29 Νοε 2018

Το Μάτι, τέσσερις μήνες μετά...


Την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υποδομών επισκέφτηκαν ξανά το Μάτι. Μία μέρα μετά, χτες, κατατέθηκε τροπολογία από την κυβέρνηση για τις διαδικασίες «αδειοδότησης και άμεσης αποκατάστασης» των κτιρίων. Στην παρουσίαση της τροπολογίας στη Βουλή, περίσσεψαν τα λόγια συμπάθειας του πρωθυπουργού προς τους πληγέντες, που «δίνουν καθημερινή μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους» και η κυβέρνηση «έχει καταφέρει να σταθεί δίπλα τους». Με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι «δεν έχει ξεχάσει τους πυρόπληκτους» και ότι «προχωρά το έργο της αποκατάστασης», όπως ισχυρίζονται στελέχη της που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και βεβαίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν έλειψαν μάλιστα και υποσχέσεις για την ανέγερση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, με στόχο να διασκεδάσει η κυβέρνηση τις εντυπώσεις από την άθλια κατάσταση των δομών Υγείας στην περιοχή, που αποκαλύφθηκε σε όλο της το «μεγαλείο» κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
* * *
Η νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού έγινε σε μια στιγμή κατά την οποία:
  • Πολλοί πυρόπληκτοι, με τους φακέλους παραμάσχαλα, τρέχουν ακόμα από υπηρεσία σε υπηρεσία μήπως και καταφέρουν να πάρουν το επίδομα πρώτων αναγκών και το επίδομα αποκατάστασης οικοσκευής.
  • Επαγγελματίες της περιοχής ακόμα «ψάχνονται» και περιμένουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.
  • Δεν έχει πραγματοποιηθεί η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας των εγκαυματιών. Δεν υπάρχει μέριμνα για νοσηλεία κατ' οίκον, αλλά και για να τους χορηγούνται δωρεάν τα υλικά που χρειάζονται για την αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε να μην τρέχουν κι αυτοί από υπηρεσία σε υπηρεσία.
  • Από την επιδότηση ενοικίου εξαιρείται μεγάλος αριθμός πληγέντων, με βάση τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση με σχετική διάταξη. Αν δηλαδή κάποιος έχει σπίτι στα 50 χλμ., κόβεται στον πυρόπληκτο το επίδομα, γιατί θεωρείται ότι είναι κοντά και μπορεί να μείνει σε αυτό. Αλλά αν νοικιάσει σπίτι στα 50 χλμ. έξω από την περιφερειακή ενότητα, πάλι δεν δικαιούται την επιδότηση βάσει του νόμου.
  • Η διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής προχωρά με ρυθμούς «χελώνας». Υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων από την ανεπαρκή διάγνωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, λόγω της πυρκαγιάς και των καταστροφών, αλλά και της ρύπανσης από την καύση διαφόρων υλικών.
  • Η κυβέρνηση στρέφει τους πυρόπληκτους στα νύχια των τραπεζών για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα οι τράπεζες έβαλαν στο χέρι πολλές ιδιοκτησίες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.
  • Δίπλα σ' αυτά και άλλα πολλά, κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει, αφήνοντας τους κατοίκους της περιοχής εκτεθειμένους σε μια επόμενη καταστροφή, αυτήν τη φορά από μια νεροποντή.
* * *
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την εικόνα, η πραγματικότητα την διαψεύδει. Το επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες των ίδιων των κατοίκων, που τις προηγούμενες μέρες οργάνωσαν ξανά διαμαρτυρίες, ζητώντας μέτρα ουσιαστικής βοήθειας και αποκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα επανέφερε μεταξύ άλλων ζητήματα όπως η άμεση κοπή και συλλογή των καμένων δέντρων, όπου αυτό δεν έχει γίνει, οι συνθήκες και ο χρόνος φιλοξενίας πυρόπληκτων σε κατασκηνώσεις, να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, μηδενικοί λογαριασμοί ύδρευσης στις πυρόπληκτες περιοχές, για όλες τις κατοικίες και για το 2019 στους πυρόπληκτους, να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να τεθούν οι πολιτικοί μηχανικοί στη διάθεση των πυρόπληκτων κατοίκων δωρεάν και χωρίς εξαιρέσεις, να εκδοθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ΚΥΑ.
* * *
Τα αιτήματα αυτά δείχνουν ότι απομένουν πολλά να γίνουν, ακόμα και από τα πιο επείγοντα και στοιχειώδη, για να μπορέσουν οι πυρόπληκτοι να ορθοποδήσουν στο Μάτι, όσοι βέβαια δεν έχουν απογοητευθεί πλήρως από τον καθημερινό Γολγοθά που συνεχίζεται και δεν έχουν εγκαταλείψει οριστικά την περιοχή. Είναι επίσης βέβαιο ότι το ζήτημα της αποκατάστασης των σπιτιών θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την επόμενη μέρα, καθώς οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, ο τρόπος χρηματοδότησης και ο γενικότερος χωροταξικός σχεδιασμός θα κάνουν πολλούς ακόμα να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες περιοχές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι από τη μέρα της πυρκαγιάς, κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης δεν έχει ληφθεί για την αποτροπή μιας νέας καταστροφής, αυτήν τη φορά από μια ενδεχόμενη νεροποντή, που θα απειλήσει ό,τι άφησε όρθιο η φωτιά. Το παράδειγμα της καμένης Κινέτας, που πλημμύρισε πριν από μερικές βδομάδες, είναι ενδεικτικό. Ούτε βέβαια άλλαξε κάτι στο σχεδιασμό του κράτους για την προστασία του λαού και της περιουσίας του από ανάλογα φαινόμενα σε άλλες περιοχές, όπως έδειξαν οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο «Μεσογειακός τυφώνας» στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι κυβερνητικές υποσχέσεις είναι «ακάλυπτες επιταγές», στο πλαίσιο της πολιτικής που συνθλίβει ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες για να υπηρετήσει την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό είναι ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας των πυρόπληκτων, για πραγματική στήριξη και αποκατάσταση, για ουσιαστική προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ