18 Δεκ 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ-Ενα,δυο,τρια και Συριζοπαρμυθια




Πολύ συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για το αν στη Κέρκυρα θα παραμείνει ένας δήμος ή αν θα σπάσει σε τρεις, τέσσερις ή όσους άλλους.
Είναι άραγε μια συζήτηση που αφορά τα εργατικά λαϊκά στρώματα γιατί θα αλλάξει δραματικά τη ζωή τους ? (προς το καλύτερο ή το χειρότερο-και τα δυο άλλωστε μπαίνουν στη συζήτηση ανάλογα με το ποιας ομάδας είσαι οπαδός).
Ποια είναι όμως η αλήθεια και αυτή δεν αλλάζει από τον αριθμό των δήμων.
Η αλήθεια είναι ότι το πλαίσιο λειτουργίας όλων των δήμων είναι αυστηρά οριοθετημένο από τον Κλεισθένη συνέχεια του Καλλικράτη συνέχεια προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και απολύτως τοξικό για κάθε λαϊκό συμφέρον. Στόχος όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων -όσο και αν τις βαφτίζουν προοδευτικές και για το καλό των δημοτών- είναι η εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι λόγω ανικανότητας ή αριθμού των δήμων η συσσώρευση των προβλημάτων για τους εργαζόμενους  αλλά άλλη η  προτεραιότητα τους και δήμου και περιφέρειας. Γι αυτό σερβίρουν αυξήσεις δημοτικών τελών και κόβουν το νερό στα λαϊκά νοικοκυριά, απολύουν εργαζόμενους –αφού η δουλειά με συμβασιούχους και κοινωφελή είναι ο κανόνας, κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το αδιέξοδο για τα σκουπίδια και την ίδια ώρα η ιδιωτικοποίηση τομέων της καθαριότητας καλά κρατεί, οι επιδοτήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν και παίρνουν, η καταστρατήγηση στο ωράριο των Ι/Υ με τις ευχές της περιφέρειας προχωράει…..
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι είναι τσακωμός που αφορά τη μία ή τις τρεις καρέκλες και όπως και αν λήξει το ματς οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά θα βγουν χαμένα…
Γιατί καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.
Το θέμα δεν είναι αν ένας εργαζόμενος θα δουλεύει στο δήμο ή αν θα τον κόψουν στα τρία αλλά το να γίνουν προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Το θέμα δεν είναι να βάζουμε το χέρι στη τσέπη για έναν ή για τρεις δήμους αλλά η ελάφρυνση από τα δημοτικά τέλη, η απαλλαγή για άνεργους κλπ
Το θέμα είναι να υπάρχουν σχολειά που δεν θα πέσουν με το πρώτο σεισμό, να γίνουν έργα για υποδομές και προστασία από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες, να υπάρχουν προσπελάσιμοι αγροτικοί δρόμοι κ.ο.κ.
Το θέμα λοιπόν είναι ότι χρειάζεται ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στη πολιτική που κόβει τα κονδύλια για τους δήμους, που απαγορεύει τις προσλήψεις, που θεωρεί τις κοινωνικές ανάγκες κόστος (περιττό), που οργανώνει την οικονομία και την κοινωνία, τους κρατικούς θεσμούς –όπως είναι και οι δήμοι/περιφέρειες- με γνώμονα το κέρδος, την ανταγωνιστικότητα και την ανταποδοτικότητα δηλαδή ως πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το ΚΚΕ λοιπόν λέει οι αγωνίες του λαού να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής αλλά επιδιώκει την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν αυτή τη πολιτική.

18/12/2018



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ