26 Δεκ 2018

Μποϊκοτάζ στην Toblerone θέλουν ακροδεξιοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ

«Ιερή οργή» έχει προκαλέσει η πασίγνωση σοκολάτα Toblerone σε πολλούς κύκλους της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ακροδεξιάς. Αφορμή το γεγονός πως το δημοφιλές γλύκισμα πλέον έχει πιστοποίηση «χαλάλ», που επιτρέπει την κατανάλωσή της από πιστούς μουσουλμάνους. Αν και η πιστοποίηση δόθηκε τον Απρίλη, το θέμα είχε περάσει στα ψιλά, μέχρι που το ανέδειξε το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» μέσω αναρτήσεων στα ΜΚΔ καθώς και της εκστρατείας #BoycottToblerone, που ξεκίνησαν τα τρολ του κόμματος, η οποία πλέον έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Με κινδυνολογίες και συνωμοσιολογικό ύφος, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιέργκ Μόιτεν έγραψε ειρωνικά στο facebook πως «Η ισλαμοποίηση δε θα γίνει – ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ευρώπη. Γι’αυτό είναι απλή σύπτωση πως η εικονιζόμενη, γνωστή μάρκα σοκολάτας τώρα φέρει την ένδειξη «χαλάλ».
Η εταιρεία Mondelēz International, με έδρα τις ΗΠΑ, που παρασκευάζει τη σοκολάτα, διευκρίνησε από την πλευρά της πως η διαδικασία με την οποία παρασκευάζεται η σοκολάτα σε εργοστάσιο στη Βέρνη της Ελβετίας, δε χρειάστηκε κάποια προσαρμογή ώστε να λάβει την πιστοποίηση.
Θέση για το θέμα πήρε και το συμβούλιο Αμερικανο-ισλαμικών σχέσεων, με τον εκπρόσωπό του Ιμπραήμ Κούπερ να δηλώνει πως το θέμα με το χαλάλ, που είχε ανακύψει και παλιότερα με αφορμή τη σοκολάτα Cadbury’s, “είναι ένα από τα επανερχόμενα θέματα όχι μόνο στη χώρα αυτή, αλλά σε όλο τον κόσμο». «Το φαγητό είναι κάτι οικουμενικό, γι’αυτό όσοι σπέρνουν ρητορική μίσους πέφτουν πάνω του. Είναι κάτι που αγγίζει τους πάντες και βλέπουν πως είναι ένα παραγωγικό όχημα για τη στενομυαλιά τους».
Με πληροφορίες από usatoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ