22 Νοε 2018

Επικίνδυνη εμπλοκή με μανδύα «ειρηνευτικών αποστολών»



Ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) ότι το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), που βρίσκεται στην Κρηστώνη του Κιλκίς, στις 5 Δεκέμβρη θα γιορτάσει τα 20ά του γενέθλια.

Το κέντρο αυτό ιδρύθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1998, με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας, και αναγνωρίστηκε επίσημα απ' το ΝΑΤΟ, μετά από ετήσια σχετική αξιολόγηση, το Μάη του 2000. Οπως προκύπτει και απ' τον τίτλο του, το εκπαιδευτικό κέντρο έχει αποστολή την εκπαίδευση και γενικά την προετοιμασία, κυρίως ΝΑΤΟικού στρατιωτικού προσωπικού, για τη συμμετοχή του σε ιμπεριαλιστικές αποστολές - επιχειρήσεις, «Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης» (ΕΥΕ), όπως αυτές ψευδεπίγραφα αποκαλούνται.

Για να απαντηθεί το ερώτημα, ποιες χαρακτηρίζονται «Επιχειρήσεις Ειρήνης» και ποια είναι τα αποτελέσματα της «υποστήριξής» τους απ' το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό εκπαιδευτικό κέντρο, είναι αρκετό να ανατρέξει κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΚΕΕΥΕ, όπου «περήφανα» καταγράφεται η ιστορική πορεία αυτών των «Επιχειρήσεων Ειρήνης». «Πρώτη και καλύτερη» φιγουράρει η ιμπεριαλιστική εισβολή στη Β. Κορέα, του Ιούνη του 1950. Το ΠΚΕΕΥΕ κατατάσσει στις «Επιχειρήσεις Ειρήνης» αυτή την ιταμή εισβολή του ιμπεριαλισμού. Σ' αυτήν την ιμπεριαλιστική εισβολή αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν και Ελληνες στρατιώτες, όπου κατέθεσαν και τον δικό τους φόρο αίματος, εξυπηρετώντας σκοπιμότητες και απώτερους στόχους, που ελάχιστα διαφέρουν απ' αυτούς που εξυπηρετεί και η σημερινή πολιτικοστρατιωτική συμμετοχή της Ελλάδας στις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Αφγανιστάν, Βαλκάνια κ.α.). Τότε, το ΚΚΕ, σε συνθήκες παρανομίας και σκληρών διώξεων, κατήγγειλε τη συμμετοχή της Ελλάδας αναφέροντας: «Η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κορέα μπλέκει ουσιαστικά την Ελλάδα στον καινούργιο πόλεμο και αποτελεί την αρχή της νέας σφαγής των παιδιών του λαού μας. (...) Το ΚΚΕ είναι αποφασιστικά ενάντια σε αυτήν τη νέα τυχοδιωκτική πολεμική περιπέτεια».


Κι αν από τότε πέρασαν «χρόνοι πολλοί», στο περιεχόμενο των διάδοχων εγκληματικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων δεν άλλαξε απολύτως τίποτε. Σήμερα το ΠΚΕΕΥΕ στην Κρηστώνη του Κιλκίς εκπαιδεύει και «τροφοδοτεί» με πολυεθνικό στρατιωτικό προσωπικό, δεκατρείς (13) αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές αποστολές. Αυτές είναι: EUTMMALI (Μάλι), RESOLUTESUPPORTMISSION-RSM (Αφγανιστάν), «ACTIVEENDEAVOUR» (Μεσόγειος Θάλασσα), «ALTHEA» (Βοσνία - Ερζεγοβίνη), «ATALANTA» (Μεσόγειος Θάλασσα), «ENDURING FREEDOM» (Μεσόγειος Θάλασσα), «EUNAVFOR MED-SOPHIA» (Μεσόγειος Θάλασσα), «JOINTENTERPRISE» (KFOR - Κόσσοβο), «MINURSO» (Δυτική Σαχάρα - ΧΩΡΙΣ τη συμμετοχή της Ελλάδας), «SEA GUARDIAN» (Μεσόγειος Θάλασσα), «UNIFIL» (Μεσόγειος Θάλασσα), Μόνιμη Δύναμη ΝΑΤΟ Αιγαίο (SNMG-2), Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη NATO (SNMCMG-2). Εκπαιδεύει «παρατηρητές», που σήμερα συμμετέχουν σε δέκα (10) εν δυνάμει «καυτά» σημεία του πλανήτη. Οργανώνει σε περιοδική βάση πολυεθνικά «Σχολεία» με Ελληνες και αλλοδαπούς εκπαιδευόμενους, με σκοπό την παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα των ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και ΟΑΣΕ. Δηλαδή, το ΠΚΕΕΥΕ, πέρα απ' τις σκληρές ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές «ντιρεκτίβες», εφαρμόζει ως πλαίσιο «καλής» μαρτυρίας και «εκπαιδευτικά» πρότυπα του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, άσχετα αν επί της ουσίας το μεν πρώτο (ΟΗΕ) είναι ένας οργανισμός - υποχείριο του ΝΑΤΟ και όμηρος των ΗΠΑ, το δε δεύτερο (ΟΑΣΕ) αποτελεί έναν ακόμα μηχανισμό επιβολής της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και «διευθέτησης» των επιμέρους ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Εκπαιδεύει τέλος και «εκπροσώπους Τύπου» (στρατιωτικούς αλλά και πολίτες), όπου στις υπό κατοχή χώρες και μέσω της χρήσης των βίαια χειραγωγημένων ΜΜΕ, θα αναλάβουν την αποστολή αποπροσανατολισμού, εξαπάτησης και αδρανοποίησης της λαϊκής θέλησης και πάλης, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματά.


Η ελληνική κυβέρνηση και η στάση της απέναντι σ' αυτές τις δράσεις μπλέκει επικίνδυνα την Ελλάδα στο καταστροφικό για τον ελληνικό λαό αλλά και τους άλλους λαούς κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η εμπλοκή της χώρας μας αφορά και στη στρατιωτική στήριξη του συνολικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, κάτι που συνιστά πλέον καθαρή πολεμική προετοιμασία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και με τη Ρωσία. Οι δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας σήμερα είναι παρατεταγμένες «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», από τη Βαλτική και την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή. Η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 περιπλέει στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, κατόπιν ενεργοποίησής της με πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απ' την εποχή των δηλώσεων Τσίπρα (31/5/2012) ότι «...δεν θα υπάρχει Ελληνας φαντάρος σε αποστολές του ΝΑΤΟ σε ξένες χώρες...» μέχρι σήμερα, ακολουθεί έναν διαρκή κατήφορο. Αυτήν την καταστροφική για το λαό πορεία μόνο η ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος αντίστασης, ρήξης και ανατροπής με τον ιμπεριαλισμό και την εξουσία τους, ενός κινήματος αξιοπρέπειας απέναντι σε όλους αυτούς που παραχωρούν «γην και ύδωρ», προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους, μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο, να συγκροτήσει τη δύναμη που θα μπορέσει να την αντιστρέψει. Φωτεινό γεγονός και παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη δημόσια έκφραση αντίθεσης του ναύτη Παπαδάκη της φρεγάτας «Ναβαρίνον», για τη συμμετοχή αυτού του πολεμικού πλοίου, με κυβερνητική εντολή, σε ΝΑΤΟικές αποστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ