5 Ιουλ 2018

Αστυνομικός στη Νάντη εκτελεί με μια σφαίρα στην καρωτίδα 22χρονο οδηγό - Πεδίο μάχης η πόλη


04/07/2018

Σε κανονικό πεδίο μάχης μετατράπηκε το προηγούμενο βράδυ η δυτική πόλη της Γαλλίας, Νάντη, μετά από πολύ σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν από εκατοντάδες οργισμένους πολίτες νεαρής ηλικίας στο άκουσμα της είδησης πως ένας συνομήλικός τους πυροβολήθηκε εν ψυχρώ μέσα στο αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια ελέγχου από μπλόκο της Τροχαίας. 
 

Σύμφωνα με τα γαλλικκά ΜΜΕ, όλα ξεκίνησαν περί τις 20:30 το βράδυ της Τρίτης στη συνοικία Μπρέιγ όταν ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στην ομάδα ελέγχου των διερχομένων οχημάτων, έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε στην καρωτίδα έναν 22χρονο οδηγό, επειδή, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή των ίδιων των αστυνομικών, αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους.

H Le Monde ανέφερε το όνομα του θύματος ως Aboubakar F.

 
 
Η είδηση διαδόθηκε σχεδόν αμέσως από τα τοπικά ΜΜΕ και λίγα λεπτά αργότερα μεγάλος αριθμός πολιτών, κυρίως νεαρής ηλικίας, εξοργισμένοι και από το τελευταίο περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας, έφτασαν στο σημείο και με πέτρες και μολότοφ άρχισαν να επιτίθενται τόσο εναντίον περίπου 200 ανδρών των ειδικών Μονάδων που στο μεταξύ κατέκλυσαν την περιοχή όσο και κατά οχημάτων και καταστημάτων, πολλά εκ των οποίων υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με μεγαλύτερη την ολοσχερή καταστροφή ενός εμπορικού κέντρου που κυριολεκτικά παραδόθηκε στις φλόγες.

Δείτε τη γκαλερί με τις φωτογραφίες που ακολουθούν...


 

Kατά τη διάρκεια της καταστολής από πλευράς Αστυνομικών έγινε μεγάλη χρήση σωματικής βίας αλλά και αθρόα ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης, ωστόσο δεν αναφέρθηκε καμία προσαγωγή ή σύλληψη διαδηλωτή. 

 

Τα επεισόδια διήρκησαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, με το συνολικό σκηνικό να μαρτυρά για μια κανονική μάχη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Από την πλευρά τους οι Αστυνομικοί ισχυρίζονται πως ο συνάδελφός τους «αναγκάστηκε» να τραβήξει το όπλο του επειδή ο 20χρονος οδηγός κινήθηκε με το αυτοκίνητό του εναντίον τους, ωστόσο οι εξηγήσεις αυτές δείχνουν να μην πείθουν καθώς, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια βολή στην περιοχή της καρωτίδας, που ξεκάθαρο σκοπό είχε να σκοτώσει. 

 
 Για τον λόγο αυτό, η Περιφερειακή Υπηρεσία της Δικαστικής Αστυνομίας της Νάντης καθώς και η Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, ξεκίνησαν ήδη τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να εξακριβωθούν πλήρως οι συνθήκες και τα γεγονότα όπως ακριβώς εξελίχθηκαν. 

Το πρωί της Τετάρτης, μπροστά στην ακραία τεταμένη ατμόσφαιρα που εξακολουθεί να υπάρχει στη Νάντη, η γαλλική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και για σεβασμό στο κράτος δικαίου».

«Κάνω έκκληση για απόλυτη ηρεμία καθώς θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το κράτος δικαίου», δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ.

Ωστόσο, και με δεδομένο πως η τοπική κοινωνία ήταν ήδη σε αναβρασμό από τα αυξημένα αστυνομικά μέτρα που υπήρχαν στην περιοχή λόγω αυξημένων περιστατικών βίας, ο θάνατος του νεαρού μοιάζει με τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και τίποτε δεν θα διασφαλίζει πως και οι επόμενες νύχτες της Νάντης δεν θα μοιάζουν με την προηγούμενη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ