20 Οκτ 2018

ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΟΓΙΟΥΖ» ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ


Αποτυχημένη αλλά χωρίς συνέπειες τύπου «Τσάλεντζερ» και «Κολούμπια»



Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσίνιν (μπροστά) και ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ, τη στιγμή που χαιρετούν τους παριστάμενους λίγο πριν από την επιβίβασή τους στον πύραυλο «Σογιούζ-FG»
Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσίνιν (μπροστά) και ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ, τη στιγμή που χαιρετούν τους παριστάμενους λίγο πριν από την επιβίβασή τους στον πύραυλο «Σογιούζ-FG»
Δεν ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα σε πτήσεις του ρωσικού διαστημοπλοίου «Σογιούζ» προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), αλλά γενικά το σκάφος και ο ομώνυμος πύραυλος εκτόξευσής του θεωρούνται τα ασφαλέστερα όλων των εποχών. Γι' αυτό και χρησιμοποιούνται ως μεταγωγικό πληρωμάτων προς και από τον ΔΔΣ, μοναδικό πια, μετά την κατάργηση των αμερικανικών Διαστημικών Λεωφορείων. Στις 11 Οκτώβρη, η αποστολή του «Σογιούζ MS-10» με πύραυλο «Σογιούζ FG», ματαιώθηκε δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, λόγω σοβαρού προβλήματος που παρουσιάστηκε στο δεύτερο τμήμα του πυραύλου, αλλά και πάλι το όλο σύστημα εκτόξευσης, που παραμένει κατά βάση ίδιο με αυτό που είχε κατασκευαστεί από τη Σοβιετική Ενωση, δεν κατέληξε σε τραγωδίες όπως αυτή των Διαστημικών Λεωφορείων της NASA, τα οποία χάθηκαν αύτανδρα (το «Τσάλεντζερ» το 1986 με 7 θύματα και το «Κολούμπια» το 2003 επίσης με 7 θύματα).
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Ροσκόσμος, που έχει την ευθύνη των πτήσεων, διέκοψε τις πτήσεις των «Σογιούζ» μέχρις ότου η επιτροπή που συνέστησε να διερευνήσει πλήρως τι πήγε στραβά, ώστε αν πρόκειται για συστηματικό λάθος στην αλυσίδα κατασκευής και συναρμολόγησης να διορθωθεί πριν από την επόμενη πτήση. Σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες, ο διευθυντής της Ροσκόσμος, Ντμίτρι Ρογκόζιν, φέρεται να δήλωσε ότι κατά την αποκόλληση του πρώτου τμήματος του πυραύλου, μετά την κατανάλωση των καυσίμων του, υπήρξε σύγκρουσή του με το δεύτερο τμήμα, με αποτέλεσμα να γίνει σε αυτό ζημιά, που επέβαλε τη διακοπή της πτήσης. Παρ' όλ' αυτά επίσημα δεν υπάρχει ακόμη καμία εξήγηση για το περιστατικό.
Δεν δόθηκε ακριβής περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθήθηκε μετά την απόφαση διακοπής της πτήσης, αλλά από το σχεδιασμό του συστήματος εκτόξευσης «Σογιούζ» προβλέπεται η αποκόλληση και απομάκρυνση του θαλαμίσκου με τη βοήθεια του μικρού πυραύλου διαφυγής στην κορυφή του πυραυλικού συγκροτήματος και στη συνέχεια η πραγματοποίηση βαλλιστικής τροχιάς προς το έδαφος (δηλαδή χωρίς προώθηση, παρά μόνο με την αρχική ταχύτητα, όπως τα βλήματα του πυροβολικού). Πράγματι το «Σογιούζ» προσγειώθηκε ομαλά με τη βοήθεια των αλεξιπτώτων του μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζαχστάν, κοντά στην πόλη Ζεζκαζγκάν. Το πλήρωμα του σκάφους, ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσίνιν και ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ βγήκαν σώοι και αβλαβείς και μετά από μια σύντομη ιατρική εξέταση επέστρεψαν αρχικά στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών «Γκαγκάριν», στην Αστρούπολη κοντά στη Μόσχα, και στη συνέχεια ο καθένας στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Διευθυντής, υποδιευθυντής και άλλα στελέχη της NASA συνεχάρησαν το πλήρωμα αλλά και το προσωπικό της Ροσκόσμος για τον υποδειγματικό χειρισμό της έκτακτης κατάστασης που παρουσιάστηκε.

Η στιγμή της εκτόξευσης του «Σογιούζ» με το νέο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Copyright 2018 The Associated
Η στιγμή της εκτόξευσης του «Σογιούζ» με το νέο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Το τριμελές πλήρωμα, που βρίσκεται από τον περασμένο Ιούνη στο ΔΔΣ, αποτελούμενο από τους Αλεξάντερ Γκερστ του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), Σερίνα Ονιόν - Τσάνσελορ της NASA και Σεργκέι Προκόπιεφ της Ροσκόσμος συνεχίζει κανονικά το ερευνητικό έργο του. Οπως ανακοινώθηκε, τα εφόδια που διαθέτει είναι αρκετά για 6 μήνες, διάστημα στο οποίο θεωρείται ότι τα «Σογιούζ» θα έχουν ξανατεθεί σε χρήση. Στη χειρότερη περίπτωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει το πλήρωμα αυτό στη Γη, με θαλαμίσκο «Σογιούζ» που είναι συνδεδεμένος στο σταθμό, και να παραμείνει για λίγο ο ΔΔΣ μη επανδρωμένος.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ