4 Σεπ 2018

Γολγοθάς για χιλιάδες νέα ζευγάρια ο αποκλεισμός από τους παιδικούς σταθμούς


Χτες, 3 Σεπτέμβρη, θεωρητικά ήταν η μέρα που οι παιδικοί σταθμοί θα ξεκινούσαν να υποδέχονται βρέφη και νήπια, μόνο όσων οι οικογένειες ήταν τυχερές να πάρουν το κουπόνι από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ που αφορά δωρεάν φοίτηση. Επιπλέον, χτες ήταν και πάλι θεωρητικά η πρώτη μέρα που θα λειτουργούσαν εκείνες οι δημοτικές δομές που δεν είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, για να φιλοξενήσουν παιδιά, και πάλι είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν σε κάποιον παιδικό σταθμό. Ομως, δυστυχώς, αυτή η πρώτη μέρα που άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί, σηματοδοτεί για χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες την έναρξη ενός εφιάλτη, που δεν ξέρουν πότε θα τελειώσει. Παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που γίνονται δεκτά και ότι θα δημιουργηθούν νέες υποδομές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, που φέρει τη «σφραγίδα» και της δικής της πολιτικής. Οχι μόνο δεν εξασφαλίζονται το δικαίωμα και η ανάγκη όλων των παιδιών για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Προσχολική Αγωγή, αλλά η κυβερνητική πολιτική θέτει και επιπλέον εμπόδια, συρρικνώνει παραπέρα το δίκτυο των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.
* * *
Ενδεικτική εικόνα για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς δίνουν τα αποτελέσματα για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Αναπηρίες, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τη φετινή σχολική χρονιά (2018 - 2019). Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο «voucher» - που εξασφαλίζει απαλλαγή από τα τροφεία - μόλις 93.611! Ο αριθμός των παιδιών που φέτος μπήκαν στο ΕΣΠΑ αυξήθηκε κατά μόλις 1.068 σε όλη την Ελλάδα, όμως οι οικογένειες που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι κατά 300 λιγότερες από πέρυσι (70.211 το 2018, 70.521 το 2017). Δηλαδή, αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι οικογένειες που είτε βγαίνουν στο ...κυνήγι μιας θέσης σε βρεφονηπιακό σταθμό είτε θα πληρώσουν τροφεία στον δημοτικό σταθμό που έγιναν δεκτά τα παιδιά τους. Να σημειωθεί ότι σε αρκετούς δήμους της χώρας, η ένταξη ενός παιδιού στο ΕΣΠΑ σχεδόν ταυτίζεται και με τη φιλοξενία του σε κάποιο δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού μπορεί ακόμα και το σύνολο των θέσεων στους σταθμούς ενός δήμου να είναι μέσω ΕΣΠΑ. Δηλαδή, τα παιδιά που δεν πήραν voucher, είτε αποκλείονται αυτόματα από τις δομές των δήμων είτε περιμένουν ακόμη και έως τα μέσα της σχολικής χρονιάς για να απορροφηθούν σε κάποιο δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, ακόμη κι αν η αίτησή τους έχει γίνει δεκτή από τον δήμο.
* * *
Τις τελευταίες μέρες, ακούγονται πολλά από στελέχη της κυβέρνησης περί κάλυψης των αναγκών όλων των εργατικών οικογενειών. Μόνο που στις διευκρινίσεις όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό που προσπαθούν να φτιάξουν είναι μερικά «μπαλώματα», που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με τα παιδιά των πυρόπληκτων, που προκειμένου να φιλοξενηθούν σε έναν παιδικό σταθμό, θα πρέπει κάποια άλλα παιδιά να μεταφέρονται με λεωφορεία σε άλλους παιδικούς σταθμούς που έχουν ορισμένες κενές θέσεις. Επιπλέον, η ...«ευαισθησία» της κυβέρνησης ότι στηρίζει τάχα «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα», δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραδοχή ότι το δίκτυο των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών είναι ανεπαρκές και μάλιστα συρρικνώνεται με ευθύνη και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ξεκινά παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι θέσεις στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες όλων των παιδιών αυτών των ηλικιών. Επομένως, «δικαίωμα» σε μια θέση στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει - σύμφωνα με την κυβέρνηση - να έχουν μόνο οι εξαθλιωμένοι, και ούτε καν όλοι οι εξαθλιωμένοι. Είναι ενδεικτικό ότι το 81% όσων εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ!
* * *
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, απέναντι στα τεράστια προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση είναι ο αγώνας και η διεκδίκηση για το αυτονόητο δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή όλων των παιδιών. Για να παρθούν άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να διευρυνθούν οι δημοτικές δομές για βρέφη και νήπια, για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν, είτε δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχής τους, είτε έχουν καταθέσει αίτημα στους δήμους. Χρειάζονται αγώνας και διεκδίκηση, ώστε να παρθούν έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων προκειμένου να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ΚΔΑΠ, που να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Να διασφαλίσει η κυβέρνηση για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα και να προχωρήσει, επιτέλους, στη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διαθέσει η κυβέρνηση κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που σήμερα λείπουν ανά τη χώρα, με ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ