19 Οκτ 2018

Τρεις μήνες από την τραγωδία...


Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία με την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με τους 99 νεκρούς και τις ολοκληρωτικές καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά και εκτάσεις. Πέρα από τη δικαστική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί ως ύποπτοι πολιτικοί παράγοντες και στελέχη κρατικών υπηρεσιών, χτες δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με αυτό, τα στοιχεία που κυριαρχούν είναι: «Ο αιφνιδιασμός του κρατικού μηχανισμού», «η μη έγκαιρη εντολή για την απομάκρυνση του πληθυσμού» και αρκετά ακόμα που αφορούν το επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης. Βεβαίως, όλα αυτά έχουν τη δική τους αξία και αυτονόητο είναι ότι πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες. Εχουμε πει όμως πολλές φορές στο παρελθόν πως σε κάθε περίπτωση δεν αναιρείται το γεγονός ότι η έρευνα προσανατολίζεται σε επιμέρους ευθύνες, παραλείψεις και λάθη στελεχών του κρατικού μηχανισμού, τροφοδοτώντας μια συζήτηση που αφήνει στο απυρόβλητο τις πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στο Μάτι. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι από τις 23 Ιούλη μέχρι και σήμερα, αν υπάρχει κάτι που γίνεται προσπάθεια να συσκοτιστεί και να συγκαλυφθεί από κυβέρνηση, Περιφέρεια και αστικά κόμματα, είναι ακριβώς αυτό...
* * *
Οι κύριες πολιτικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για όσα έγιναν στην Ανατολική Αττική έχουν να κάνουν με την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που υλοποιούν όλοι τους και αποτελεί υπόβαθρο για τέτοια τραγικά γεγονότα, είτε πρόκειται για το Μάτι είτε για τη Μάνδρα, με τους 24 νεκρούς. Εχουν να κάνουν με το συνολικό πλαίσιο χρήσης της γης και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου των ακτογραμμών με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Το πλαίσιο αυτό αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες και μπαίνει εμπόδιο στην ύπαρξη ενός σχεδιασμού προστασίας του περιβάλλοντος, των ζωών και των περιουσιών των λαϊκών στρωμάτων. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει ως «τομή» τη δική της διαχείριση, καθώς τα χωροταξικά σχέδιά της, τα περίφημα «αναπτυξιακά» σχέδιά της για την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, αντιμετωπίζουν την γη ως πηγή κέρδους για το κεφάλαιο.
***
Το πλαίσιο των πολιτικών ευθυνών μεταξύ άλλων περιλαμβάνει όλους τους δασοκτόνους νόμους, καθώς και όλες εκείνες τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης και «τακτοποίησης» των αυθαίρετων κτισμάτων σε βουνά και παραλίες. Αλλωστε, σήμερα δημοσιεύονται οι δασικοί χάρτες για την Ανατολική Αττική, που αναμένεται να περιλαμβάνουν τις περιβόητες «αστικές πυκνώσεις», έναν όρο που εφηύρε η κυβέρνηση για την αυθαίρετη δόμηση ώστε να διατηρήσει αυτό το καθεστώς. Περιλαμβάνει ακόμα: Την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με νόμους που επιτρέπουν την καταπάτηση δασών και αιγιαλού. Την έλλειψη ενός σύγχρονου πλαισίου προστασίας από φυσικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, την έλλειψη ανάλογων υποδομών και εκπαίδευσης του πληθυσμού. Τις δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, που έχουν οδηγήσει σε άθλια κατάσταση τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη Δασική Υπηρεσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταβάλλει το 0,035% του ΑΕΠ, όταν οι εξοπλιστικές δαπάνες που αφορούν το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ απορροφούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Την απουσία οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας και μέσων για την υλοποίησή του, όπως επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο στην πυρκαγιά στο Μάτι.
* * *
Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχει και κάτι ακόμα. Κοντεύουν τρεις μήνες από τη φωτιά και οι πυρόπληκτοι αντιμετωπίζουν μία τραγική πραγματικότητα. Η διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής προχωρά με ρυθμούς «χελώνας». Υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων από την ανεπαρκή διάγνωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, λόγω της πυρκαγιάς και των καταστροφών, αλλά και της ρύπανσης από την καύση διαφόρων υλικών. Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στρέφουν τους πυρόπληκτους στα νύχια των τραπεζών για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων. Και δίπλα σ' αυτά και άλλα πολλά, κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει, αφήνοντας τους κατοίκους της περιοχής εκτεθειμένους σε μια επόμενη καταστροφή, αυτήν τη φορά από μια νεροποντή.
* * *
Ολα αυτά επιχειρούν να κρύψουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα. Και κυρίως τις δικές τους ευθύνες για όλα αυτά. Ο λαός όμως δεν πρέπει να διαγράψει από τη μνήμη του την πολιτική που απειλεί τη ζωή του και την οποία υπηρετούν όλοι εκείνοι που τώρα κονταροχτυπιούνται πάνω από μία εισαγγελική έρευνα. Επιβάλλεται να εντείνει την καθημερινή του πάλη, αποφασιστικά, για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές, όπως αυτές στο Μάτι, στη Μάνδρα, στον Σαρωνικό, αλλά και τις παλιότερες, όπως στην Πελοπόννησο το 2007. Να απαιτήσει άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του. Να παλέψει ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου οι λαϊκές ανάγκες και η ίδια η ανθρώπινη ζωή θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ