18 Ιουν 2018

Είναι όλοι οι «Μακεδονομάχοι» φασίστες;

Έχοντας περάσει ήδη το πρώτο «αναγνωριστικό» συλλαλητήριο εντός έδρας και περιμένοντας το επόμενο σε λίγες μέρες στην Αθήνα, οι απόψεις γύρω από το προφίλ των συμμετεχόντων κυρίως, καθώς οι διοργανωτές από την πλευρά τους ήταν …ξεκάθαροι. Ήταν όλοι φασίστες ή όχι;
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα είναι πολύ κακή μια τέτοια γενίκευση για το σύνολο των «αγανακτισμένων» του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη αλλά και αυτού της Αθήνας. Θα είναι όμως και το λιγότερο υποκριτικό και επικίνδυνο να χαϊδέψουμε μερικά αυτιά, στο βωμό της απλής αγάπης για την πατρίδα και του απλού λαού. Το ποιοι διοργάνωναν και έφτιαχναν κλίμα για το συλλαλητήριο ήταν και είναι γνωστό και κανείς από τους συμμετέχοντες δεν πρέπει να κάνει ότι δεν το γνώριζε. Όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις μαζί με την εκκλησία, τη Χρυσή Αυγή και κάτι διάφορες παμμακεδονικές ενώσεις που μέχρι και η καλημέρα τους βρωμούσε εθνικισμό.
Είναι όλοι οι Μακεδονομάχοι «φασίστες»;
«Ο πατριωτισμός των φασιστών έχει τόση σχέση με την πατρίδα, όση σχέση μπορεί να έχουν με τον πατριωτισμό τα άλογα επειδή συμμετέχουν στις παρελάσεις»… λέει ο Χατζιδάκις. Όλοι ήξεραν επομένως πού πήγαιναν. Στο συλλαλητήριο ναι συμμετείχαν απλοί καθημερινοί άνθρωποι που έχουν διαλέξει πλευρό όμως, έχουν πάρει αντιδραστική θέση. Και φώναξαν συνθήματα για γυφτοσκοπιανούς, για τρελούς στρατηγούς, έκαψαν καταλήψεις, κυνήγησαν ανθρώπους. Αυτό έγινε με την κάλυψη ΟΛΩΝ τους. Προσέφεραν μια κοινωνική-πολιτική αναγνώριση στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, στην μεγαλύτερη συγκέντρωση-επίδειξη δύναμης που έκαναν τόσα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου.
Ο πάτος του πηγαδιού  έχει βγει στην επιφάνεια ξανά και ανεμίζει σημαίες, με τη συγκάλυψη τόσο από την «σοβαρή» φιλελεύθερη αξιωματική αντιπολίτευση για μικροπολιτικούς σκοπούς, όσο και την εξωκοινοβουλευτική «αριστερά» των Λαφαζάνη -Κωνσταντοπούλου που προσπαθούν να δουν τα… «θετικά» ενός τέτοιου συλλαλητηρίου και να το …αλλάξουν από τα μέσα (σαν τον καπιταλισμό ένα πράγμα). Ντροπή δεν είναι λοιπόν να χαρακτηρίζει κανείς όσους πήγαν ή θα πάνε στα μακεδονοσυλλαλητήρια  ρατσιστές ή φασίστες. Η αλήθεια είναι ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι σωστό και αληθές.
Και για να κλείσουμε όπως είχε πει και ο Αλμπερτ Καμύ «Αγαπάω πολύ την πατρίδα μου για να είμαι εθνικιστής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ