21 Δεκ 2018

Φαιό Βέλγιο – Πορεία νεοφασιστών στις Βρυξέλλες

Περίπου 5.500 ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για μια βίαιη διαδήλωση με τίτλο «Πορεία κατά του Μαρακές». Διοργανωτές ήταν διάφορες εθνικιστικές οργανώσεις, κυρίως νεολαιίστικες. Στη διάρκεια της πορείας έγιναν 90 συλλήψεις με τις κατηγορίες της πρόκλησης φθορών στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και «ένοπλη εξέγερση».
Η διαδήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο της παραίτησης του δεξιού φλαμανδικού κόμματος «Νέα Φλαμανδική Συμμαχία» από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, λόγω υπογραφής του συμφώνου του ΟΗΕ περί μετανάστευσης. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους Βέλγους φασίστες να βγουν στο δρόμο με ακραία ξενοφοβικά και αντιμεταναστευτικά συνθήματα.
Αρχικά η διαδήλωση είχε απαγορευτεί από το δήμαρχο και τον τοπικό πρωθυπουργού του κρατιδίου των Βρυξελλών, στη συνέχεια όμως η απαγόρευση κατέπεσε, με αποτέλεσμα δημόσιους πανηγυρισμούς των ακροδεξιών σε ΜΜΕ της χώρας.
Ενάντια στην πορεία των νεοφασιστών συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα 2000 άνθρωποι μπροστά από τα γραφεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης CGSP. H Ναόμι Στόκερ, πρόεδρος της μαρξιστικής φοιτητικής οργάνωσης Comac του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, δήλωσε στη διάρκεια της συγκέντρωσης: «Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία χρησιμοποιεί τη συμφωνία του ΟΗΕ για να μην απολογηθεί που αύξησε το όριο συνταξιοδότησης και άφησε να εκραγούν οι τιμές στα καύσιμα. Με την καμπάνια της προετοίμασε το έδαφος για φασιστικές ομάδες». Μια από αυτές τις ομάδες είναι και η Schild en Vrienden, των οποίων τα μέλη διεξάγουν «φυλετικό πόλεμο», κοροϊδεύουν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και αναφέρονται θετικά στο Χίτλερ, ενώ παρουσιάζουν ως σύγχρονο πρότυπό τους τον ακροδεξιό Βίκτορ Όρμπαν. Στο ενεργητικό της η οργάνωση έχει επίσης επιθέσεις σε εργάτες που αγωνίζονται για τη σύνταξή τους και το δικαίωμα στην απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ