16 Ιαν 2019

Λαθροχειρία με τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ


Λαθροχειρία σε βάρος του ΚΚΕ επιχείρησε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, ενοχλημένος από τις αναφορές του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που ανταποκρίνονται στη νόρμα του 2% επί του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες για τους στόχους της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, η οποία νόρμα προβλέπεται από την απόφαση - κατεύθυνση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2006.
Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι δαπάνες αυτές από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορούν στην πλειοψηφία τους έξοδα μισθοδοσίας, συντάξεων και λειτουργικές δαπάνες του στρατού και ότι μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 15% κατευθύνεται σε εξοπλιστικά προγράμματα. Επιβεβαίωσε πάντως ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες - μέλη που ανταποκρίνονται στη ΝΑΤΟική νόρμα.
Και μόνο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις λίγες χώρες που με συνέπεια ανταποκρίνονται σ' αυτόν το στόχο και ταυτόχρονα συγκαταλέγεται στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες αναλογικά προς το ΑΕΠ τους, είναι από μόνα τους στοιχεία που δηλώνουν την πλήρη ευθυγράμμιση και αυτής της κυβέρνησης με τις κατευθύνσεις, τους στόχους και τα προτάγματα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, αλλά και τη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το ύψος των στρατιωτικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της συμμαχίας, ανάμεσα στις ΗΠΑ και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Γερμανία, η οποία δεν συνεισφέρει στο ύψος της καθορισμένης νόρμας, παρά το γεγονός ότι είναι μία πολύ μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη σε σχέση με την Ελλάδα.
* * *
Ας δούμε όμως τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα: Σύμφωνα με τον τελευταίο διαθέσιμο απολογισμό (2017), από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να δίνουν επισήμως το 3,57% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (Ευρώπη και Καναδάς) κατά μέσο όρο το 1,45%. Η Ελλάδα είναι το ένα από τα μόλις τέσσερα κράτη - μέλη που πιάνουν τη νόρμα του 2% και έρχεται μόνη δεύτερη στη σχετική λίστα, μετά τις ΗΠΑ, δίνοντας το 2017 το 2,36% του ΑΕΠ της. Ακολουθούν η Βρετανία με 2,12% και η Εσθονία με 2,08%.
Το ακριβές ποσό που δαπάνησε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, είναι 4.213 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, σε όλα τα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται στους ΝΑΤΟικούς πίνακες να μην έχει πέσει ποτέ κάτω από το 2%, με χειρότερη επίδοση το 2,2% του ΑΕΠ το 2014 και 3.939 εκατ. ευρώ!
Αλλά μιας και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επικαλέστηκε στη Βουλή τις «χαμηλές» τάχα δαπάνες της Ελλάδας για εξοπλισμούς, ας ρίξουμε μια ματιά και στα στοιχεία που τις αφορούν. Σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό του ΝΑΤΟ, η χώρα «συμμορφώνεται» σταδιακά και με το στόχο που τέθηκε να δαπανάται το 20% των στρατιωτικών δαπανών για την προμήθεια νέου υλικού ή εκσυχρονισμού του υφιστάμενου.
Συγκεκριμένα, από το περίπου 8% του 2014, η χώρα έπιασε πέρυσι το 15,35%! Ποσοστό που αναμένεται να ανέβει κι άλλο με την έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών «F-16», που συμφώνησε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και το οποίο, όπως έχουν τονίσει οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, εξυπηρετεί ανάγκες ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα επίσης με το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης, η Ελλάδα μετά το 1974 εισάγει από τις ΗΠΑ το 3,4% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ, το 9,64% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γερμανία, το 5,51% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γαλλία. Κατατάσσεται από το ΝΑΤΟ στις πέντε πρώτες χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων στον κόσμο και θεωρείται από τους καλύτερους πελάτες των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την πενταετία 2001 - 2005 η χώρα μας ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου, κατέχοντας ως χώρα εισαγωγής το 4% της παγκόσμιας «πίτας» των εξαγωγών όπλων που γίνονται από όλες τις χώρες παραγωγής. Να λοιπόν πόσο «μικρές» και «ασήμαντες» είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας!
* * *
Είναι τέλος φανερό ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ενιαία τις στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών, ως δαπάνες που εξυπηρετούν τους στόχους και την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, ανεξάρτητα αν αυτές καλύπτουν λειτουργικά έξοδα ή εξοπλισμούς. Γι' αυτό άλλωστε συμπληρώνει τη νόρμα του 2% του ΑΕΠ με το στόχο να κατευθύνεται το 20% αυτών των χρημάτων σε αγορές και εκσυγχρονισμούς όπλων.
Εξίσου σημαντικό όμως για τη λειτουργία του και για τις βρώμικες αποστολές του είναι να υπάρχει ένας στρατός ετοιμοπόλεμος, έτοιμος να επέμβει όπου Γης για να υπερασπιστεί τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα, και όχι για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως προσπάθησε να παρουσιάσει ο Δ. Βίτσας. Αλλωστε, από τα ίδια χρήματα του προϋπολογισμού χρηματοδοτούνται οι αποστολές φρεγατών σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, η συντήρηση στρατιωτικών υποδομών που υπηρετούν ανάγκες του ΝΑΤΟ και πάει λέγοντας.
Αντί επιλόγου, και αντί άλλης απάντησης στην κυβέρνηση και στις αλχημείες της με τις στρατιωτικές δαπάνες, σημειώνουμε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ, στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Εκθεση» («Integrated Country Strategy») για την Ελλάδα, δεν παραλείπει να συγχαρεί τη σημερινή κυβέρνηση γιατί «παρά τα προκλητικά δημοσιονομικά ζητήματα, δεσμεύτηκε να επενδύσει σε αναβαθμίσεις αεροσκαφών "F-16" και να συνεχίσει να υποστηρίζει και να φιλοξενεί ασκήσεις του ΝΑΤΟ, δαπανώντας πάνω από 2 δισ. δολάρια από το 2015»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ