4 Ιαν 2019

Πολιτοφυλακές νεοναζί κατά των μεταναστών στη Γερμανία

Νέο κρεσέντο ξενοφοβικής υστερίας στη Γερμανία, μετά την επίθεση τεσσάρων αιτούντων ασύλου στην πόλη Άμπεργκ. Το περασμένο Σάββατο, οι τέσσερις μεθυσμένοι άνδρες, ηλικίας μεταξύ 17 και 19 ετών, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν επιτέθηκαν σε 12 περαστικούς, στέλνοντας έναν 17χρονο στο νοσοκομείο. Το περιστατικό αυτό αξιοποιείται από την γερμανική ακροδεξιά, που σχηματίζει «πολιτοφυλακές» εναντίον των μεταναστών στην πόλη. Η αστυνομία μέχρι στιγμής δηλώνει πως τέτοιες αναφορές υπάρχουν μόνο στα ΜΚΔ, κι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για περιπολίες ή διαδηλώσεις νεοναζί στην πόλη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου, ο οποίος δήλωσε πως «Στην εικόνα της πόλης δεν υπήρξε καμιά τέτοια περιπολία ούτε δεξιά πολιτοφυλακή».
Εντύπωση προκαλεί πως ο ίδιος ο χριστιανοκοινωνιστής δήμαρχος Μίχαελ Σέρνι δήλωνε την Πέμπτη πως υπήρχαν αναφορές για περιπολίες ακροδεξιών, προσθέτοντας πως είχε λάβει μέηλ όπου αναφερόταν πως θα «σταλούν φύλακες στο Άμπεργκ», χωρίς να μαρτυρά την ταυτότητα του αποστολέα, λέγοντας απλά πως το προώθησε στην αστυνομία. Την ύπαρξη αυτών των ομάδων πιστοποιούν και αναρτήσεις του ναζιστικού κόμματος NPD, που παρουσιάζουν μέλη του με ομοιόμορφα γιλέκα στους δρόμους του Άμπεργκ, παρότι ανάμεσά τους δεν ήταν κανένας ντόπιος, αλλά άτομα από τη Νυρεμβέργη και το Ρόζενχάιμ.

Ο δήμαρχος πάντως δήλωσε “σοκαρισμένος” από το “κύμα βίας και μίσους” που προκάλεσε το περιστατικό, σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή της πόλης Κότμπους, η οποία, μετά το -μη θανάσιμο- μαχαίρωμα 28χρονου άνδρα από αλλοδαπό πριν λίγες μέρες έβγαλε μια απαράδεκτη ανακοίνωση στο τουίτερ, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του ρατσισμού. Εκεί η δημοτική αρχή δήλωνε πως δε θα διστάσει να ξεκαθαρίσει στους δράστες πως πρέπει να “εξαργυρώσουν εισιτήριο επιστροφής στην πατρίδα” και πως ” δε θα αφήσουν την πόλη να βλαφθεί από τύπους (sic) που δεν ξέρουν να φέρονται και νομίζουν πως μπορούν να λύσουν συγκρούσεις με αυτό τον τρόπο”.
To περιστατικό τροφοδοτεί την αντιμεταναστευτική ρητορική στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, με τον υπουργό εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να ετοιμάζει ακόμα πιο αυστηρές ρυθμίσεις για την απέλαση όσων αιτούντων ασύλου έχουν προβεί σε ποινικά αδικήματα. Μάλιστα ο ίδιος προέβη σε εξίσωση του ξυλοδαρμού στο Άμπεργκ με την απόπειρα δολοφονίας Γερμανού ρατσιστή κατά μεταναστών στο Μπότροπ, όταν εκείνος έπεσε πάνω τους με το αυτοκίνητό του, επιχειρώντας μετά να επαναλάβει την απόπειρα και στην πόλη καταγωγής του. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ο δράστης παρουσιάζεται ως ένας άνδρας με ψυχολογικά προβλήματα και χωρίς διασύνδεση με ακροδεξιούς κύκλους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πολιτική σημασία του εγκλήματός τους. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τις τελευταίες μέρες του χρόνου σημειώθηκαν κυριολεκτικά εκατοντάδες περιστατικά ξυλοδαρμού και άλλων επεισοδίων σε διάφορες πόλεις, 86 από αυτά μόνο στην Κολωνία και το Λεβερκούζεν. Κανένα όμως από αυτά δεν προσείλκυσε το ενδιαφέρον το ΜΜΕ, καθώς στην πλειονότητά τους επρόκειτο για ντόπιους δράστες.
Με πληροφορίες από taz και Neues Deutschland

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ