18 Οκτ 2018

Χαφιεδισμού το ανάγνωσμα – Πράκτορες της αστυνομίας σε 124 βρετανικές οργανώσεις και συνδικάτα επί δεκαετίες

Ένα εκτεταμένο δίκτυο διείσδυσης πρακτόρων της αστυνομίας σε αριστερές, αντιπολεμικές, περιβαλλοντικές, ακόμα και σε φιλοζωικές οργανώσεις στη Βρετανία αποκάλυψε η Γκάρντιαν σε συνεργασία με το Undercover Research Group, που ερευνά υποθέσεις αστυνομικής κατασκοπίας. Ως τώρα η λίστα περιλαμβάνει 124 οργανώσεις από το 1968 και διευρύνεται διαρκώς. Σύμφωνα με τη λίστα, 22 αριστερές οργανώσεις, 9 αντιρατσιστικές, 10 περιβαλλοντικές και 9 αναρχικές ομάδες είχαν διείσδυση πρακτόρων. Στο στόχαστρο της αστυνομίας βρέθηκαν επίσης συνδικάτα, βρετανοί αντιμοναρχικοί, πολέμιοι του Απαρτχάιντ και του εμπορίου όπλων, ακόμα και οι οικογένειες θυμάτων αστυνομικής βίας μαζί με τους υπσοτηρικτές τους. Τη λίστα συμπληρώνουν οργανώσεις σχετικά με το ιρλανδικό ζήτημα και 12 φιλοζωικές ομάδες.
Ενδεικτικό για τις προτεραιότητες του βρετανικού αστικού κράτους είναι το γεγονός πως στη λίστα παρακολούθησης περιλαμβάνονται μόνο τρεις αρκοδεξιές κι εθνικιστικές οργανώσεις. Στον αντίποδα, το τροτσκιστικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα βρισκόταν σχεδόν αδιάκοπα υπό παρακολούθηση μέσω πρακτόρων στις γραμμές του, από το 1970 έως το 2007. Συνολικά 24 αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας συχνά ταυτότητες νεκρών παιδιών, διείσδυσαν στην οργάνωση, αρκετοί εξ αυτών συνάπτοντας ερωτικές σχέσεις με γυναίκες-μέλη. Ένας εξ αυτών μάλιστα γνώρισε την τρίτη του σύζυγο στη διάρκεια της υπηρεσίας κι απέκτησε μαζί της ένα παιδί. Οι ανώτεροί του τον απέσυραν, όταν τους δήλωσε πως είχε ερωτευτεί και σκόπευε να αποκαλύψει στη γυναίκα την πραγματική του ταυτότητα.
Σημαντική παρουσία πρακτόρων -9 μεταξύ 1968-1972- υπήρξε και σε οργανώσεις κατά του Βιετνάμ. Σύμφωνα με το συνταξιούχο δικαστή Σερ Τζον Μίτινγκ, που διεξάγει έρευνα ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά μυστικών αστυνομικών, η οποία βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, πάνω από 1.000 πολιτικές οργανώσεις είχαν κατά καιρούς αστυνομικούς στους κόλπους τους.
Σύμφωνα με το γραμματέα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Τσάρλι Κίμπερ, το επίπεδο διείσδυσης των πρακτόρων στο κόμμα είναι ενδεικτικό του φόβου του κράτους προς την αριστερά, καταδικάζοντας ιδιαίτερα την εξαπάτηση γυναικών που πίστευαν πως βρίσκονται σε πραγματικό δεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ