5 Ιαν 2019

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE Ανεξέλεγκτες καταστάσεις και προσπάθειες να σωθεί το «προϊόν»


Τα κυριότερα γεγονότα του 2018

Τα γεγονότα γύρω από το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ αποτέλεσαν σημείο καμπής για όσα έγιναν στο πρωτάθλημα τη σεζόν 2017 - 2018
Copyright 2018 The Associated
Τα γεγονότα γύρω από το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ αποτέλεσαν σημείο καμπής για όσα έγιναν στο πρωτάθλημα τη σεζόν 2017 - 2018
Η κορύφωση στις κόντρες συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα, οι αλλαγές στη διαιτησία, ενταγμένες στη γενικότερη προσπάθεια να σωθεί το «προϊόν» από την περαιτέρω απαξίωση, και η βία ως αποτέλεσμα των λογικών που διέπουν το συνολικό οικοδόμημα, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το πρωτάθλημα της Super League κατά το περασμένο έτος.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και στην «αυγή» του 2019 τα πράγματα δεν φαίνεται να καλυτερεύουν, καθώς η αγωνιστική δράση έχει διακοπεί και μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή 4/1, οπότε είχε προγραμματιστεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΠΟ, Super League, πολιτεία, ΚΕΔ), παρέμενε «στον αέρα» το πότε θα ξαναρχίσει.
Θεατές στο ίδιο έργο
Η διακοπή προκλήθηκε από την απόφαση των διαιτητών για αποχή επ' αόριστον, μετά το νέο περιστατικό βίας που σημειώθηκε πριν από δυο βδομάδες, με τη μαφιόζικου τύπου επίθεση στον διαιτητή Αθανάσιο Τζήλο έξω από το σπίτι στη Λάρισα. Πρόκειται για άλλον ένα «κρίκο» στην αλυσίδα τέτοιων επιθέσεων που γίνονται εδώ και χρόνια, αποδεικνύοντας τη σαπίλα που αναδίνεται από το «προϊόν» και κυρίως σε επίπεδο παρασκηνίου. Και η συγκεκριμένη επίθεση αλλά και μια σειρά άλλα γεγονότα μέσα στο 2018 που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και δη το πρωτάθλημα της Super League ανέδειξαν με χαρακτηριστικό τρόπο ότι η επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού, που εκδηλώνεται με την πιο βρώμικη και απεχθή μορφή της, είναι και η βασική αιτία για τα φαινόμενα βίας.

Η διαφύλαξη του «προϊόντος» από τα «κακώς κείμενα» ήταν και το 2018 ο στόχος των κυβερνητικών μέτρων για το ποδόσφαιρο
Eurokinissi
Η διαφύλαξη του «προϊόντος» από τα «κακώς κείμενα» ήταν και το 2018 ο στόχος των κυβερνητικών μέτρων για το ποδόσφαιρο
Επιχειρηματικές κόντρες αντίπαλων συμμαχιών, πολλές φορές με στόχους απώτερους της κυριαρχίας στο ποδόσφαιρο, τζογάρισμα εκατομμυρίων στις αρένες των γηπέδων, φανατισμός και φασιστοειδή στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών συνθέτουν το γνώριμο «έργο», που παίχτηκε για άλλη μια φορά. Η εικόνα δεν αλλάζει με τα μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς, όπως συνέβη και το 2018 από πλευράς της κυβέρνησης ή των διεθνών οργανισμών (UEFA, FIFA), καθώς δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος, που είναι η επιχειρηματική δράση. Αντίθετα, τα όσα εξαγγέλλονται κάθε φορά που η κατάσταση καθίσταται ανεξέλεγκτη, όπως συνέβη και το 2018, έχει αποδειχθεί πως στόχο έχουν μόνο την προστασία της «βιτρίνας». Εκεί αποσκοπούν και η αυστηροποίηση των ποινών, και τα μέτρα καταστολής κ.ο.κ.
Η «μπάλα» στα δικαστήρια
Οσον αφορά το πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν, που ολοκληρώθηκε το Μάη, η αγωνιστική δράση επισκιάστηκε από εξωαγωνιστικά γεγονότα, και κυρίως όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας γύρω από δύο ντέρμπι που έκριναν και τον τίτλο, πρώτα το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός και λίγο μετά το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ.
Το πρώτο δεν έγινε ποτέ, καθώς λίγο πριν την έναρξη αντικείμενο από την εξέδρα χτύπησε τον τότε τεχνικό του Ολυμπιακού, Οσκαρ Γκαρσία, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» αποχώρησαν. Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να τιμωρείται με βαριά ποινή, η οποία αρχικά περιλάμβανε και αφαίρεση βαθμών (-3). Αργότερα αυτοί οι βαθμοί δόθηκαν πίσω στον ΠΑΟΚ από την Επιτροπή Εφέσεων, παρέμεινε όμως ο μηδενισμός της στον επίμαχο αγώνα. Και οι δύο αποφάσεις στάθηκαν αφορμή νέας όξυνσης στην κόντρα των δύο συλλόγων.

Η διαιτησία του Ισπανού Μπορμπαλάν στον τελικό Κυπέλλου το Μάη άνοιξε το δρόμο για την έλευση ξένων διαιτητών στα ντέρμπι της Super League
Eurokinissi
Η διαιτησία του Ισπανού Μπορμπαλάν στον τελικό Κυπέλλου το Μάη άνοιξε το δρόμο για την έλευση ξένων διαιτητών στα ντέρμπι της Super League
Λίγες μέρες μετά ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την ΑΕΚ, και πάλι στην Τούμπα. Αυτή τη φορά ο αγώνας διεξήχθη, αλλά η ακύρωση του γκολ του Βαρέλα για τους γηπεδούχους στα τελευταία δευτερόλεπτα προκάλεσε την εισβολή παραγόντων στον αγωνιστικό χώρο, μεταξύ τους και του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο οποίος μάλιστα οπλοφορούσε. Παίκτες και τεχνικό τιμ της ΑΕΚ, μαζί με τους διαιτητές, αποχώρησαν και το φύλλο αγώνα έκλεισε στα αποδυτήρια. Ο ΠΑΟΚ οδηγήθηκε και πάλι στα δικαστήρια και υπέστη νέα βαριά τιμωρία, με αφαίρεση βαθμών, ενώ ποινές επιβλήθηκαν και σε παράγοντές του.
Από πλευράς της κυβέρνησης αποφασίστηκε αρχικά η αναβολή του πρωταθλήματος και λίγο αργότερα η λήψη μέτρων «για την πάταξη της βίας στο ποδόσφαιρο». Τα μέτρα κινούνταν στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών και της δημιουργίας ενός πλαισίου που στόχο έχει να καθαρίσει «την ήρα από το στάρι» σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική λειτουργία στο «προϊόν». Θέση στα όσα συνέβαιναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο πήραν και οι UEFA - FIFA, απειλώντας με αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις πανευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις. Η απειλή αυτή δεν έγινε πράξη, η Ελλάδα τέθηκε όμως σε καθεστώς επιτήρησης για την επόμενη τριετία.
Οι ξένοι διαιτητές και το ξεχασμένο VAR
Στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ειδικά με αφορμή τα προαναφερθέντα σοβαρά περιστατικά, βρέθηκε και κατά το 2018 η διαιτησία. Η γενικότερη δυσπιστία, ως αποτέλεσμα της σφοδρής μάχης συμφερόντων, και οι λογικές της προστασίας του «προϊόντος» από την αμφισβήτηση και τη συνεπακόλουθη απώλεια κερδών, επέβαλλαν αλλαγές. Ο πειραματισμός της ΕΠΟ με τον ορισμό ξένου διαιτητή στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ το Μάη, μετά και από όλα όσα είχαν προηγηθεί, έδωσε το έναυσμα για συνέχεια στην ίδια κατεύθυνση. Ετσι, μετά από σχεδόν 43 χρόνια, τη σεζόν 2018 - 2019 επέστρεψαν στα ελληνικά γήπεδα οι ξένοι διαιτητές, προς το παρόν για τα ντέρμπι.
Κατά τ' άλλα, αναμονή υπάρχει για την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής υποβοήθησης των διαιτητών (VAR) και στα ελληνικά γήπεδα. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε την περασμένη άνοιξη, στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των UEFA - FIFA, με σκοπό την εφαρμογή του από την έναρξη της σεζόν 2018 - 2019. Παρά τις μεγαλοστομίες, το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε και η εφαρμογή του VAR μεταφέρθηκε για τον 2ο γύρο του πρωταθλήματος. Οπως φαίνεται, όμως, ούτε αυτό είναι πλέον εφικτό, με τις νεότερες και πιο ...αισιόδοξες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πιθανή εφαρμογή του στον τελικό του Κυπέλλου το Μάη του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ