26 Αυγ 2018

Οργανώνουμε την πάλη με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες»!





Από παλιότερη κινητοποίηση ταξικών συνδικάτων και φορέων
Από παλιότερη κινητοποίηση ταξικών συνδικάτων και φορέων
Η φετινή ΔΕΘ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οξύνεται η κάλπικη προπαγάνδα της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη» και για μια «νέα» τάχα εποχή, μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», ενώ ταυτόχρονα ανοίγει όλη τη βεντάλια για να πείσει το λαό ότι η λύση βρίσκεται στη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας.
«Τιμώμενη χώρα» είναι φέτος οι ΗΠΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Κίνα πέρυσι και τη Ρωσία πρόπερσι. Τον τόνο στη φετινή ΔΕΘ δίνουν αναμφισβήτητα οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο οποίος με κάθε αφορμή σημειώνει το ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως «γεωπολιτικός μεντεσές» για τα αμερικανικά οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.
Ρόλο τον οποίο ο λαός πληρώνει με τη μετατροπή της χώρας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, με τη δημιουργία νέων βάσεων και την αναβάθμιση αυτών που ήδη υπάρχουν, με επικίνδυνη εμπλοκή σε ανταγωνισμούς και σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι, με την ανάληψη «αποστολών» που αφορούν την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια, ανταγωνιστικά προς τις άλλες δυνάμεις και κυρίως τη Ρωσία.
Για την υπηρέτηση αυτών των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αξιοποιούνται λιμάνια, αεροδρόμια και στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή μας, όπως το Γ' Σώμα Στρατού, που υπάγεται κατευθείαν στα ΝΑΤΟικά επιτελεία και παίρνει εντολές από ΝΑΤΟικούς διοικητές για ταχεία επέμβαση όπου χρειαστεί.
Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει!
Την «επιστροφή στην κανονικότητα» που υπόσχεται η κυβέρνηση, τη ζουν ήδη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στην Κεντρική Μακεδονία, όπως και σε όλη τη χώρα. Ορισμένα παραδείγματα αυτής της «κανονικότητας» στην περιοχή μας είναι τα εξής:
Οι εργάτες του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ βιώνουν περικοπές κατώτατων μισθών μέχρι και 32%, τη στιγμή που ο όμιλος έχει κέρδη 43 εκατ. ευρώ το Α' τρίμηνο του 2018.
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ και τα λαϊκά στρώματα των γύρω δήμων πληρώνουν πολύ ακριβά την κερδοφορία των 224 εκατ. ευρώ στο A' εξάμηνο του 2017. Κέρδη που βγήκαν από τον ιδρώτα και την εκμετάλλευση των εργατών, τη γενίκευση των εργολαβιών, την καταστροφή του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
Οι εργάτες και οι εργάτριες στα εργοστάσια τροφίμων αμείβονται με μισθούς πείνας, όπως στη «ΜΕΒΓΑΛ», που μετράει κερδοφορία επειδή μείωσε τα μεροκάματα, ή στο εργοστάσιο της «Κρι Κρι», όπου η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 22% μεταφράζεται για τους εργαζόμενους σε μισθούς των 580 ευρώ.
Τα «μεγάλα λόγια» της κυβέρνησης καταρρέουν επίσης μπροστά στις τραγικές συνέπειες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, από τις μεγάλες ελλείψεις και στην περιοχή μας σε αντισεισμική - αντιπλημμυρική - αντιπυρική θωράκιση, σχολική στέγη, συγκοινωνίες, ελεύθερους χώρους. Αποτελεί πρόκληση για το λαό της περιοχής, το 2018, να καταγράφονται πολυήμερες διακοπές υδροδότησης της ΕΥΑΘ, να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΟΑΣΘ.
Η «γεωστρατηγική αναβάθμιση»
Οι «μάγοι με τα δώρα» δεν είναι οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που θα εκπροσωπηθούν στη ΔΕΘ, όπως τις παρουσιάζει η κυβέρνηση. Η ανάπτυξη της κερδοφορίας αυτών των πολυεθνικών κολοσσών και το άνοιγμα νέων πεδίων δράσης στην ευρύτερη περιοχή, με επενδύσεις και στην Ελλάδα, από τις οποίες προσδοκά «αναπτυξιακά οφέλη» το ντόπιο κεφάλαιο, προϋποθέτουν βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, βάζοντας σε περιπέτειες και κινδύνους το λαό.
Η λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την οποία συμπλέουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, εξειδικεύεται στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική Μακεδονία με την ανάδειξη της περιοχής σε «εφαλτήριο» για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Θεσσαλονίκη, που με την κατασκευή του TAP προσδένεται ακόμα περισσότερο στα ανταγωνιστικά σχέδια για την Ενέργεια και τους αγωγούς μεταφοράς.
Το ομολόγησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, λέγοντας ότι «οι αμερικανικές εταιρείες έχουν να προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία για τους σταθμούς LNG (υγροποιημένου αερίου) στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ενεργειακή διάσταση όσον αφορά το ρόλο της Θεσσαλονίκης, ως ιστορικής πύλης των Βαλκανίων, βοηθώντας τον προσανατολισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Ετσι, η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικά η Ελλάδα, μετατρέπεται σε πεδίο αντιθέσεων ισχυρών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως δείχνουν άλλωστε η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία, η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κ.ά. Απ' αυτήν τη σκοπιά πρέπει να ιδωθεί και η ΝΑΤΟικής έμπνευσης συμφωνία με την ΠΓΔΜ, που προωθεί τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και διατηρεί το σπέρμα του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού.
«Αμερικανικό όνειρο» για ποιον;
Ταυτόχρονα, μέσα από το παράδειγμα μονοπωλιακών ομίλων των ΗΠΑ, όπως η «Lockheed Martin», η «Microsoft», η «Pfizer», η «Coca Cola», η «Cisco», η «Hewlett Packard», η «IBM Hellas», η «Facebook», η «Google» κ.ά., η φετινή ΔΕΘ διαφημίζει το ρόλο της «καινοτομίας» στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας, άρα και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, που αποτελεί βασικό άξονα στα θεματικά περίπτερα της Εκθεσης.
Η αλήθεια είναι όμως ότι η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας στον καπιταλισμό γίνεται με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί η «καινοτομία» να αποτελεί έναν από τους τομείς όπου έχει προβάδισμα το αμερικανικό κεφάλαιο, αλλά την ίδια ώρα που η κεφαλαιοποίηση της «Apple» αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια, ο αριθμός των νοικοκυριών στις ΗΠΑ με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 15.000 δολαρίων, απαγορευτικό για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, αυξήθηκε κατά 37% μεταξύ 2000 και 2016.
Να μην εγκλωβιστεί ο λαός
Η ΔΕΘ δεν είναι και δεν ήταν ποτέ ένα πανηγύρι που είχε να κάνει με τη ...μαύρη μπίρα και τις συναυλίες. Ωστόσο, για μια σειρά δυνάμεις αποτελεί κάθε χρόνο αφορμή για «παρέλαση», ένα πανηγύρι νόθου ριζοσπαστισμού και προσπάθειας εγκλωβισμού των εργαζομένων.
Αυτό επιδιώκει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, με τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ, που διαδηλώνουν με σημαία τη «δίκαιη ανάπτυξη», όπως έκαναν και στην τελευταία πανεργατική απεργία στις 30 Μάη. Τότε που λάνσαραν για πρώτη φορά την «κοινωνική συμμαχία» με τις ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητηρίων και άλλους, αναπαράγοντας αιτήματα και στόχους βγαλμένους από τα περιφερειακά «αναπτυξιακά» συνέδρια και την «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική», που διαμορφώνει η κυβέρνηση μαζί με βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους.
Καλούν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς επιστήμονες να στοιχηθούν πίσω από τη στρατηγική που «αγωνιά» και υπηρετεί την ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα σπέρνουν αυταπάτες ότι με «εναλλακτικές» τάχα πολιτικές, με «ανθρωποκεντρική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» (!) που θα «στηρίζεται στο κράτος δικαίου», τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μπορούν να συνυπάρξουν με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες.
Κοντά σε όλους αυτούς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία, αφού τα προηγούμενα χρόνια σκόρπισε αυταπάτες για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αναπαράγει τα συνθήματα που πρόβαλλε ο ίδιος πριν γίνει κυβέρνηση, υπονομεύοντας στην πράξη την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.
Φέτος, τέλος, τις μέρες της ΔΕΘ, συλλαλητήρια οργανώνουν και διάφορες αντιδραστικές - εθνικιστικές δυνάμεις, που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο καβγάς γίνεται στο έδαφος της ονοματολογίας και συνειδητά αποκρύπτει την ουσία, που είναι οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, με τους οποίους άλλωστε δεν διαφωνούν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, πέρα από ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές αναφορές.
Βήμα για επιθετική προβολή της πραγματικής διεξόδου
Απέναντι σε όλα αυτά, αποκτά μεγάλη σημασία η δράση των κομμουνιστών, ώστε και με αφορμή τη ΔΕΘ να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική και στο σχεδιασμό του κεφαλαίου. Να δυναμώσει η δουλειά για την προβολή της πρότασης διεξόδου του Κόμματος, να αναδειχθούν επιθετικά η αναγκαιότητα και ο ρεαλισμός του δρόμου ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, η αναγκαιότητα της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
Ταυτόχρονα το επόμενο διάστημα, τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του κινήματος, σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, και στο οποίο καλούν Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι της ΟΓΕ, φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής.
Με το σύνθημα του συλλαλητηρίου «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», ανοίγουμε παντού τη συζήτηση για την ανάγκη να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να δυναμώσει η συμμαχία των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά, να ενισχυθούν τα αντικαπιταλιστικά - αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά της πάλης.
Να δυναμώσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, να δυναμώσει η απαίτηση για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στη χώρα.
Να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια εφησυχασμού και εξαπάτησης του λαού, όπως μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και τα επιτελεία της αστικής τάξης, με την προπαγάνδα περί «τέλους των μνημονίων». Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, να γίνει πιο ισχυρή η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Του
Θανάση ΧΡΗΣΤΙΔΗ*
* Ο Θ. Χρηστίδης είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ