11 Ιουν 2018

Ο λαός να κάνει δυνατό αυτό που φαντάζει αδύνατο ...«χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία»


Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Eurokinissi
Στην κατάσταση της οικονομίας και τα νέα βάρη που θα πέσουν στις πλάτες του λαού μας, στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την Τοπική Διοίκηση, αναφέρθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο δημοσιογράφο Γιώργο Μηλιώνη.
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω τη συνέντευξη:
- Μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που θα σηματοδοτήσουν την πορεία της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα εξελίσσονται ταυτόχρονα με πορείες που συγκλίνουν στο σχηματισμό μιας «μεγάλης εικόνας» και το ερώτημα είναι πώς θα είναι η χώρα μετά τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο; Θα μπορούσε κάποιο από τα ζητήματα αυτά να οδηγήσει σε εκλογές;
-Η «μεγάλη εικόνα», στην οποία αναφέρεστε, είναι αυτή που έχει διαμορφώσει, ψηφίσει και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι, βγάζοντας σε πέρας τη «βρώμικη δουλειά». Οι βαριές συνέπειες στη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του λαού μας φέρει τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μετά τη λήξη του μνημονίου έρχεται το μεταμνημονιακό μνημόνιο που ψήφισαν (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου) και αυτά που θα ψηφίσουν στις 14 Ιουνίου, χάνοντας το λογαριασμό στα αντιλαϊκά μέτρα και εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει και που για τη ΝΔ και το νέο ΠΑΣΟΚ θεωρούνται δεσμευτικά.
Η ταύτιση του πολιτικού συστήματος σε στρατηγικές επιλογές, όπως η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, είναι η αιτία, είναι αυτό που φταίει για την ανέχεια, την ένδεια, την ανεργία, τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που φέρνουν τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης για το παρόν και την προοπτική του λαού μας.
Για τις περίφημες εκλογές που συζητούνται, το σίγουρο είναι ότι θα τις εξαγγείλουν όταν και όποτε νομίζουν ότι μπορούν να στήσουν με καλύτερους όρους ένα σκηνικό πόλωσης, ψεύτικων διαχωρισμών, προσφέροντας ξαναζεσταμένες αυταπάτες και διλήμματα ανάμεσα στο μικρότερο κακό.
- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η οικονομία και τι πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022»;
- Η καπιταλιστική οικονομία έχει μπει σε φάση αναιμικής ανάκαμψης, την οποία δεν βλέπουν ούτε και θα δουν οι λαϊκές οικογένειες. Για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ χίλιοι τόσοι μνημονιακοί νόμοι, συνεχίζοντας τη λεηλασία του όποιου εισοδήματος. Τα ματωμένα πλεονάσματα, οι νέες μειώσεις των συντάξεων, οι μισθοί των 300 ευρώ, η ευέλικτη - μερική - περιοδική εργασία, όλο αυτό το αντιδραστικό καθεστώς θα συνεχιστεί, διαμορφώνοντας την «ολιστική εκμετάλλευση» των πολλών για να στηριχτεί η κερδοφορία των λίγων, που κάνουν κουμάντο, έχοντας στα χέρια τους και στις τσέπες τους τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος με το μόχθο του.
- Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για «προαναγγελία παράνομης πολεμικής επιχείρησης εντός άλλης χώρας του ΝΑΤΟ» εκ μέρους της Τουρκίας με αφορμή την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ αναφορικά με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο με αφορμή δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Natura 2000» και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία νομική ισχύ.
- Μετά το γκραν πρι στο Μονακό και αφού υπέγραψε για τη συγκυβέρνηση τις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας, «φόβισε» ο Καμμένος τον Ερντογάν ότι θα το καταγγείλει στο ΝΑΤΟ. Είναι σαν τις δηλώσεις του για τους στρατιωτικούς μας που παραμένουν φυλακισμένοι από τη ΝΑΤΟική μας σύμμαχο. Την απάντηση του την έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα σαν απάντηση της «Συμμαχίας» στις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
- Πώς εκτιμάτε μια άποψη που διατυπώθηκε πρόσφατα για τα Ελληνοτουρκικά, η οποία υποστηρίζει -έστω και προς «χάριν παιγνίου»- ότι αφού η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να εγείρει διεκδικήσεις επί τουρκικών εδαφών στο Αιγαίο (νησιά, νησίδες και βραχονησίδες), με το αιτιολογικό ότι αποτελούν κι αυτά «γκρίζες ζώνες», με την ίδια λογική που η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη;
- Είναι επικίνδυνες αυτές οι απόψεις, με στοιχεία τυχοδιωκτισμού, που βάζουν την αναθεώρηση διεθνών συνθηκών από το παράθυρο. Να θυμίσουμε ότι το σενάριο συνεκμετάλλευσης και συγκυριαρχίας στο Αιγαίο με την Τουρκία είναι αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης και υπηρετείται με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
- Πρόσφατα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενώ απέστειλε και μήνυμα προς την Τουρκία για τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην παραμονή της γειτονικής χώρας στη «δυτική τροχιά», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει αντίδραση των ΗΠΑ σε τυχόν παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις αυτές;
- Η επιλογή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της ΝΔ και λοιπών περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας περιλαμβάνει το ρόλο του «μεντεσέ», όπως είπε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για τη χώρα μας. Δηλαδή, να πρωτοστατούμε στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιμένοντας «καλές κουβέντες» από τους αξιωματούχους των ιμπεριαλιστών.
Το κλείσιμο της Σούδας, η επιστροφή στρατευμάτων εντός συνόρων, η άρνηση σε οποιοδήποτε διευκόλυνση στους φονιάδες, η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με ένα λαό αποφασισμένο να πάρει στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο της χώρας, αυτός είναι ο δρόμος που απαντά σήμερα στην αξίωση ενός λαού να ζήσει καλύτερες μέρες. Απαντά στο φόβο που καλλιεργούν και παλεύει να κάνει αυτό που φαντάζει αδύνατο - δυνατό, «χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία».
- Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ σχετικά με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» που μεταξύ άλλων θα θεσπίζει και την απλή αναλογική για τους δήμους και τις Περιφέρειες;
- Η απλή αναλογική για την εκλογή συμβούλων στα συμβούλια δήμων και Περιφερειών είναι ο φερετζές σε ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ. Ο «Κλεισθένης» συνεχίζει από εκεί που άφησε ο «Καλλικράτης». Διευρύνει την ανταποδοτικότητα στη λειτουργία των δήμων, νέες συμπράξεις με τις επιχειρήσεις, κλειδώνει τη μειωμένη κατά 60% χρηματοδότηση από το κράτος. Συνολικά κάνει νέες προσαρμογές στο ρόλο του τοπικού κράτους, στο πλαίσιο της πολιτικής που δίνει κυριολεκτικά γην και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αξιοποιώντας το σύνολο των λειτουργιών των δήμων. Καταψηφίζουμε επί της αρχής και στο σύνολό του το κυβερνητικό νομοσχέδιο και εάν έρθει τελικά η απλή αναλογική, χωρίς πλαφόν για Δημοτικά - Περιφερειακά Συμβούλια θα ψηφίσουμε το συγκεκριμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ