7 Οκτ 2018

ΗΠΑ: Στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου 2 στους 4 αγωνίζεται για το καθημερινό φαγητό του!

 





Από Panos στο Οκτ 7, 2018 Διεθνή
 
 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
H τελευταία έκθεση για τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, μετά φόρου, στις ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αναφέρει πως πρόκειται για κέρδη ρεκόρ, τα μεγαλύτερα από το 2012! Η αύξηση των μετοχών ορισμένων κλάδων οδήγησε τον Τζεφ Μπέζος με 105 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία, να ξεπεράσει τον Μπίλ Γκέιτς που έμεινε “μόνο” στα 93 δις. Μια ανασκόπηση στις εφημερίδες και στις έρευνες δείχνει πως σχεδόν το μισό του πληθυσμού της χώρας αγωνίζεται να πληρώσει για τις βασικές ανάγκες.

 Μισθό να μπορούμε να ζήσουμε, ζητούν εργαζόμενοι στα McDonalds
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal τα εταιρικά κέρδη είναι αυξημένα 16.1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017, που είναι το μεγαλύτερο κέρδος από το 2012. Ενώ το κέρδος αυτό είναι εντυπωσιακό, έρχεται σε μιά περίοδο λιτότητας για τους εργαζόμενους που διαρκεί εδώ και εννιά χρόνια.
Η εφημερίδα Market Watch επισημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε ισχυρή, παρά τα πολλαπλά εμπόδια, όπως τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα που ξεκίνησε ο Τραμπ και τις φήμες πως η Ομοσπονδιακή τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια. 
Ωστόσο, παρά το πόσο καλά έχουν πάει οι επενδυτές κατά την τελευταία δεκαετία, τα κέρδη δεν μοιράστηκαν με τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών εργαζομένων. Τα τελευταία στοιχεία που καταρτίζονται από την Σαιντ Λούις Federal Reserve δείχνει ότι ενώ τα κέρδη των εταιριών έχουν αυξηθεί σταθερά μετά την μεγάλη ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του 2000, το μερίδιο εργαζομένων από αυτή την κερδοφορία είναι ακόμα κάτω από τα επίπεδα ύφεσης.

Το Ινστιτούτο Urban δημοσίευσε μια πρόσφατη έκθεση βασισμένη σε έρευνα που συμμετείχαν 7.500 Αμερικάνοι πολίτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το περίπου 40% των ερωτηθέντων δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη παντοπωλείου, ενοίκιο, και βασική υγειονομική περίθαλψη.
Η εφημερίδα Los Angeles Times αναλύει τα αποτελέσματα της έρευνας και καταλήγει στο ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Αμερικάνους αγωνίζεται για το καθημερινό φαγητό του! Τα στατιστικά στοιχεία γίνονται πιο ανησυχητικά όσο βαθύτερα αναλύονται.
  • Περισσότερο από το 35% των οικογενειών με τουλάχιστον ένα ενήλικο εργαζόμενο αναφέρει οικονομικές δυσκολίες που αφορούν τουλάχιστον μία βασική ανάγκη.
  • Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών διαβιώνει σε επισιτιστική ανασφάλεια, δηλαδή δεν ξέρει πάντα αν θα μπορέσει να έχει φαγητό στο τραπέζι κάθε μέρα.
  • Ένα ποσοστό 18% αντιμετωπίζει ζητήματα πληρωμών των ιατρικών λογαριασμών και ένα μεγάλο ποσοστό αποφεύγει να προχωρήσει σε εξετάσεις και θεραπείες για κάποια ασθένεια επειδή δεν θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά..
 


Όπως η Grit Post ανέφερε τον περασμένο μήνα, η στασιμότητα στους μισθούς για την πλειοψηφία είναι το βασικό στοιχείο αύξησης των στελεχών των επιχειρήσεων. 
Η US Census των ΗΠΑ αναφέρει ότι, το εισόδημα για τους Αμερικανούς μεταξύ 25 και 34 χρονών, έμεινε σχετικά σταθερό από το 1977 μέχρι το 2016 , ενώ το κόστος της εκπαίδευσης σχεδόν τριπλασιάστηκε, όπως και ο μέσος όρος του χρέους τους. 
Αν προσθέσει κανείς τον πληθωρισμό οι αμοιβές θάπρεπε να έχουν τετραπλασιαστεί μέχρι το 2016 για να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο διαβίωσης, προσθέτει η εφημερίδα.
Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβει κανείς ότι όσο οι αμοιβές της πλειοψηφίας μένουν παγωμένες είναι λογικό να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο τα υπερκέρδη των μονοπωλίων.
Ωστόσο αυτή η στασιμότητα των μισθών οδηγεί την πλειοψηφία των Αμερικανών όλο και περισσότερο στην επιλογή της εξασφάλισης της καθημερινής τροφής κατά προτεραιότητα και λιγότερο στην αγορά καταναλωτικών αγαθών που κατά τις παραπάνω εφημερίδες θα οδηγήσει και πάλι στην πτώση του Χρηματιστηρίου και θα οδηγήσει σε καινούργια ύφεση πριν καλά καλά ξεπεραστεί η προηγούμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ