19 Οκτ 2018

Η εισαγγελία σπάει το Πανεπιστημιακό άσυλο και παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα για το στέκι του Ρουβίκωνα…

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αποφάσισε να παρέμβει αυτεπάγγελτα για το Στέκι αναρχικής συλλογικότητας στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Η απόφαση προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, καθώς είναι αυτεπάγγελτη, χωρίς να το ζητήσει καν η Σύγκλητος του Ιδρύματος -που είχε κάνει τη δική της… “κινητοποίηση” για το συγκεκριμένο θέμα- εγείροντας σοβαρό ζήτημα για την παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διατάραξη της κοινής ειρήνης, παραβίαση της πανεπιστημιακής τάξης και άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Η εισαγγελική παρέμβαση εκδηλώνεται σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο (Άρειος Πάγος), δείχνοντας τα αντανακλαστικά των αρχών ενάντια στη δράση της συγκεκριμένης ομάδας. Μπαίνει αυτομάτως το ερώτημα βέβαια γιατί δεν επιδεικνύονται αντίστοιχα αντανακλαστικά όταν η ΔΑΠ λειτουργεί ως (παρα)κράτος εν κράτει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ή σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεκάδων άλλων στεκιών που υπάρχουν στα ιδρύματα της χώρας. Το οποίο είναι ασφαλώς ρητορικό.
Σημειώνουμε τα παραπάνω, όχι βέβαια γιατί θέλουμε περισσότερες εισαγγελικές παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, αλλά αντιθέτως για να καταδείξουμε πως οι επιλεκτικές ευαισθησίες, τα αντανακλαστικά και η αξιοποίηση του ζητήματος φανερώνει την προσπάθεια των αρχών να πατήσουν πόδι στα Πανεπιστήμια, για να το φέρουν στα μέτρα τους.
Υστερόγραφο: στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε και τη θέση του φοιτητικού συλλόγου, που καταδικάζει τη στάση της Κοσμητείας και των Πρυτανικών Αρχών, που προχώρησαν αυθαίρετα χτες σε λοκ-άουτ κι έκλεισαν έξω τους φοιτητές, χωρίς πραγματικό λόγο -με το πρόσχημα της αντίδρασης στην κατάληψη του χώρου που φιλοξενεί το αναρχικό Στέκι.
Οι εικόνες είναι παρμένες από το τουίτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ