24 Ιουν 2018

Προετοιμάζεται ένταση της καταστολής και των ελέγχων



Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου
Πηγή: Associated Press
Έκτακτη, «ειδική» Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή 24 Ιούνη τις Βρυξέλλες, στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) για το Μεταναστευτικό, για την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων με σκοπό τη διαχείριση των προσφυγικών κυμάτων.
Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε, αναζητούνται «ευρωπαϊκές λύσεις» στην πολιτική ασύλου και την αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης». Τα νέα βάρβαρα μέτρα που σχεδιάζονται προβλέπουν ένταση της καταστολής κατά των προσφύγων και τη συγκέντρωσή τους στα κράτη πρώτης υποδοχής (όπως η Ελλάδα).
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για έναν ευέλικτο κοινό μηχανισμό επιστροφής(προσφύγων) στα εσωτερικά σύνορα, αυστηρούς ελέγχους σε σταθμούς τρένων, λεωφορείων και στα αεροδρόμια. Επίσης, οι αιτούντες άσυλο θα απειλούνται με τιμωρία εάν δεν παραμείνουν στη χώρα της πρώτης εγγραφής τους και θα πρέπει να λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια μόνο στη χώρα της ΕΕ η οποία είναι υπεύθυνη γι' αυτούς. Τα συμμετέχοντα κράτη της ΕΕ προτίθενται να εγκαταστήσουν κοινά αστυνομικά κέντρα και να εξελίξουν την υπηρεσία προστασίας των συνόρων FRONTEX σε αστυνομία των συνόρων της ΕΕ.
Η ίδια η Σύνοδος πάντως είναι ενδεικτική και των αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, δηλαδή ανάμεσα στους υπεύθυνους για τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων. Το σχέδιο που διέρρευσε προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιστροφής αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Φέρεται μάλιστα να απείλησε με μη συμμετοχή στη Σύνοδο και τελικά θα παραβρεθεί μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της αντιδραστικής «Λέγκας», επέκρινε την Ισπανία και τη Γαλλία ότι δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για υποδοχή προσφύγων.
Επίσης, την Πέμπτη, συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών Βίσεγκραντ (V4), με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ενόψει της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ από 1η Ιούλη. Οι ηγέτες αυτοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κυριακής. Πρόκειται για κυβερνήσεις που πρώτες σηκώνουν το ζήτημα της έντασης της καταστολής επικαλούμενες τη δήθεν προστασία από την ισλαμική τρομοκρατία. Ακόμα, επιδιώκουν να γίνεται το ξεδιάλεγμα των μεταναστών, όπως και η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου για τους πρόσφυγες, έξω από τα σύνορα της ΕΕ.
Τέτοιες προτάσεις δεν αποτελούν «εξαιρέσεις», αφού περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της ΕΕ. Άλλωστε, στο τραπέζι έχουν πέσει πιθανές «λύσεις» με δημιουργία «κέντρων συγκέντρωσης» σε χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας, η Τυνησία, αλλά και η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Σερβία στα Βαλκάνια, όπου θα γίνεται το ξεσκαρτάρισμα των προσφύγων - μεταναστών.
Το ενδεχόμενο να οργανωθούν στην Αλβανία κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο προς χώρες της ΕΕ, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους, συντηρεί ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε» (Deutsche Welle). Ο εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης Πέτερ Λαούνσκι-Τίφενχαλ, δήλωσε στη DW ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για τέτοια κέντρα με την Αλβανία και άλλες χώρες. Επίσημα η αλβανική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δημοσιεύματα τις συνδέουν με το παζάρι που είναι σε εξέλιξη, για επιτάχυνση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ