17 Νοε 2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Οι «αποκαλύψεις», η πραγματικότητα και τα κέρδη





Δεν εγκαταλείπουν την ιδέα της κλειστής Λίγκας οι ισχυροί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα
Eurokinissi
Δεν εγκαταλείπουν την ιδέα της κλειστής Λίγκας οι ισχυροί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα
Οι αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για τα όσα συμβαίνουν στην πίσω όψη της «βιτρίνας» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η προοπτική εξελίξεων μονοπώλησαν το διεθνές ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. Το εν λόγω δημοσίευμα, σύμφωνα με το περιοδικό, στηρίζεται σε έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του από την ιστοσελίδα «Football Leaks» (όπου κατά καιρούς βγαίνουν στη φόρα διάφορα σκάνδαλα που σχετίζονται με την ποδοσφαιρική βιομηχανία). Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πρακτικές που ακολουθούν οι ισχυροί σύλλογοι προκειμένου να προστατεύσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και να μεγιστοποιήσουν το μερίδιό τους στην «πίτα» των κερδών που αποφέρει η ποδοσφαιρική βιομηχανία.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τέτοιες διαρροές γίνονται κατά καιρούς, με βάση πληροφορίες άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αξιόπιστες, με διάφορες σκοπιμότητες ως προς τις πληροφορίες που έρχονται στο φως ή τη στιγμή που επιλέγεται η διαρροή, η ουσία όμως είναι ότι δεν μιλάμε ούτε για μεμονωμένες περιπτώσεις ούτε για «κακώς κείμενα». Πρόκειται για την πραγματικότητα του σύγχρονου εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, το οποίο συνδέεται άμεσα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα πολυεθνικών και μεγαλοεπιχειρηματιών, το κυνήγι για όλο και μεγαλύτερα κέρδη και για την πρωτοκαθεδρία στο «προϊόν». Καθίσταται έτσι πεδίο αδυσώπητων συγκρούσεων αντιτιθέμενων συμφερόντων, και ως μέρος αυτής της μάχης θα πρέπει να ιδωθούν τόσο τα κατά καιρούς σκάνδαλα όσο και η εναλλαγή των μερών των προαναφερθέντων ανταγωνισμών σε ρόλους «καλών» και «κακών».
Η απειλή της κλειστής Λίγκας...
Το ζήτημα με την πρόθεση των ισχυρών ευρωπαϊκών συλλόγων για τη δημιουργία κλειστής Λίγκας, ανεξάρτητης από την UEFA, επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από το δημοσίευμα του «Der Spiegel», διαψεύδοντας όσους εκτιμούσαν ότι είχε «παγώσει» μετά την αναδιάρθρωση του Champions League από την UEFA προς όφελος των ισχυρών, με την εξασφαλισμένη παρουσία στους ομίλους για ομάδες από τα 4 ισχυρά πρωταθλήματα (16 από τις 32). Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι αλλαγές αυτές δεν ικανοποιούν την ποδοσφαιρική «ελίτ», που εξακολουθεί να επεξεργάζεται σχέδιο κλειστού πρωταθλήματος υπό τη δική της διαχείριση. Γίνεται λόγος για 16 ομάδες με εξασφαλισμένη συμμετοχή για 20 χρόνια, καθώς και για σκέψεις δημιουργίας δεύτερης κατηγορίας, οι ομάδες της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να προβιβάζονται στην πρώτη κατηγορία μέσω αγώνων πλέι οφ.
Η ομάδα των ισχυρών που φέρεται να πρωτοστατεί στα σχέδια αυτά αποτελείται από τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους, Μίλαν και Μπάγερν Μονάχου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και οι Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, Ιντερ και Ρόμα. Η πρώτη αντίδραση στα σενάρια «απόσχισης» ήρθε από πλευράς FIFA, με τον πρόεδρό της Τζιάνι Ινφαντίνο να απειλεί με αποβολή από το Μουντιάλ και το Euro όσους παίκτες συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα.
...και η μάχη των χορηγών
Να σημειωθεί ότι το 2016, πριν την ανακοίνωση των αλλαγών στο Champions League, παράγοντες των ισχυρότερων αγγλικών συλλόγων είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις κατά τις οποίες μελέτησαν τρόπους απεγκλωβισμού από τις διοργανώσεις της UEFA, όντας μη ικανοποιημένοι από τα κέρδη που τους αποφέρει η συμμετοχή σε αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, είχαν προσεγγίσει γνωστό Αμερικανό επιχειρηματία, δημιουργό ενός από τα πιο επιτυχημένα τουρνουά φιλικών αγώνων του καλοκαιριού (International Champions Cup), η δημοτικότητα του οποίου ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με τη συμμετοχή κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι και όσοι συνδέουν την πρόθεση των ισχυρών για τη δημιουργία ξεχωριστής διοργάνωσης «για λίγους και εκλεκτούς» με την επέλαση του κινεζικού παράγοντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μέσα από την εξαγορά και τις χορηγίες ομάδων από πολυεθνικές με βάση την Κίνα. Για τέτοιες εταιρείες η δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης σίγουρα αποτελεί πιο εύκολο δρόμο για εμπλοκή μεγαλύτερη και με πιο ξεκάθαρο ρόλο - αλλά και πιο προσοδοφόρα - στα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σε σύγκριση με την υπάρχουσα κατάσταση, με το κλειστό κλαμπ χορηγών της UEFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ