“λίγο κομμούνι”, που μπορεί να ψήφιζε ΚΚΕ “στο δρόμο που χάραξε η Παπαρήγα”, λέγοντας πως δεν ξέρει ποιος είναι ο Τσίπρας, κάτι με το οποίο σήμερα θα συμφωνούσε κι ένα σεβαστό μέρος των ψηφοφόρων του.
Το 2016 φλέρταρε με την αναρχία, δίνοντας τη δική της εκδοχή του “αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες” και δηλώνοντας έτοιμη να “πετάξει μια μολότοφ”. Οι πολύ κακές γλώσσες – τις οποίες εμείς θα κόβαμε από τη ρίζα- θα έλεγαν πως η Πάολα είναι η μετεμψύχωση του συγχωρεμένου Λουκάνικου. Στην ίδια συνέντευξη έδωσε κι ένα πλήγμα στον ανορθολογισμό, εξηγώντας γιατί τα περί ψεκασμού είναι παραμύθια:
Στην Πάολα αναφέρθηκε με αφορμή σχετικό ερώτημα ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε περσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη στη Σεμίνα Διγενή. Εκεί λοιπόν ειπώθηκε ότι η Πάολα σε επίσκεψη μέλους του κόμματος που την είδε στο κέντρο που εμφανιζόταν, την πλησίασε και της είπε ότι είναι από οικογένεια που πάντα ψήφιζε ΚΚΕ και αγαπάει πάρα πολύ το γ.γ. :
Όπως καταλαβαίνουμε, η συντρόφισσα Πάολα έχει ακόμα κάποια κενά στη θεωρητική της κατάρτιση, τα οποία αφήνουν να παρεισφρήσουν στοιχεία μικροαστικής ανυπομονησίας από τη μια, όπως δείχνουν οι δηλώσεις περί μελότοφ, αλλά και μια τάση συμφιλίωσης με τον ταξικό αντίπαλο, όπως απέδειξε πριν λίγες βδομάδες η εμφάνισή τς επί σκηνής με τον Ιβάν Σαββίδη να τη ραίνει με γαρύφαλλα, γιορτάζοντας την κατάκτηση του Κυπέλλου:
Ίσως ένα εντατικό αχτίφ με τη Νατάσα Μποφίλιου για τις διαφορές των ιδεολογικών ρευμάτων στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα να είναι αυτό που της λείπει για την έφοδο στην ουρανό, ή έστω στη λαϊκή σκηνή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπου η ιδεολογική καθαρότητα είναι το τελευταίο κριτήριο που εξετάζεται, μέχρι παρεξηγήσεως.
Χρόνια πολλά, έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, σαν τα γαρύφαλλα του Ιβάν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ