3 Ιαν 2019

Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας βλάπτει σοβαρά την υγεία όλου του πλανήτη

Μια απρόσμενη και δυνάμει επικίνδυνη για όλο τον πλανήτη συνέπεια φαίνεται να έχει ο πολύχρονος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά βακτηρίου (superbug) που μπορεί να γίνει απειλητικό όχι μόνο για τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Η επιδημία που πλήττει ήδη τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη εξαντλεί και τις τελευταίες δυνατότητες παρέμβασης του παλαιστινιακού συστήματος υγείας, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση λόγω της απάνθρωπης κατοχής.
Η κατάσταση είναι τέτοια που η πρόσβαση σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, αλλά ακόμα και στοιχειώδη αγαθά όπως το νερό και το ρεύμα καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο των γιατρών.
Η Ντίνα Νάσερ, νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που έχει δουλέψει στη Γάζα, επισήμανε το πρόβλημα μιλώντας σε ξένα μέσα: «Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα υγείας γιατί οι ανθεκτικοί στα φάρμακα μικροοργανισμοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Γι’ αυτό η διεθνής κοινότητα, ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική στη Γάζα, θα έπρεπε να ενδιαφέρεται γι’ αυτό.»
Η επιδημία και η δημιουργία τέτοιων οργανισμών διευκολύνεται από το γεγονός πως οι ασθενείς υποβάλλονται σε ανολοκλήρωτες θεραπείες με αντιβιοτικά ή ό,τι άλλο υποκατάστατο είναι διαθέσιμο.
Οι γιατροί επισημαίνουν πως οι τραυματίες από τις δυνάμεις κατοχής έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τέτοια βακτήρια. Περίπου 2000 κάτοικοι της Γάζας που έχουν τραυματιστεί στα άκρα τους από τον ισραηλινό στρατό πάσχουν από ασθένειες ανθεκτικές στα φάρμακα, καθιστώντας πιο δύσκολη την αποθεραπεία τους. «Περιμένουμε μια απόλυτη καταστροφή σε σχέση με την αναπηρία των τραυματιών», λέει ο Δρ. Γκασάν Αμπού – Σιτάχ από το Ιατρικό Κέντρο Βηρυτού, που περιθάλπει και ασθενείς στην Παλαιστίνη.
Η εξάπλωση των βακτηρίων είναι εύκολη, παρά την απομόνωση της Γάζας, τόσο στα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη, όσο και στο Ισραήλ και τις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και τα αποδημητικά πουλιά μπορούν να κουβαλήσουν μαζί τους παθογόνους μικροοργανισμούς σε μεγάλες αποστάσεις.
Το μέγεθος του κινδύνου καθίσταται πιο σαφές, αν αναλογιστεί κανείς πως στην Παλαιστίνη έχουν καταγραφεί κρούσματα όλων των καταγεγραμμένων ανθεκτικών βακτηρίων της σχετικής λίστας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιδείνωση αναμένεται και λόγω της δραστικής περικοπής του προγράμματος διατροφής του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη από σήμερα, που αφορά 193000 κατοίκους, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν να χρηματοδοτούν προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη.
Με πληροφορίες από telesurtvnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ