9 Ιουλ 2018

Τάιλερ Χάνεϊκατ: Το τελευταίο… άλμα προς τους αιθέρες και το χρονικό μιας αστυνομικής δολοφονίας

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες βράδυ ο αμερικάνος άσος των Σακραμέντο Κινγκς, Χίμκι και Εφές, Τάιλερ Χάνεϊκατ.
Ο Τάιλερ βρισκόταν σπίτι του στην Καλιφόρνια , όταν μετά από κάλεσμα της μητέρας του προς την αστυνομία για “επιθετική” συμπεριφορά του γιου της, βρέθηκε να ανταλλάσσει πυρά με την αστυνομία του Λος Άντζελες. Όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο σπίτι του πρώην nbaer επιβεβαίωσαν την απώλειά του.
.
Στην επίσημη αναφορά της αστυνομίας γίνεται λόγος για… αυτοκτονία του απόφοιτου του UCLA , κάτι που ”επιβεβαίωσε” και κάποιος συγγενής του. Κάποιοι κάνουν λόγο για ψυχολογικά θέματα του παίχτη, κάποιοι άλλοι  για αποτέλεσμα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν όχι τόσο τη χρήση όπλου από τη μεριά του Χάνεϊκατ αλλά κυρίως για την ανταπόδοση (?) πυρών από τους αστυνομικούς. Από τις μαρτυρίες πρώην συμπαιχτών του και προπονητών του, που περνούσαν μαζί του δεκάδες ώρες καθημερινά, δεν προκύπτει από κανέναν κάποια αναφορά σε περίεργη ή επικίνδυνη συμπεριφορά. Ίσα-ίσα μιλάνε όλοι για ένα πολύ χαρούμενο παιδί, που προσπαθούσε να διασκεδάσει και τους συμπαίχτες του πέρα από τον κόσμο με τα καρφώματα του.
.
Η είδηση αυτή σόκαρε πέρα από τον κόσμο του μπάσκετ και την κοινή γνώμη. Ο Χάνεϊκατ είναι ένα ακόμη θύμα της ασύστολης αστυνομικής βίας στην Αμερική και κυρίως προς τους αφροαμερικάνους. Ο αριθμός τέτοιων περιστατικών καταγράφεται σε κάποιες χιλιάδες τα τελευταία χρόνια και δεν μειώθηκε καθόλου η αλόγιστη χρήση πυρών των αστυνομικών ούτε στα χρόνια του ”δημοκρατικού” και ”υπέρ των μειονοτήτων” αφροαμερικάνου πρόεδρου Μπάρακ Ομπάμα. Το θέμα ξεπερνάει τα όρια του λευκού-μαύρου, ειδικά το 2018 και εντείνεται κυρίως στο ταξικό του πλαίσιο. Τα περισσότερα θύματα αποτελούσαν άγνωστους,φτωχούς, απλούς καθημερινούς αμερικάνους πολίτες που απλά δεν υπάκουσαν στον παραλογισμό των αστυνομικών και δέχθηκαν τα πυρά τους για ασήμαντες αφορμές. Η περίπτωση του Χάνεϊκατ όμως δείχνει πως η αστυνομική βία ξεπερνά κάποιες φορές και τα υπαρκτά ταξικά τείχη.
.
Υπάρχει μια προσπάθεια από χθες να καταδικάσουμε και τις δύο πλευρές, ενώ οι σφαίρες ρίχνονται κυρίως από την μία. Να δικαιολογήσουμε τις πρακτικές της αμερικάνικης αστυνομίας ως μια μορφή ”αυτοάμυνας”.  Κανείς δεν ξέρει τι έγινε στην πραγματικότητα. Ό,τι και να γραφτεί, έχει φιλτραριστει. Έτσι λειτουργούν τα μέσα. Όποιον και αν βγάλουν αθώο όποιον και αν βγάλουν ένοχο.
.
Οι ενδείξεις όμως μας οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Ακόμα και να ισχύει ωστόσο η εκδοχή της αστυνομίας ότι ενημερώθηκαν για έναν άνθρωπο σε πανικό, η απόφασή της να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο  δεν προκαλεί ερωτηματικά, αλλά θυμό και οργή. Εδώ δεν κρίνουμε χωρίς τις κατάλληλες πληροφορίες και δεν τσουβαλιάζουμε έτσι ανθρώπους, αυτοί τσουβαλιάζουν ότι είναι μαύρο :/ . Ή όπως είχε πει και ένας γνωστός μουσικοσυνθέτης, συνονόματος γνωστού ήρωα κόμικ, η αστυνομία της Αμερικής αγαπά τους μαύρους με έναν τρόπο… εριστικό.
.
.
.
Υστερόγραφο: Ένα άρθρο της μητέρας του Τάιλερ Χάνεϊκατ σε αθλητική ιστοσελίδα κάνει ξεκάθαρα λόγο για δολοφονία του παίκτη από τους αστυνομικούς, απορρίπτει την αστυνομική εκδοχή της “αυτοκτονίας” και μας δίνει μια πιο σφαιρική εικόνα για τα πραγματικά γεγονότα. Το αναπαράγουμε, όπως το βρήκαμε εδώ
Με άρθρο που φιλοξενείται στο «sport5.co.il» η μητέρα του Τάιλερ Χάνεϊκατ αναφέρεται στις συγκλονιστικές στιγμές μέχρι και τον θάνατο του γιου της ενώ ξεκαθαρίζει πως οι αστυνομικοί σκότωσαν τον Τάιλερ και δεν αυτοκτόνησε.
Ακολουθούν οι δηλώσεις της…
«Τις τελευταίες μέρες παρουσίαζε κάποια προβλήματα στη συμπεριφορά του, σαν να είχε κατάθλιψη γιατί δεν ήθελε με τίποτα να επιστρέψει στη Ρωσία. Τα πάντα άλλαξαν όταν τον κάλεσε ο ατζέντης του και του είπε πως ίσως η επιστροφή στη Ρωσία ήταν η καλύτερη προσφορά. Ήθελε να επιστρέψει στο ΝΒΑ και μάλιστα είχε κανονίσει να παίξει στο Summer League με τους Θάντερ, αλλά του έκαναν ιατρικές εξετάσεις και είδαν πως είχε πρόβλημα στο γόνατο. Μισούσε τη Ρωσία, δεν του άρεσε το κρύο και ότι σκοτείνιαζε νωρίς. Δεν ήθελε να επιστρέψει.
Εκείνη τη μέρα είχε αποφασίσει να δεχτεί κάποια βοήθεια, αλλά ξαφνικά έγινε επιθετικός και ακατανόητος. Δεν τον αναγνώριζα πια και τον απείλησα πως θα με ανάγκαζε να καλέσω την αστυνομία… Φοβήθηκα και το έκανα. Φοβόμουν για μένα και για αυτόν. Ήρθε η αστυνομία και σκότωσε τον γιο μου.
Προσπαθούν να με πείσουν πως αυτοκτόνησε, αλλά όχι. Ήταν καταθλιπτικός, αλλά με διαβεβαίωνε πως δεν θα έκανε κακό στον εαυτό του. Μου το είχε υποσχεθεί.
Το βράδυ πριν το θάνατό του τον παρακάλεσα να ζητήσει ιατρική βοήθεια διότι έλεγε περίεργα πράγματα. Κατέρρεε το παιδί μου. Το ήξερε κι ο ίδιος, καταλάβαινε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Μου ζήτησε να κάτσω δίπλα στο κρεβάτι του και να του σφίξω το χέρι. Μου ζήτησε να του υποσχεθώ πως θα είμαι πάντα στο πλευρό του.
Δεν πυροβόλησε προς τους αστυνομικούς, έριξε στον αέρα επειδή πανικοβλήθηκε. Ήρθαν 30 οχήματα, τρία ελικόπτερα εναντίον του παιδιού μου. Τους ζήτησα να μπω μέσα αλλά δεν μου έδωσαν το τηλέφωνο. Δε μου επέτρεψαν να μιλήσω μαζί του.
Αφού τελείωσαν όλα και μπήκα μέσα στο σπίτι, είδα αίμα στους τοίχους. Αίμα σε πολλά δωμάτια. Δεν αυτοκτόνησε. Αν πυροβόλησε τον εαυτό του μένεις εκεί ακίνητος, δεν πας από δωμάτιο σε δωμάτιο.
Όταν πήραν το πτώμα του, τους ικέτευα να τον δω, αλλά μου είπαν πως δεν ήθελα να τον δω έτσι. Δεν ξέρω καν που δέχτηκε τη σφαίρα. Θα χρειαστούν 10 μήνες έρευνας, αλλά δεν μπορώ να εμπιστευτώ την Αστυνομία.
Ένα από τα τελευταία πράγματα που μου είπε ήταν πως ήθελε να γυρίσει στο Ισραήλ. Τον καλούσαν οι Άγιοι Τόποι. Είχε πρόταση από την Μακάμπι, τη Χίμκι και τον Παναθηναϊκό. Τα καλύτερα χρήματα τα έδιναν οι Ρώσοι, αλλά αυτός ήθελε να γυρίσει στην Μακάμπι. Ζήτησε περισσότερα χρήματα από την Μακάμπι, αυτοί αρνήθηκαν και αποσύρθηκαν. Μετά από λίγες μέρες είπε στον ατζέντη του να υπογράψει στην Μακάμπι με την αρχική προσφορά.
Ήθελε να ήταν καλύτερος άνθρωπος. Πριν τρεις μέρες έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα του, είχε πλάνα για τη ζωή. Δεν θα τον ξαναδώ το γιο μου και η ζωή μου δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Μου λείπει…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ