3 Ιουν 2018

Δολοφονία συνδικαλιστή εργάτη γης από το Μάλι στην Ιταλία – Γενική απεργία των εργατών γης αύριο

O 29χρονος εργάτης γης από το Μάλι, Σουμάιλα Σάκο, δολοφονήθηκε χθες στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας, καθώς έψαχνε σε εγκατελελειμμένο χυτήριο μαζί με άλλους μετανάστες για υλικά που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην παραγκούπολη Σαν Φερντινάντο όπου διαμένει. Σύμφωνα με τον τραυματία Madiheri Drame, την ώρα που μάζευαν παλιοσίδερα, ένα λευκό φίατ σταμάτησε και τους πυροβόλησε 4 φορές, με αποτέλεσμα ο Σάκο να βρει το θάνατο λίγες ώρες μετά στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείο της Ρέτζιο Καλάμπρια, ενώ ο μάρτυρας κι ένας ακόμη μετανάστης τραυματίστηκαν.
Χαρακτηριστική είναι η σπουδή με την οποία οι τοπικές αστυνομικές αρχές έσπευσαν αν αποκλείσουν το ρατσιστικό κίνητρο από τη δολοφονία, αποδίδοντάς την σε εσωτερική βεντέτα μεταξύ των μεταναστών για την πρωτοκαθεδρία στο εμπόριο και την αξιοποίηση παλιοσίδερων. Παράλληλα, ανακοίνωσαν πως θα “εντείνουν τους ελέγχους” στην παραγκούπολη, όπου στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι σε τραγικές συνθήκες, με σκοπό να εργαστούν στα χωράφια της περιοχής. Μέχρι στιγμής οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.
Το συνδικάτο USB, στο οποίο ανήκε ο νεκρός εργάτης, καταγγέλλει τις συνθήκες απειλών και ρατσισμού που βιώνουν οι μετανάστες, ιδιαίτερα μετά και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, που αποτελείται από ανοιχτά ρατσιστές υπουργούς, όπως ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. “Δεν υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος, δεν υπάρχει τίποτε το τυχαίο, είναι ένα κλίμα μίσους που καλλιεργείται από όσους επιζητούν να διοχετεύσουν την οργή για τις πολιτικές που επιτίθετναι στις συνθήκες ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους από την ΕΕ, και που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις,  στους μετανάστες. “
Το συνδικάτο καλεί αύριο σε γενική απεργία των εργατών γης, καθώς και πανεθνική διαδήλωση που έχει εξαγγελθεί στη Ρώμη για τις 16 Ιούνη, κλείνοντας με το σύνθημα: “Συμβαίνει σε έναν, συμβαίνει σε όλους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ