1 Σεπ 2018

FIFA - UEFA - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Νέα «προϊόντα» και ανταγωνισμοί, στη μάχη για μεγαλύτερα κέρδη



Στη μάχη του ανταγωνισμού για τα κέρδη, ιδιαίτερα με τον κυριότερο αντίπαλό της, την UEFA, η FIFA φαίνεται να ανανεώνει τα «όπλα» της, δρομολογώντας νέα εγχειρήματα
Στη μάχη του ανταγωνισμού για τα κέρδη, ιδιαίτερα με τον κυριότερο αντίπαλό της, την UEFA, η FIFA φαίνεται να ανανεώνει τα «όπλα» της, δρομολογώντας νέα εγχειρήματα
Οπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος πλήθος ευρωπαϊκών ομάδων τέθηκαν αντιμέτωπες στην προκριματική φάση του Champions League και του Europa League, διεκδικώντας την παρουσία τους στους ομίλους των δύο πανευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων. Η μακροσκελής διαδικασία ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, οι όμιλοι καταρτίστηκαν και η αγωνιστική δράση είναι έτοιμη να ξεκινήσει και επίσημα αυτόν το μήνα. Φέτος όμως υπήρξε μια βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: Οι ομάδες που πέρασαν στη φάση των ομίλων μέσω των προκριματικών ήταν λιγότερες από ποτέ.
Ειδικά στο Champions League της νέας σεζόν, όπου 26 από τις 32 ομάδες ήταν γνωστές εκ των προτέρων και στα προκριματικά έγιναν αντικείμενο διεκδίκησης μόλις 6 «εισιτήρια». Περισσότερες ομάδες πέρασαν μέσω προκριματικών στους ομίλους του Europa League, και εκεί όμως βρίσκονταν ήδη από το τέλος της περασμένης σεζόν οι 17 από τις 48 ομάδες.
Είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών που εφαρμόζει από φέτος η UEFA, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των ισχυρότερων ευρωπαϊκών συλλόγων - ποδοσφαιρικών εταιρειών για μεγαλύτερο ρόλο και μερίδιο στην «πίτα» των κερδών, χωρίς πάντως αυτό να αναιρεί ότι και οι λιγότερο ισχυροί οικονομικά ανταγωνιστές τους θα συμμετέχουν με το αζημίωτο.

Η εξασφάλιση πακτωλού χρημάτων από πολυεθνικές άνοιξε το δρόμο για τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να ανακοινώσει τα μεγαλόπνοα σχέδια της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας
Associated Press
Η εξασφάλιση πακτωλού χρημάτων από πολυεθνικές άνοιξε το δρόμο για τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να ανακοινώσει τα μεγαλόπνοα σχέδια της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας
Στο παζάρι με την UEFA, οι μεγάλες ποδοσφαιρικές εταιρείες απείλησαν μέχρι και με αποχώρηση από τις τάξεις της και σύσταση ξεχωριστών διοργανώσεων - στα πρότυπα της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ. Με κριτήριο το χρυσοφόρο πρωτάθλημα των ευρωπαϊκών συλλόγων, η Συνομοσπονδία κατάφερε να αποφύγει το ρήγμα με την ...αναμενόμενη λύση: Προσφέροντας περισσότερα στους ισχυρούς ομίλους - εταιρείες.
Νέα κερδοφόρα «φρούτα»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που αφορά επίσης επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στο χώρο του ποδοσφαίρου, λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Ρωσίας η FIFA ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το νέο της εγχείρημα: Την αναβάθμιση του περίφημου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.
Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2000 και από το 2005 διεξάγεται κάθε χρόνο. Υπό τη σημερινή μορφή της, συμμετέχουν επτά ομάδες: Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης, Νότιας Αμερικής, Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, Ασίας, Αφρικής και Ωκεανίας της αμέσως προηγούμενης σεζόν, καθώς και η πρωταθλήτρια της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας. Για περίπου δυο βδομάδες αναμετρώνται σε νοκ άουτ αγώνες προκειμένου να αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια σε επίπεδο συλλόγων.
Μετά την κατάργηση του τελικού του Διηπειρωτικού Κυπέλλου (ανάμεσα στις πρωταθλήτριες Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής), το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αγωνιστική - και κυρίως εμπορική - βαρύτητα. Η εξέλιξη δεν πέρασε απαρατήρητη από τη FIFA, που πλέον σχεδιάζει την αναβάθμιση της διοργάνωσης σε Μουντιάλ Συλλόγων, η μορφή του οποίου βασίζεται στο UEFA Champions League και στο ...κανονικό Μουντιάλ.

Προοπτική νέων κερδών ανοίγεται για τους ισχυρούς συλλόγους της Ευρώπης, την ώρα που στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα των παικτών προστίθενται νέες υποχρεώσεις
Eurokinissi
Προοπτική νέων κερδών ανοίγεται για τους ισχυρούς συλλόγους της Ευρώπης, την ώρα που στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα των παικτών προστίθενται νέες υποχρεώσεις
Με βάση τα όσα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, η αναμορφωμένη διοργάνωση θα περιλαμβάνει 24 ομάδες. Η Ευρώπη θα εκπροσωπείται με 12 ομάδες, η Νότια Αμερική με τουλάχιστον 4, έως και 5 (η 5η θα παίζει μπαράζ με την εκπρόσωπο της Ωκεανίας), ενώ Ασία, Αφρική και Κεντρική - Βόρεια Αμερική θα έχουν από 2 εκπροσώπους. Η 24η ομάδα θα προέρχεταιαπό την εκάστοτε διοργανώτρια χώρα.
Οι 12 ευρωπαϊκές ομάδες θα προκύπτουν ως εξής: Οι τέσσερις τελευταίες νικήτριες του Champions League, οι τέσσερις τελευταίες φιναλίστ και άλλες τέσσερις με τον καλύτερο συντελεστή. Οσον αφορά τη δομή της νέας διοργάνωσης, θα δημιουργηθούν οκτώ όμιλοι των τριών ομάδων, με τον πρώτο κάθε ομίλου να περνάει στα προημιτελικά. Από εκεί κι έπειτα, θα υπάρχουν αγώνες νοκ άουτ μέχρι τον τελικό. Η διοργάνωση θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, με πιθανή έναρξη το 2021. Πρώτη διοργανώτρια χώρα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η Κίνα.
Το δέλεαρ που προσφέρει η FIFA στις ποδοσφαιρικές εταιρείες ώστε να προσθέσουν μία ακόμα διοργάνωση στο βαρύ πρόγραμμα των παικτών τους είναι βέβαια το χρήμα, τόσο για τις ίδιες όσο και για τους χορηγούς τους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων μάλιστα δεν είναι η μοναδική διοργάνωση που μελετά η FIFA, καθώς στα σχέδιά της είναι η σύσταση «καινοτόμων διοργανώσεων» με σκοπό την αύξηση των κερδών μέσω της δημιουργίας «νέων ευρωπαϊκών προϊόντων».
Σε αυτά φέρεται να περιλαμβάνονται η αύξηση των ομάδων του Μουντιάλ από το 2026 σε 48 από 32, αλλά και η δημιουργία μιας νέας διεθνούς διοργάνωσης σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, με πιθανό τίτλων «Πρωτάθλημα Εθνών» και η οποία θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η FIFA σκοπεύει να διαθέσει έως και 25 δισ. δολάρια για έπαθλα και νέα τουρνουά, σε εύρος 12 ετών, δίνοντας μια τάξη μεγέθους των κερδών που προσδοκά από την «ανανέωση» και τον εμπλουτισμό του ποδοσφαιρικού «προϊόντος».
Αντιδράσεις πολλών ειδών
Φυσικά, τα όσα εξήγγειλε η FIFA προκάλεσαν αντιδράσεις, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τα κέρδη από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Το «χορό» άνοιξε η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, η UEFA, η οποία ανησυχεί ότι τα νέα «προϊόντα» της πρώτης θα λειτουργήσουν σε βάρος των δικών της, με συνέπεια την απώλεια εσόδων.
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, χαρακτήρισε «βεβιασμένες» τις πρωτοβουλίες της FIFA, ενώ ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της Ισπανικής Λίγκας, ενός από τα ανταγωνιστικότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη και με βέβαιες συμμετοχές στη σχεδιαζόμενη διοργάνωση της FIFA, υποστήριξε ότι «οι μεγάλοι σύλλογοι θα εισπράξουν τεράστια ποσά, τα οποία θα αποσταθεροποιήσουν τα εθνικά πρωταθλήματα». Ουσιαστικά εξέφρασε την ανησυχία του για το κερδοφόρο «προϊόν» που «σερβίρουν» οι ποδοσφαιρικές εταιρείες στη χώρα του.
Από την πλευρά τους, μια μερίδα των συντελεστών αυτής της χρυσοφόρας βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα προπονητές, παίκτες και γιατροί, επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα της μεγαλύτερης κόπωσης των παικτών, σε μια περίοδο μάλιστα που το αγωνιστικό πρόγραμμα θεωρείται ήδη υπερφορτωμένο.
Ωστόσο και παρά τις αντιδράσεις, τα παχυλά συμβόλαια με τα οποία οι παραπάνω είναι δεμένοι με ομάδες και χορηγούς επιβάλλουν την παρουσία τους σε όλες τις διοργανώσεις, ανεξαρτήτως προβλημάτων κόπωσης, τραυματισμών, ψυχολογικής πίεσης κ.λπ., με μοιραία πολλές φορές αποτελέσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ